Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sevimli Kuklaların Verdiği Acı Hayat Dersleri

Sevimli Kuklaların Verdiği Acı Hayat Dersleri

Youth Ambassadors, son kampanyasında çocuksu kukla şovlarını kullanarak zor koşullarda yaşayan gençlerin sorunlarını sert bir şekilde gündeme getiriyor.

Cannes Lions 2018 yaklaşırken geçtiğimiz senenin kazanan işlerini de tekrar hatırlıyoruz. Bunlardan biri de benim şahsi favorilerimden olan Youth Ambassadors için yapılmış “Welcome to My Neighborhood” işi. Çocuk kitaplarında sıklıkla gördüğümüz çizimleri zor koşullar altında yaşayan gençleri anlatmak amacıyla sert bir gerçekçilikle yeniden yorumlayan bu kampanya, “Design” dalında ödül kazanmıştı. Kuruluşun bu seneki kampanyası ise yine aynı çizgide ilerleyerek çocukların masum dünyasını acı gerçeklerle harmanlıyor.

VML tarafından Kansas City Youth Ambassadors için hazırlanan “Lessons from My Neighborhood” (Mahallemden Dersler); şehirlerde yaşayan ve çok da üzerinde düşünülmeyen bir kesimin sorunlarını ele alıyor. Fakirlik, cinayet, açlık, evsizlik ve uyuşturucu gibi sorunlarla gündelik olarak boğuşan gençlerin hayatlarına ışık tutmayı amaçlayan çalışma; çocukluğumuzdan tanıdık gelecek kukla şovlarını odağına koyuyor.

Susam Sokağı benzeri bu kukla şovlarında, sevimli kuklalar öğretici şarkılar söylüyor. Ancak çocukluğumuzun aksine bu şarkılara alıştığımız gibi sayılar, renkler veya şekiller üzerine değil. Kuklaların çocuklara verdiği “dersler” bu gençlerin hayatlarında var olan gerçekler. Bir spotta kukla neşeli bir şarkıyla; anneniz aşırı doz uyuşturucu aldığında ne yapmanız gerektiğini söylerken bir diğerinde aç kaldığınızda karnınızı doldurmak için su içmenizi ve içinize hava çekmenizi hatırlatıyor. Üçüncü spot ise sokakta silah sesleri duyduğunuzda nasıl korunmak gerektiğini anlatıyor.

kukla_youth ambassadors_vml_lessons from my neighborhood_abd_bigumigu_2

Çocukların Sözlerinden Alıntılar

Spotların en acı yanı ise en sonda şarkıda tam anlatılan durumu yaşayan çocukların kendi sözlerine yer verilmiş olması. Annesini uyuşturucu nedeniyle baygın bulan 6 yaşındaki çocuğa annesinin ona “Ağzım köpürmüyor ve titremiyorsam ambulans çağırma” demiş olduğunu okuyoruz mesela. Yani bu kuklaların verdiği sert hayat dersleri, bir yerlerdeki çocuk ve gençlerin ne yazık ki gerçekten almak zorunda kaldığı dersler. Spotlar hiçbir çocuğun böyle bir ders almaması gerektiğini söyleyerek sonlanıyor.

Rengarenk ve sevimli kuklaların çocuksu görünümü ve neşeyle söyledikleri şarkılarda anlattıkları vahşet ve trajedi, tıpkı ilk kampanyada olduğu gibi güçlü bir tezat oluşturuyor. Böylece aynı şehirde yaşayan iki farklı kesimden çocuklar arasındaki hayat farkı çok daha net bir şekilde ortaya koyuluyor ve seyredeni rahatsız eden bir farkındalık sağlıyor.

Künye:

Reklamveren: Kansas City Youth Ambassadors
Reklam Ajansı: VML
Küresel Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Debbi Vandeven
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: John Godsey
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Aaron Evanson
Yaratıcı Yönetmen: Grant Minnis
Yardımcı Yaratıcı Yönetmen: Austin Ridling, Jonathan Vigliaturo
Yapım Başkanı: Tyler Smith
Müşteri İlişkileri Yöneticisi: Lauren Meehan
Planlama: Mikalah Morris
Bağlantı ve Halkla İlişkiler Yönetmeni: Bill Patterson
İletişim Yönetmeni: Jamie Dierking
Yardımcı Medya Yönetmeni: Kristen Sikorski
Yardımcı Bağlantı Yönetmeni: Breckyn Crocker
Bağlantı Yöneticisi: Abbie Schmid
Yapım Şirketi: Station Film
Yönetmen: Seyi Peter-Thomas
Yönetici Yapımcı: Caroline Gibney
Yapımcı: Julie Lee
Görüntü Yönetmeni: Doug Chamberlain
Yapım Tasarımcısı: Chris Giammalvo
Kukla: Puppet Garage
Kurgu: Cosmo Street
Kurgucu: Kevin Anderson, Justin Trovato
Yönetici Yapımcı: Yvette Cobarrubias-Sears
Yapımcı: Gigi May
Müzik ve Ses Yapım: Wojahn Bros Music
Müzik / Beste: Roger Wojahn, Scott Wojahn
Müzik Kurgu: Jon Olmstead
Yönetici Yapımcı: Dara Norris
Ses: Evolution Audio
Ses Mühendisi: Patrick Meagher

Görsel: YouTube