Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünya Kupası Finali İçin Tasarlanan Altın Stadyum

Dünya Kupası Finali İçin Tasarlanan Altın Stadyum

Katar'da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası'nın finali için tasarlanan 'Altın Gemi' lakaplı Lusail Stadyumu, tasarım stüdyosu tarafından tanıtıldı.

100 günden az bir süre kalan son yılların en tartışmalı Dünya Kupası için Katar’da inşa edilen sekiz stadyumun tamamı açıldı ve hazır olup olmadıklarına dair test çalışmaları başladı. Açılan son stadyum, 80 bin kişilik kapasitesi ile Dünya Kupası finaline ev sahipliği yapacak olan Katar’ın en büyük stadyumu Lusail Stadyumu oldu. Geçtiğimiz Cuma günü Suudi Arabistan Süper Kupası maçına ev sahipliği yapan ‘Altın’ stadyumun fotoğrafları, tasarım stüdyosu tarafından bir basın açıklamasıyla birlikte kamuoyu ile paylaşıldı.

İnşasında atık su geri dönüşümü dahil olmak üzere sürdürülebilir uygulamalar ve teknolojilerin kullanıldığı stadyumda, benzer projelere kıyasla yüzde 40 oranında daha fazla su tasarrufu sağlandığı açıklandı. Geri dönüştürülmüş su daha sonra stadyum çevresindeki bitkileri sulamak için kullanıldı. Dış cephe ve çatı tasarımıyla enerji tüketiminin azaltılması hedeflenen yapı, içeriye gölge ve filtreli ışık sağlayan üçgen açıklıklara sahip. Çatısı ise sıcak rüzgârı ve tozu tutarak yeterli ışık almasını sağlayacak şekilde Politetrafloroetilen (Teflon) kullanılarak inşa edildi.

Stadyum, İngiliz tasarım stüdyosu Foster + Partners tarafından yapı mühendisliği şirketi Arup ve sporda mekan tasarımı üzerine projeler üreten Populous iş birliğiyle tasarlandı. Foster + Partners stüdyo başkanı Luke Fox, her ne kadar “Amacımız binanın işlevini yansıtan, Katar iklimine yanıt veren ve etkinlik alanını geliştiren çarpıcı ancak basit bir form yaratmaktı.” diyor olsa da, ortaya çıkan son derece gösterişli stadyumun basit olduğunu söylemek zor.

Stüdyo tarafından “Altın Gemi” olarak adlandırılan Lusail Stadyumu’nun tasarım fikri, hem sahadaki oyuncular hem de tribündeki seyirciler için sürükleyici bir atmosfer yaratan sahanın tribünlerle buluşma şeklinden ortaya çıkmış. Stadyum çanağı tasarım ekibi tarafından maçlar ve etkinlikler sırasında hayat bulan adeta kapalı bir gemi olarak yorumlanmış. Dünya Kupası sonrasında mevcut kapasitesinin 40 bine indirilmesi planlanan stadyum, turnuvanın ardından içinde okullar, mağazalar, kafeler, spor tesisleri ve sağlık kuruluşları bulunan bir yaşam alanına dönüştürülecek.

Görseller: Foster and Partners, Instagram, Youtube