Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektrikli Bisikletlere Özel Römork Karavan

Elektrikli Bisikletlere Özel Römork Karavan

Römork karavan Martha, detaylı iç tasarımıyla bisiklet tutkunlarına konforlu bir kamp deneyimi vadediyor.

Bisiklet için karavan ve benzeri taşınabilir konaklama çözümleri üretmek ciddi bir tasarım işi. Wide Path Camper isimli römork karavan ve bisikletle taşınabilen ağaç evi Tree Trailer bu anlamda dikkat çekici işlerdendi. Yine koltuğa, yatağa ve çadıra dönüşebilen bisiklet Cercle’ı da anmadan geçmeyelim. Elektrikli bisikletin ortaya çıkışıyla birlikte çekiş kapasitesi arttığından Scout gibi daha komplike römork karavan çözümlerine de rastlamaya başladık. Şimdi bu listeye Martha’yı da ekleyebiliriz.

Martha, Wernigerode (Almanya) merkezli Maxmess Design tarafından hayata geçirilmiş. Tamamen alüminyumdan yapılmış, tek kişilik bir karavan. Güneş enerjisi bağlantılı pille, elektrik kumanda merkeziyle, aydınlatmalarla, iç/dış mekan masası gibi kamp yaşamını kolaylaştıran özelliklerle donatılmış.

Martha, iç tasarımıyla benzerlerine göre daha fazla konfor vadediyor

Martha’nın köşeli tasarımı kesinlikle haberin başında referans olarak gösterdiğim Wide Path gibi rafine değil. Daha ziyade pratiklik ve işlevsellik için optimize edilmiş. Zaten Maxmess Design da bu şeklin yuvarlak hatlı bir römorktan daha kolay üretildiğini kabul ediyor. Aslında bu, maliyetin ve fiyatın düşük tutulması adına bisiklet tutkunları tarafından da gayet hoş karşılanabilecek bir tutum.

Aynı yaklaşımla gövde uzunluğunun da 2 m olması tercih edilmiş. Bu sayede standart 2 m alüminyum levhalarla üretim kolaylaşmış. Römork gövdesi, zeminden tavana (tavanın en yüksek noktasına) 100 cm yükseklikte. İçinde, bir yetişkinin uyuyabileceği 193 x 76 x 7 cm boyutlarında bir yatak bulunuyor. Karavanın toplam iç uzunluğu ise 195 cm.

Karavanının dış tasarımındaki eksiklik, konfor sağlayan özelliklerle dolu iç tasarımıyla telafi edilmiş. Bazı bisiklet karavanı üreticileri, bisikletçilere sadece bir duvar seti ve belki bir pencere veya masa vermekle yetinirken, Maxmess bir tür mikro ev misali daha ayrıntılı özellikler sunmuş. Martha, 30 Ah pil ve 50 W güneş paneli içeren küçük bir elektrik sistemi ile birlikte geliyor. Bu pil, iç LED okuma lambasını, dış LED arka lambaları ve ön havalandırma fanını çalıştırıyor. Ayrıca telefonları, el fenerlerini ve diğer küçük elektronik cihazları şarj etmek için USB bağlantı noktalarına güç sağlıyor. Kullanıcıların ışıkları açması, fan hızını ayarlaması ve güç miktarını takip edebilmesi için girişte basit bir komuta merkezi bile var.

bisiklet römork karavan martha

Otomobil için tasarlanan römork karavanlardan ilham alan bir başka kullanışlı özellik de iç/dış mekan masasıdır. Bu masa, raf gibi katlanır şekilde duvara monte edilmiş. İhtiyaç halinde açılıp çalışma masası ya da yemek masası olarak işlev görüyor. İstenirse karavanın dışına sabitlenip açık havada mutfak tezgahı gibi kullanılabiliyor.

Hem çatısında hem de yanlarında pencereleri olduğundan kullanıcının tabuttaymış gibi hissetmesi önlenmiş. Kilitlenebilir, payanda destekli açılır kapı, daha güzel havalarda açık bırakılabiliyor ve küçük, entegre bir tente görevi görüyor.

Diğer ince düşünülmüş detaylar arasında dört iç saklama bölmesi, dışarıdan erişilebilen iki gövde altı saklama bölmesi, bir çamaşır ipi, bir karbon monoksit dedektörü ve sıcaklık-nem takibi yapan bir hava takip istasyonu yer alıyor. Maxmess, Martha’yı üç mevsimlik bir karavan olarak sınıflandırıyor ve soğuk havalarda kullanım için bir ısıtıcı çözümü üzerinde çalıştığını belirtiyor.

Martha tam donanımlı haliyle 50 kg ağırlığında ve yerden yüksekliği de 22 cm. Konaklama haricinde 25 kg’a kadar yük taşıma kapasitesine sahip bir römork. Weber E kaplini ile uyumlu bisikletlerde kullanılabiliyor ve çekme çubuğu dahil edildiğinde toplam uzunluğu 2,5 metreye ulaşıyor.

Maxmess, Martha’yı bu yaz 4,450 € tanıtım fiyatıyla piyasaya sürmüş. Bugün (1 Ağustos) fiyatı 4.850 € olarak güncellenecek.

bisiklet römork karavan martha bisiklet römork karavan martha bisiklet römork karavan martha

Görsel: Martha