Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Darth Vader Sesini Yapay Zekâya Verdi

Darth Vader Sesini Yapay Zekâya Verdi

Seslendirmen James Earl Jones emekliye ayrılsa da, yapay zekâ destekli ses klonlama teknolojileri ile Darth Vader artık ölümsüz.

Bir süredir Lucas Film ile iş birliğini sürdüren Ukraynalı yapay zekâ destekli ses kopyalama teknolojileri şirketi Respeecher, 45 yıldır Dart Vader’ı seslendiren James Earl Jones’un emeklilik kararının ardından Jones’un haklarını devraldı. Böylece bu günden sonraki tüm Star Wars uyarlamalarında, Darth Vader’ın sesini yapay zekâ yardımıyla orijinal haliyle duyabilmek mümkün olacak.

Şirket daha önce Disney+ platformunda yayınlanan Star Wars uyarlaması The Mandalorian dizisi için Luke Skywalker’ın sesini, arşiv kayıtlarında yer alan orijinal seslendirme üzerinden deep fake ses teknolojisi kullanarak kopyalamıştı.

Yakın zamanda telif hakkı endişeleri nedeniyle platformda yapay zekâ tarafından oluşturulan fotoğrafları yasakladığını belirten Getty Images’ın kararından sonra Jones’un ölümü halinde bile Darth Vader’ın sesini duyabilmemizi sağlayacak olan bu anlaşma, yapay zekâ destekli sanat çalışmalarına ilişkin tartışmalara yeni bir boyut kazandıracak.

Öte yandan Respeecher, yakın zamanda LC Waikiki ile birlikte yürüttüğü bir proje ile Türkiye’de de ismini duyurmuştu. Adile Naşit’in sesinin yapay zeka destekli ses klonlama teknolojileri kullanılarak kopyalandığı çalışmada, Naşit çocuklar için sürdürülebilirlik masalları anlatıyor.

 

Görseller: Pixabay, Twitter, Youtube