Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cinsiyet Önyargılarına Karşı Yapay Zekâ Aracı: Miss Journey

Cinsiyet Önyargılarına Karşı Yapay Zekâ Aracı: Miss Journey

TEDxAmsterdam Women ve ACE, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde cinsiyet önyargılarına dikkat çekmek amacıyla Miss Journey adlı bir yapay zekâ aracı geliştirdi.

Wired Italy, yakın zamanda hazırladığı TBWA\Italy imzalı bir kampanya ile yapay zekâya sızan insan zekâsının ürettiği önyargılara dikkat çekmişti. Kampanya kapsamında ortaya çıkan yapay zekânın ürettiği görsellerden ilham alan TEDxAmsterdam Women ve Amsterdam merkezli kreatif ajans Ace, Miss Journey adlı yalnızca kadınlardan oluşan görseller oluşturan bir yapay zekâ aracı geliştirdi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak hayata geçen Miss Journey, toplumsal önyargılara ve cinsiyetçi klişelere dikkat çekmeyi amaçlıyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

ACE (@thisisace_nl)’in paylaştığı bir gönderi

Instagram hesabından yaptığı paylaşımla Miss Journey projesini duyuran ajans, piyasadaki yapay zekâ destekli görüntü oluşturan araçların meslek ve karakter tanımlamalarının önyargılı olduğuna dikkat çekti. Wired Italy için yapay zekâ aracı Midjourney kullanılarak hazırlanan kampanya görsellerinde duygusal kelimesinin karşılığı yalnızca farklı kadın görselleri olurken, sporcu, lider, yönetici gibi sıfatların karşılığı yapay zekâ tarafından beyaz ve erkek olarak görselleştirilmişti.

Mühendis, doktor, bürokrat gibi mesleklerin yapay zekâ tarafından yalnızca erkeklere ait görsellerle anlatılmasına karşı çıkan TEDxAmsterdam Women ve ACE’nin ortak projesi, yapay zekâ geliştiricilere de tarafsız çözümler yaratmaları için ilham vermeyi amaçlıyor. Miss Journey, herhangi bir meslek tanımı iletildikten sonra o alanda çalışan farklı özelliklere sahip birden fazla kadın karakter görselini sunuyor. Cinsiyet önyargılarına karşı geliştirilen yapay zekâ aracına bu bağlantı üzerinden erişebilirsiniz.

Görseller: Instagram, lbbonline