Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektrikli Bisiklet İçin Güneş Enerjili Karavan

Elektrikli Bisiklet İçin Güneş Enerjili Karavan

Güneş panelli bisiklet karavanı, elektrikli bisikleti ve elektronik cihazları şarj ederek birkaç günlük seyahatlere imkan tanıyor.

Bisikletler için tasarlanan karavanlarda en çok aranan özellik, hafiflikle konforu iyi bir şekilde birleştirebilmesi. Elektrikli bisikletlerin ortaya çıkışıyla buna bir de karavanın bisikleti şarj edebilmesi şeklinde bir önemli beklenti daha eklendi. Aynı beklentinin elektrikli otomobil karavanları için de söz konusu olduğundan bahsetmiştik. Şu sıralar elektrikli bisiklet kullanıcılarının bu beklentidsine cevap veren bir karavan gündemde. Hupi isimli bu römork karavana hep birlikte yakından bakalım.

Benzerlerine göre daha yüksek tavanlı bir çekme karavan

Fin tasarımı Hupi, elektrikli bisiklet selesinin oldukça üzerinde bir seviyede yüksekliğe sahip. Bu sayede bir yatak odası ve küçük yemek odasıyla tamamlanan geniş bir iç mekan sunuyor. 150 cm yüksekliğindeki tavanın tepesinde bulunan güneş kiti sayesinde kullanıcı iç aksesuarları çalıştırmak ve e-bisikletin şarjlı ve sürüşe hazır olmasını sağlamak için güneş enerjisini kullanabiliyor.

Bu karavanın mucidi olan Urpo “Upi” Merranmaa, elektrikli bisikletiyle birkaç günlük bir seyahate çıkmak istemiş ancak çadırda kalma fikrinden hoşlanmadığı için bir römork karavan tasarlamaya başlamış. Hupi’nin doğuşu bu şekilde olmuş. Merranmaa, duruma ürün geliştiren bir şirket gibi yaklaşmış. Alüminyum kaplamalı yalıtımlı bir römork yaratmak üzere tasarım, test ve iyileştirme aşamalarında 5.000 saatten fazla bir çalışma yaptığını söylüyor.

Kampta genişleyen veya sadece uzanmak ve oturmak için yeterli alana sahip alçak tasarımların aksine, Merranmaa’nın tasarımında yüksek, sabit bir çatı, sert duvarlar ve basamaklı bir kapı bulunuyor. İç kısım tam olarak ayakta durulacak bir alanı sunmuyor ancak 131 cm yüksekliğindeki tavanı, bir yetişkinin kapıdan içeri eğilerek adım atıp yatağa oturması ve içeride rahatça dönebilmesi için yeterli yükseklikte.

Tek kişilik katlanır yatak, gece modunda tüm iç mekanı dolduruyor. Yatak kullanılmayacaksa ayağı ön duvara doğru kaldırılabiliyor ve minderli bir koltuk işlevi görüyor. Yatak bölümünün alt tarafında, yemek ve iş istasyonu alanı sağlayan bir açılır kapanır masa bulunuyor.

Kişisel bir proje olarak başlayan Hupi artık bir ürün olarak satışta

Hupi projesi, Merranmaa’nın kişisel karavanı olarak başlasa da, Lahti şehrinde bulunan Finlandiya Ticari Araç Merkezi’nin (FCVC) desteğiyle pazara girmiş. Geçen sonbaharda Lahti karavan şovu sırasında ciddi bir ilgi toplamış. Şimdi FCVC üzerinden karavanı 5.990 € (yaklaşık 6.700 $) taban fiyatla satın almak mümkün.

İsteğe bağlı elektrik sistemleri arasında 150 ila 250 W çatı güneş paneli, yerleşik 20 Ah pil ve mevcut iç ve dış aydınlatma ile küçük mini buzdolabına güç sağlamak için isteğe bağlı 300 W invertör bulunuyor.. FCVC, elektrik sistemlerinin bisiklet şarj için durduğunda pilini şarj etmenin yanı sıra ve dizüstü bilgisayar veya akıllı telefon gibi aygıtlara güç sağlamak için de kullanılabileceğini söylüyor. Ek seçenekler arasında bir propan sobası, portatif ızgara, tavan penceresi ve televizyon yer alır.

Görsel: FCVC