Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bisikletle Üretilen Enerjiyi Elektrik Olarak Depolamak

Bisikletle Üretilen Enerjiyi Elektrik Olarak Depolamak

Sasha Torgova'nın tasarladığı "Energy Keeper" isimli cihaz, bisiklette üretilen enerjiyi rejeneratif frenleme mekanizmasıyla toplayıp elektrik enerjisi olarak depoluyor.

Her gün milyonlarca insan kilometrelerce bisiklet sürüyor. Bu insanlar farkında olmadan, boşluğa giden muazzam miktarda enerji yaratıyorlar. Bu enerjinin çoğunun frenleme ile üretildiğine dikkat çeken Sasha Torgova, onu toplamak ve elektrik şebekesine yönlendirerek ek bir enerji kaynağı haline gelmek için Energy Keeper isimli bir cihaz tasarlamış.

Cihazın ana parçası, bir yatak halkası ve daha iyi dönüş için ağırlıkları olan bir manyetik disk. Cihaz, rejeneratif frenleme teknolojisini kullanıyor. Rejeneratif frenleme, hareket halindeki bir nesnenin ya da aracın kinetik enerjisini hemen kullanılabilecek veya ihtiyaç duyulana kadar saklanabilecek bir forma dönüştürerek yavaşlatan bir enerji geri kazanım mekanizması. Bu mekanizma ile, normalde fren disklerinde ısı olarak kaybolup gidecek olan enerjiyi geri kazanmak için aracın momentumu kullanılıyor.

bisikletle elektrik üretmek

Energy Keeper’ın diski, enerji biriktirerek tekerleğin dönüşünü takip ediyor. Ancak frenleme sırasında disk, kinetik enerjisini şarj cihazının endüksiyon bobinlerine aktararak ataletle hareket etmeye devam ediyor. Böylece, elektrik enerjisi biriktiriyor.

Kentlerde tüm bisikletçilerin dahil olabileceği bir enerji ağı oluşturmak

Kopenhag’da yaşayan endüstriyel tasarımcı, bu cihazı kent genelinde bir enerji ağı oluşturacak şekilde kurgulamış. Örneğin kullanıcı, sistemi kullanmanın bir ödülü olarak toplu taşıma araçlarında belirli sayıda ücretsiz ulaşım hakkı kazanabiliyor. Yolculuğa başlamak için QR kodunu kullanarak kendisini tanıtması gerekiyor. Ayrıca yanına fren tekerleklerinden enerji alan bir manyetik disk ve toplanan enerjiyi biriktiren bir şarj cihazı almalı. Diskin ve şarj cihazınının bisiklete nasıl takılacağı gibi ayrıntılı talimatlar da bir mobil uygulama üzerinden öğrenilebilecek. Bisiklet yolculuğunun sonunda uygulama; verimlilik, üretilen elektrik miktarı ve toplu taşımada kullanılmak üzere kazanılan ücretsiz yolculuklar gibi sonuçları gösterecek.

Disk saklama kutusunda 4 set disk ve şarj cihazı bulunacak. Kutular, herkesin diske erişebilmesi için şehrin her yerine homojen bir şekilde dağıtılacak. Diskler, en yaygın kullanılan tekerlekler için iki boyutta (26 ve 29 inç) sunulacak.

Görsel: Energy Keeper