Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
20 Dakikada Tasarlanan İlk Dergi Kapağı

20 Dakikada Tasarlanan İlk Dergi Kapağı

Kadın moda dergisi Glamour'un Ağustos ayı kapak görsellerinin yapay zekâ tarafından 20 dakikada tasarlanması tartışmalara neden oldu.

Kadın moda dergisi Glamour’un Bulgaristan edisyonunun Ağustos ayı kapağı yapay zekâ tarafından tasarlanınca tartışmalara neden oldu. Yapay zekâ imzalı fütüristik Barbie temalı kapak çekimi, moda dünyasını ikiye böldü. Her şey Barbie hayranı ABD’li model Lisa Opie‘nin stilisti Joey Rolon ile birlikte alternatif kapak görseli fikirlerini sosyal medyada araştırmasıyla başladı. Pembenin çekim için ideal bir tema olduğunu düşünen ikili Instagram’da @ai_fashion_photos hesabında Fran H olarak bilinen yapay zeka sanatçısı tarafından üretilen tasarımlara rastladı.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

@ai_fashion_photos’in paylaştığı bir gönderi

Hesabın sahibi ile DM üzerinden iletişime geçen Opie ve ekibi, Fran H’den dergi çekimi için destek istedi. Opie’nin yüzünün net bir şekilde seçildiği düzinelerce fotoğrafın yapay zekâ sanatçısı ile paylaşılmasının ardından, Fran H dergi çekimi için 20 dakika içinde 50 alternatif görsel ortaya çıkardı.

Bazıları son derece tuhaf olan bu görseller arasından seçilenlerden bazıları Ağustos sayısının kapağında ve kapak dosyasının içinde kullanıldı. Glamour ayrıca kapak kızının gerçekte nasıl göründüğünü okuyuculara göstermek için Opie’nin afro stili saçlara sahip gerçek bir fotoğrafına da dergide yer verdi.

New York Post‘a konuşan Opie, son teknoloji kapak çekimi deneyimini “süper kolay ve gerçekten eğlenceli” olarak nitelendirdi: “Çünkü bazen aklınıza bile gelmeyecek şeyler üretiyor ve bunu orijinal fikrinizden daha çok seviyorsunuz.” Görüntüleri rötuşlamak ve çekim için en iyi görünümleri seçerek projeyi yaratıcı bir şekilde yönlendirmek amacıyla Opie’nin ekibi Fran ile koordineli bir şekilde çalıştı. Öte yandan bu sanal backstage süreci aksesuarlar ve mükemmel kıyafeti bulma gibi standart fotoğraf çekimi adımlarını da önemli ölçüde azalttı. Zaman kazandıran bu çalışma, aynı zamanda standart çekimlerde set kurulumuyla birlikte ortaya çıkabilen israfın da önüne geçti.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı verilerine göre moda endüstrisi yılda 90 milyon tondan fazla tekstil atığı üreterek gezegeni kirleten, çevresel maliyeti en yüksek sektörlerden biri. Yalnızca ortalama bir ABD vatandaşının yılda yaklaşık 80 kilo giysiyi çöpe attığı tahmin ediliyor. Dünyanın en büyük moda aktivizmi hareketi olan Fashion Revolution’a göre bu hızla devam etmesi halinde üretilen atık miktarının 2030 yılına kadar yüzde 60 artacağı ve bunun yılda yaklaşık 150 milyon ton çöp yaratacağı tahmin ediliyor.

Hal böyleyken yapay zekâ tarafından 20 dakikada üretilen dergi kapağı, bir yanıyla son derece çevreci bir hareket olarak yorumlanıyor. Diğer yanda ise Opie ve ekibiyle aynı fikirde olmayan moda dünyasının diğer paydaşları bulunuyor. Bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler kimilerini heyecanlandırırken, kimilerini de endişelendiriyor elbette. Örneğin ABD’li moda köşe yazarı ve editörü Merle Ginsberg, Fran’in Instagram gönderisinin altına son derece sert bir yorum yazdı.

Görselleri ‘iğrenç’ olarak nitelendiren Ginsberg, meslekleri tehdit altındaki fotoğrafçılara dikkat çekerken, Opie de NY Post röportajında tanıdığı kişilerin yapay zekâ tarafından üretilen sahte çıplak görüntülere maruz kalmasından endişe duyduklarını belirterek bir başka yapay zekâ tehlikesine dikkat çekiyor. Söz konusu yapay zekâ tasarımları olduğunda hem fikri mülkiyet hem de kişisel verilerin güvenliği konusunda ortada halen gri bir alan var ve bu tartışma daha çok su kaldıracak gibi.

Yeri gelmişken yapay zekânın imza attığı ilk dergi kapağının Glamour olmadığını belirtelim. Vogue Italia, bu yılın Nisan ayı sayısı için Bella Hadid’in yer aldığı kapak görsellerinin arka planını metinden görsel oluşturan yapay zekâ aracı DALL-E’nin yardımıyla oluşturdu.

Görseller: Instagram