Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ünlü Vlogger’lar Kendilerinin Tam Tersi İnsanlarla Yer Değiştiriyor

Ünlü Vlogger’lar Kendilerinin Tam Tersi İnsanlarla Yer Değiştiriyor

Telekom Romania, "Vloggers' Swap" kampanyasında birbirinden tamamen farklı hedef kitlelere sahip vlogger'ların yer değiştirmesini sağladı.

Sosyal medyada da gerçek hayatta olduğu gibi kendimizi sadece bizim gibi insanlarla çeviriyoruz. Bize uyan insanları takip ediyor, onların söylediklerini dinliyor, gösterdiklerini görüyoruz. Hatta sosyal platformların algoritmaları da bunu odağa koyarak yaptığımız aramalara, gönderdiğimiz beğenilere uygun sonuçları bize getiriyor.  “Filter Bubble” (Filtre balonu) adı verilen bu durum bizden farklı olan görüş ve yaşam şekilerinden uzaklaşmamıza neden olabiliyor. Oysa bizimkinin dışında bambaşka insanların oluşturduğu bambaşka dünyalar ve gerçeklikler var. Bunu görebilmek empatiyi ve karşılıklı anlayışı teşvik edebilir mi?

Romanya’nın en büyük üç telekom markasından olan Telekom Romania, “Vloggers’ Swap” (#swapdevloggeri) ismini taşıyan kampanyasında tam olarak bu soruya yanıt arıyor. Leo Burnett Bucharest tarafından geliştirilen kampanya; kendi kendimizi hapsettiğimiz entelektüel baloncuklardan bizi çıkararak yeni fikirlere ve farklı yaşam şekillerine doğru açılmamızı amaçlıyor.

Kampanya için veri iç görüleri kullanılarak ülkenin en etkili vlogger’ları belirlenmiş. Bunlar arasından birbiriyle asla örtüşmeyen hedef kitlelere sahip olanlar seçilmiş. Dolayısıyla, keskin filtre balonları içindeki kitleler tanımlanmış. Sonrasında ise seçilen vlogger’ların popüler YouTube kanallarındaki videolara bir günlüğüne bir sürpriz eklenmiş. Kanal sahibi vlogger’ın kendisinden tamamen farklı, hatta neredeyse kendisinin tam tersi düşüncede, bir vlogger’la yer değiştirmesi sağlanmış. Böylece vlogger’lar “karşıt” görüşü kendi kanallarında izleyicilerine tanıtma fırsatı bulmuşlar. Bunu yaparken de normalde ulaşamayacakları bambaşka bir hedef kitleye seslenme şansı yakalamışlar. İzleyiciler ise konfor alanlarından çıkarak yeni bir tarzla ya da görüşle tanışabilmişler.

Birbirinden Çok Farklı Vlogger’lar Aynı Kampanyada

Kampanyadaki vlogger’lardan biri olan müzisyen Deliric, müziğiyle insanlara ulaşmanın çok zor olduğunu gayet iyi bildiğini belirtirken Vloggers’ Swap sayesinde yepyeni bir hedef kitleye anında ulaşmış olmanın inanılmaz olduğunu söylüyor. Deliric dışında farklı tarz, inanış, yaşam tarzı, fizik, dünya görüşünden bir çok vlogger kampanya kapsamında yer almış. Maço tarzıyla bilinen oyuncu ve şarkıcı Dorian Popa, ülkenin az sayıdaki eşcinsel vlogger’ından biri olan koreograf Emil Rengle ile yer değiştirmiş. Dünya fitness şampiyonu bir kadın, bir büyük beden mankeninin yerine geçmiş. Romanya’nın bir numaralı vlogger’ı genç bir çiftçinin kanalına gitmiş.

vlogger_telekom romania_leo burnett bucharest_vloggers swap_romanya_bigumigu_6

Sıfır Medya Bütçesiyle Sosyal Medyada Büyük Başarı

Telekom Romania Marka ve İletişim Stratejisi Yönetmeni Ruxandra Rau, kampanyayla bir promosyondan daha fazlasını sunmayı hedeflediklerini belirtiyor. Filtre balonu konusunu gündeme getirerek sosyal medya tüketimimizin algılarımızı nasıl değiştirdiğini ve başkalarıyla olan etkileşimimizi nasıl etkilediğini göstermeyi amaçladıklarını söylüyor. Bu anlamda kampanya daha önce MIT Media Lab tarafında geliştirilen FlipFeed ile benzer bir etkiyi amaçlıyor: Karşıt olduğumuzu düşündüğümüz bir görüşü anlamak ve tanımak, yeni fikirlere kendimizi açmak.

Araştırmalara göre Romanya gençliğinin sadece %20’si kitap, gazete veya dergi okuduğunu belirtiyor. Dolayısıyla bu kesimin %80’i fikirlerini tamamen sosyal medya üzerinden oluşturuyor. Milennial kuşağını hedef alan kampanya bu anlamda büyük etki yaratmış ve başarı sağlamış. 1 milyon izleyici hedeflenirken, 9 milyon izleyicinin üzerine çıkılmış. “Karşıt” görüşlerden yarım milyonun üzerinde yeni takipçi kanallara abone olmuş. Sosyal medya üzerinde binlerce beğeni ve 30 binin üzerinde olumlu yorum alınmış. Yer değiştirme videoları YouTube Trendler üzerinde iki kez top 5’e girmiş. Bu da Romanya reklam sektöründe bir ilk. Bunun dışında kampanya Telekom’un marka algısında olumlu değişim yaratmış. Tüm bunların sıfır medya bütçesiyle gerçekleştirildiği düşünüldüğünde kampanyanın hedefine ulaşmış olduğu kesin.

 

Künye:

Reklamveren: Telekom Romania
Reklam Ajansı: Leo Burnett Bucharest
Reklam Yazarı: Andreas Aron
Sanat Yönetmeni: Alin Badiu
Yapımcı: Sorin Deleanu
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Ali Bati
Yaratıcı Grup yönetmeni: Alin Marghidanu
İçerik Yöneticisi: Maria Zvinca
İletişim Stratejisi Grup Yönetmeni: Mihai Lucanu
Yardımcı Yönetmen: Victor Stroe
Müşteri İlişkileri Yöneticisi: Laura Moisa, Laura Moisa

Görsel: YouTube