Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sporun Diğer Yüzü: Saha Dışında Dikkat Çekenler [Bigumigu’da 2022]

Sporun Diğer Yüzü: Saha Dışında Dikkat Çekenler [Bigumigu’da 2022]

Bigumigu’da 2022’yi özetliyoruz: Dünya Kupası reklamları, farklı tasarımlar, efsane sporculara vedalar, çılgın projeler, yaratıcı sponsorluk ve iş birlikleriyle sahaların değil, saha dışının en skorer işlerine göz atıyoruz. 

Bu yıl düzenlenen ve geçtiğimiz hafta sonu Arjantin galibiyetiyle geride bıraktığımız 22. Dünya Kupası, spor dünyasını olduğu kadar saha dışını da hareketlendirdi. Dev turnuva bu yıl, her zamanki gibi birbirleriyle yarışan marka reklamlarının yanı sıra ev sahibi Katar’dan kaynaklı yasak ve protestoların neden olduğu yaratıcı projelere sahne oldu. Her ne kadar futbol gündeme ağırlığını koymuş gibi görünse de, kortlardan pistlere ilham verici çok sayıda işe şahit olduk.

Bigumigu’da 2022 yılının kategoriler bazında öne çıkan konularını derlediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde, dikkat çeken reklamlar ve tasarımlar, efsane sporcular için yapılan vedalar, yaratıcı sponsorluklar, parodi, kısa film ve çılgın projelerle sahaların değil ancak saha dışının en skorer işlerine göz atıyoruz.

2022 FIFA Dünya Kupası Reklamları

Her zamankinden geç bir şekilde önümüzdeki Pazar günü başlayacak olan 22. Dünya Kupası öncesinde Coca-Cola, Hyundai gibi organizasyonun resmi sponsorları başta olmak üzere markaların bu döneme özel kampanya çalışmalarını sizler için derledik.


Yapay Zekânın Desteklediği Dünya Kupası

İyisiyle kötüsüyle pek çok ilkin yaşandığı 2022 FIFA Dünya Kupası, aynı zamanda spor tarihinin şimdiye kadarki en teknolojik turnuvası unvanını aldı. Yapay zekâ tarafından desteklenen turnuvada, stadyum sıcaklıklarından futbol toplarına kadar her şey sensörler ve algoritmalar aracılığıyla kontrol ediliyor. Turnuvada öne çıkan yenilikler arasında yapay zekâ kullanılan yarı otomatik ofsayt teknolojisi, sensörlü futbol topları, özel takip kameraları ile FIFA’nın Player uygulaması yer alıyor. Haberimizin detaylarına buradan göz atabilirsiniz.


Dünya Kupası Finali İçin Tasarlanan Altın Stadyum

Katar’da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası’nın finali için tasarlanan ‘Altın Gemi’ lakaplı Lusail Stadyumu, tasarım stüdyosu tarafından tanıtıldı. Stadyum, İngiliz tasarım stüdyosu Foster + Partners tarafından yapı mühendisliği şirketi Arup ve sporda mekan tasarımı üzerine projeler üreten Populous iş birliğiyle tasarlandı.


Dünya Kupası’na Renk Katan İşler

2022 Katar Dünya Kupası’ndaki gökkuşağı yasakları, turnuva boyunca birbirinden renkli proje ve kampanyaların doğmasına neden oldu. Brezilyalı futbol dergisi Corner Magazine, gökkuşağı bayraklarına yönelik yasağı atlatmanın yaratıcı bir yolunu buldu. All Out adlı bir  kuruluş, Fifa Soccer 2023 video oyununda oyuncuların yasaklı pazubantlarını takmalarını sağlayan bir mod oluşturduğunu duyurdu. Pazubandı krizine kayıtsız kalamayan Pantone ise TBWA\Paris imzalı yaratıcı bir çalışmaya imza atarak LGBTQIA+ bayrağını yeniden tasarladı. Dünya Kupası’na renk katan işlerin detaylarını bu haberimizde okuyabilirsiniz.


