Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yaş Ayrımcılığına Karşı Yapay Zeka Ürünü Defile

Yaş Ayrımcılığına Karşı Yapay Zeka Ürünü Defile

Nijeryalı sanatçı Malik Afegbua, yapay zeka ürünü Afro-fütürist defile görüntüleriyle yaşlılara yönelik ayrımcılığı eleştiriyor.

Yaş ayrımcılığı günümüzde en konuşulan ayrımcılık türlerinden biri. 7’den 77’ye her insan bu ayrımcılığa uğruyor. En büyük mağdurlarsa yaşlı insanlar. “Yaş yetmiş, iş bitmiş” gibi söylemlerle bu ayrımcılık her gün pekiştiriliyor. Medyanın ve popüler kültürün standartları da gençlik ve güzellik üzerine. Bu konuda farkındalık yaratmak için daha önce pek çok yaratıcı iş yapıldı. Nijeryalı film yapımcısı ve sanatçı Malik Afegbua ise bu konuda yapay zekayı kullanarak sanatsal üretim yapan ilk kişi olabilir.

Yaşlıları arka plana çekilmeye iten geleneklere meydan okumak

Yapay zeka ürünü görüntülerde, podyumda avangart kreasyonlarla yürüyen yaşlı insanlar var. Karakterler, baştan ayağa lüks malzemelere sahip baskıları ve desenleri bir araya getiren kıyafetler giyiyor. Bu insanların hepsi hayali. Serinin adı “Fashion Show for Elders” (Yaşlılar İçin Moda Şovu).

Afegbua bu seriye, kendisinin ilgi duyduğu farklı alanları birleştiren bir iş olarak yaklaşmış. “Ben bir moda aşığıyım ve her zaman denemeyi severim. Geleneksel Afrika ve Nijerya modasını fütürist, Afro-fütürist bir şeyle karıştırmak istedim.”

Yaşlılar için Moda Şovu, görsel ihtişamın ötesinde yukarıda da belirttiğim gibi daha büyük bir amaca hizmet ediyor. Afegbua, bu seriyle yaş ayrımı yapan ve yaşlıların arka plana çekilmesini isteyen geleneklere meydan okuyor. Afegbua için onlar bir yıldız. “Yaşlı insanlar için yapılmış moda şovu hiç görmedim, ama onlar var. Öyleyse neden olmasın?”

Yapay zeka ile moda tasarımı alanına yapılan işler ilginizi çekiyorsa DALL·E ile yapılan şu tasarımlara da göz atabilirsiniz.

yaş ayrımcılığı moda

yaş ayrımcılığı moda

Görsel: Instagram