Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Disney’in Yeni Yapay Zekâ Aracı FRAN

Disney’in Yeni Yapay Zekâ Aracı FRAN

Disney Research Studios, oyuncuları saniyeler içinde yaşlandırabilen Fran adlı yapay zekâ destekli insan yüzünü yeniden yaşlandırma ağını duyurdu.

2020 yılında foto-gerçekçi bir deepfake aracı yayınlayan Disney Research Studios, oyuncuları gerçek zamanlı olarak stüdyo kalitesinde yaşlandıran FRAN olarak adlandırdığı bir yapay zekâ geliştirdiğini duyurdu. Face Re-Aging Network, yüzü yeniden yaşlandırma ağı olarak adlandırılan FRAN, oyuncuları saniyeler içerisinde daha genç ya da olduklarından daha yaşlı gösterebilen gelişmiş bir sinir ağı. İki yıl önce profesyonel film yapımında kullanılmak üzere yeterli kalite ve çözünürlükte yüz değişim videoları oluşturabilen yapay zeka destekli araçlar geliştiren

Sinema endüstrisi için büyük bir gelişme sayılan Disney’in yapay zekâsı, oluşturulması saatler ve hatta günler alan görsel efektlerin hazırlanma sürecini çok daha pratik hale getiriyor. Karakterleri gençleştirmek ya da yaşlandırmak gerektiğinden film yapımcıların önünde şimdiye kadar birkaç seçenek bulunuyordu. İstenen yaş grubundan benzer bir oyuncu bulabilir; plastik makyaja başvurabilir; günler sürse de kare kare görüntüler üzerinde oynayabiliyorlardı.

Örneğin 2019 yılında bir Martin Scorsese filmi olan The Irishman’de Frank Sheeran karakterini canlandıran Robert De Niro’nun izleyenleri şaşırtan genç görünümünün arkasında, 10 hafta süren 3 boyutlu bir modelleme çalışması bulunuyordu. Disney’in yapay zekâsı, sinema endüstrisindeki bu uzun, zahmetli ve hayli pahalı olan süreci, saniyelere indiren ve daha az postprodüksiyon kaynağı gerektiren bir hale dönüştürüyor.

FRAN, gerçek bir kişinin yüzünün hangi bölgelerinin yaşlanacağına dair bir tahminde bulunmak için farklı yaşlarda rastgele oluşturulmuş sentetik yüzler içeren büyük bir veritabanını kullanıyor.  Gerçek yüzleri kullanamamalarının nedeni bir yüz için veri toplamanın oldukça uzun süreler gerektirmesi olarak açıklanıyor. Bu nedenle, ekip yapay yüzler oluşturan bir program olan StyleGAN2’den yararlanarak 18 ila 85 yaşları arasında binlerce insan yüzü örneği üretti.

Veri setini oluşturmak için mevcut yeniden yaşlanma teknolojisinden yararlanan araştırmacılar, sonuçların “gerçek görüntüler” olma konusunda başarısız olmasına rağmen, “sentetik yüzlerde fotogerçekçi yeniden yaşlanma” sonuçlarının başarılı olduğunu belirtiyorlar. Öte yandan FRAN saçların beyazlamasını henüz yakalayamıyor; bu da yapay olarak yaşlandırılmış karakterlerin saçlarının orijinal görüntüdekiyle aynı olacağı anlamına geliyor.

Görseller: Disney Research, Youtube