Yaratıcıların 2022 Dünya Kupası’na Cevabı: Humanity FC

Humanity FC projesiyle turnuva topunu yeniden tasarlayan 32 yaratıcı isim, 2022 Katar Dünya Kupası mağdurlarına destek verdi. Kampanya kapsamında katılımcılardan altıgen ve beşgenlerden oluşan 32 parça için birer illüstrasyon hazırlamaları istendi. Ortaya çıkan illüstrasyonlar birleştirilerek 2022 Dünya Kupası’na özel bir futbol topu tasarlandı.


Nike Footballverse ile Tüm Zamanları Bir Araya Getiriyor

2010 Dünya Kupası için hazırladığı “Write the Future” filmi halen hafızalardaki tazeliğini korurken, Nike “The Footballverse” ile futbol reklamları arasında kolay unutulmayacak bir çalışmaya daha imza attı. Futbolun belki de en eski tartışmalarından birine odaklanan Nike, Wieden+Kennedy Portland ortaklığıyla tüm zamanların en iyi oyuncusunun kim olduğunu bulmak için alternatif bir futbol evreni yarattı.


56. Super Bowl Devre Arası Gösterisinin Sahnesi Nasıl Kuruldu?

56. Super Bowl devre arası şovunda sahne tasarımı Es Devlin tarafından oluşturulurken, sekiz dakika içinde kurulan sahne yaklaşık altı dakikada toplandı. İnsanüstü performansın detaylarını bu haberimizden okuyabilirsiniz.


Coinbase’in Zevkten Dört Köşe Eden Super Bowl Reklamı

Renkli QR kodun ekranda döndüğü Coinbase’in Super Bowl reklamı sosyal medyada yankı uyandırırken şirketin uygulamasının ve sitesinin bir süre çökmesine neden olacak kadar popüler oldu.


Arsenal’den Retro Koleksiyona Özel Parodi

Arsenal Futbol Kulübü, yeni retro koleksiyonunu eski yıldızı Ray Parlour’ın başrolünde olduğu moda sektörünü tiye alan bir belgesel parodisi ile tanıttı. Filmde Parlor’a, Martin Odegaard, William Saliba, Oleksandr Zinchenko ve Eddie Nketiah gibi ünlü oyuncular eşlik etti.


Taraftarların Duygularını Anlayan Akıllı Atkı

Manchester City futbol kulübü, teknoloji şirketi Cisco ile iş birliği yaparak taraftarların duygusal tepkilerini izleyen bir akıllı atkı geliştirdi. Kulüp atkının yeteneklerini test etmek için 6 fanatik taraftarı, bir pilot programa katılmaya davet etmiş. Bu program kapsamında onları, bir futbol maçını izlerken gözlem altında tutmuşlar. Böylece neşe, sinirlilik, gerginlik, heyecan gibi 120’den fazla farklı tepkiyi içeren bir duygu spektrumu tespit etmişler.


7 Numara Bir Tişörtten Fazlası

Manchester United, adidas ile birlikte 7 numaralı formasını giyen efsane isimleri bir araya getirerek “Story of Seven” adlı bir video çalışması yayınladı. Proje kapsamındaki fotoğraf çekiminin yanı sıra hazırlanan “Story of Seven” adlı video çalışmasında, Manchester United’ta 7 numaralı formayı giymenin hissettirdiklerini ve verdiği sorumluluğu kendi ifadeleriyle aktaran Robson, Cantona, Beckham ve kadın takımının 7 numarası Ella Toone’na, hali hazırda 7 numaralı formayı giymekte olan Sir Alex Ferguson’un yıllar önceki keşfi Christiano Ronaldo da eşlik ediyor.


Maradona İçin Özel Bir Doğum Günü Mesajı

Diego Maradona için Malvinas Argentinas stadyumunun çatısına, 1986 yılında giydiği ikonik mavi formasının büyük boy bir versiyonu yerleştirildi. Maradona bu formayı o yılki Dünya Kupası’nda giymişti. İngiltere ile Arjantin arasında oynanan karşılaşmada, “Tanrı’nın Eli” ile “Yüzyılın Golü” olarak isimlendirilen iki efsane golü attığında üzerinde bu forma vardı.


Nike’nin Serena Williams’a Vedası

Nike, 18 yıldır iş birliği yaptığı Serena Williams’ı kortlardan “Hiçbir şeyini değiştirmeden her şeyi değiştirdi” videosu ile uğurladı.Yakın zamanda Nike, 130 bin oyun ve 5 bin maç simülasyonuyla gerçekleştirilen Serena Williams’ın 1999 ve 2017 dönemini yapay zekâ ile karşı karşıya getirdiği bir başka video çalışması daha yayınlamıştı.


Çölde Kış Olimpiyatları Bir Serap mı?

İklim koşullarına meydan okuyan Suudi Arabistan, yeşil aklama iddialarının gölgesinde çölde düzenlenen ilk kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ülkenin çılgın projesi olarak nitelendirilen sıfır karbon emisyonlu yeni şehri Neom, Asya Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak. Yalnızca 2022 yılında değil, belli ki önümüzdeki yıllarda da konuşmaya devam edeceğimiz, spor organizasyonlarında söz sahibi olmak isteyen Suudi Arabistan’ın çılgın projelerine dair haberimizi buradan okuyabilirsiniz.


Kış Olimpiyatlarının Kahramanları Buzlarını Kırıyor

BBC Creative yapım şirketi Blinkink ile iş birliği yaparak 2022 Pekin Olimpiyat Oyunları için 40 saniyelik etkileyici bir tanıtım filmi hazırladı.


McLaren’dan Dünyanın En Hızlı Dijital Reklam Panosu

McLaren ekibi, dünyanın en hızlı reklam panolarını hayata geçirerek yarış otomobillerine dinamik bir görünüm kazandırdı. McLaren Racing, Seamless Digital ve McLaren Formula 1 Takımı ile F1 araçlarına dijital reklam teknolojisini getiren yeni bir anlaşma yaptığını duyurdu.


2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Resmi Sponsoru THY’nin Yeni Tanıtım Filmi

UEFA Şampiyonlar Ligi’ne sponsor olan dünyadaki ilk hava yolu şirketi Türk Hava Yolları, iş birliğinin detaylarını ve ilk tanıtım filmini paylaştı. Daha önce EURO 2016 kapsamında UEFA ile iş birliği yapan THY, sponsorluk anlaşması kapsamında maç yayını öncesi, sırası ve sonrasında aralarında saha kenarındaki LED ekranların da bulunduğu birçok noktada logo görünürlüğü ve isim kullanım hakkına sahip oldu.


Spor Sponsorluğunda Alışılmadık Ortaklık

Can Yayınları, “kitap sponsorluğu” kapsamında Darüşşafaka Basketbol Kulübü ile birlikte farklı ve özgün bir iş birliği gerçekleştirdi.


Uber’den Kadın Futbolculara Güvenli Seyahat Desteği

Uber, mini futbolun bir türü olan 5’li futbolun en bilinen ligi Powerleague ile yeni bir iş birliğine imza attı. Kadın futbolcuların maçlara güvenli bir şekilde gidip dönmelerini sağlamak amacıyla sporcuların seyahat bedellerini karşılayacağını duyurdu.


Rick and Morty Gezegenin En Hızlıları için adidas ile Buluştu

Fenomen animasyon Rick and Morty, bu kez adidas’ın son serisi X Speedportal için hazırlanan küresel reklam kampanyasında futbolun yıldız isimleriyle bir araya geldi. Hollandalı TBWA\Neboko tarafından kurgulanan kampanya, 90 saniyelik reklam filminin yanı sıra Post Panic tarafından hazırlanan ve 3D animasyon ile canlı çekimler içeren bir portalı da kapsıyor.

Görseller: Foster + Partners