Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Metaverse’de Neler Oldu? [Bigumigu’da 2022]

Metaverse’de Neler Oldu? [Bigumigu’da 2022]

Bigumigu’da 2022’yi özetliyoruz: Markaların metaverse maceraları, yıl boyu metaverse dünyasına yön veren yeni projeler ve takip edilen etkinlikler.

Bigumigu’da 2022 yılının kategoriler bazında öne çıkan konularını derlediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde, metaverse evrenine dalıyor ve yıl boyunca yaşanan gelişmeleri yeniden hatırlıyoruz.

Metaverse Evrenine Adım Atmayı Kolaylaştıran Cihaz

Japon tüketici elektroniği devi Sony, Mocopi adlı giyilebilir sensörlerle metaverse evrenine adım attı. Mocopi, kullanıcının vücudunun farklı bölgelerine takılarak hareketlerini algılayan altı küçük giyilebilir sensörden oluşuyor. Kullanıcının hareketlerini yakalayarak bunları 3 boyutlu sanal bir avatara dönüştürebilen cihazın yakında piyasaya sürüleceği açıklandı.


MINI’nin Metaverse Macerası MINIverse [Web Summit 2022]

MINI’nin ABD pazarlama başkanı ve reklam ajansı yaratıcı yönetmeni markanın metaverse projesini nasıl hayata geçirdiklerini anlattı. Haberimizin detaylarını bu bağlantı üzerinden okuyabilirsiniz.


Meta Connect 2022 Etkinliğinde Öne Çıkanlar

Meta, yıllık geliştirici konferansı Meta Connect 2022’de yeni sanal gerçeklik gözlüğü Quest Pro VR ile birlikte sanal dünya için hazırladığı yenilikleri ve iş birliklerini duyurdu. Konferanstan dikkat çeken başlık ve detaylara haberimizden göz atabilirsiniz.


Mark Zuckerberg’in Metaverse Planları [SXSW 2022]

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, SXSW oturumunda şirketin metaverse planlarını anlatırken Instagram’ın yakın zamanda NFT’lerin de yer alacağı için bir platforma dönüşeceğini açıkladı. Haberimizin detaylarını buradan okuyabilirsiniz.


Web3, NFT ve Metaverse’e Girmek için 3 Basit Adım [SXSW 2022]

Unstoppable Domains’de SVP ve kanal şefi olan Sandy Carter Web3, NFT ve Metaverse’e girmek isteyen kişilere 3 adımda tavsiyeler sundu. Web3 dünyasına girmek için 3 temel adımı bu haberimizde bulabilirsiniz.


Bilim Kurgu Türünde Benzersiz Bir Blok Zincir Oyunu: Dark Forest

Dark Forest, gelişmiş kriptografinin oyunlarda nasıl kullanılabileceğini ve blok zincirlerin merkeziyetsiz metaverse’lere kapı açabileceğini gösteriyor.


Çocukluktan Çıkıp Büyümek İsteyen Roblox, Reklamverenleri Eğlenceye Çağırıyor

Çevrim içi oyun platformu Roblox, yıllık geliştirici etkinliği olan RDC 2022‘de platforma getirilecek yeni özellikleri paylaştı. Uzun süredir 13 yaş ve altı kitlenin favorisi olan ancak kullanıma dair yaş yönergeleri yayınlayacağını açıklayan platform, daha büyük yaş gruplarına özel, farklı deneyimler sunmaya odaklanıyor.


Video Müzik Ödüllerinde Metaverse Performansı Kategorisi

1984 yılından bu yana düzenlenen MTV Video Müzik Ödülleri töreninde rekabet, bu yıl eklenen “En İyi Metaverse Performansı” kategorisi ile sanal dünyaya taşındı. Ariana Grande, Blackpink, BTS, Charlie XCX, Justin Bieber ve Twenty One Pilots’un yarıştığı yeni kategorinin kazananı, bir süredir PUBG Mobile ile iş birliği devam eden K-Pop grubu Blackpink oldu.


Çok İnce Bir Elektronik Ciltle Sanal Dünyaya Dokunmak

Hong Konglu araştırmacılar, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ortamlarında dokunma deneyimini geliştiren “WeTac” isimli bir sistem geliştirdi. Bu kablosuz elektronik cildin adı, yukarıda da belirttiğimiz gibi WeTac. Araştırmacılar bu elektro-dokunsal sistemle, Metaverse’e daha gerçekçi ve canlı bir sanal dokunma deneyimi getirmeyi hedefliyor.


Metaverse’de Fiziksel Acıyı Hissetmek

H2L Technologies, gerçekte düşünme, hissetme ve oynama şeklimiz ile metaverse arasındaki çizgiyi daha da bulanıklaştırmak için kullanıcılara küçük elektrik şokları veren bu bilekliği geliştirdi. Açıklamalara göre, cihaz o kadar hassas ki, bir top yakalama hissinden cildinizde çimdikleme hissi yaratan bir kuşa kadar tüm dokunsal duyumları hissettirebiliyor.


Fütüristik Botlarla Metaverse’te Sonsuz Yürüyüş Deneyimi

Ekto VR’ın botları, gerçek hayattaki yürüyüş deneyimini sanal alanlara taşıyarak VR deneyimini bir üst seviyeye çıkarıyor.Ekto VR’ın özel botlarının alt kısımları kullanıcının yürüdüğü hızda ters istikamette dönen bir dizi motorlu tekerleğe sahip. Bu tekerler sayesinde insan beyni uzunca bir yol katetmiş hissediyor ancak gerçekte Michael Jackson’ın ünlü moon walk (ay yürüyüşü) dansına benzer bir hareketle oldukları yerde saymış oluyor.


Ogilvy’den Dijital Deneyim Platformu

Ogilvy, Reality adlı küresel dijital deneyim platformuyla markalara gelişmekte olan teknolojilerin kullanım alanlarını keşfetme imkânı sunmayı amaçlıyor. Üç temel alana odaklanan platformda artırılmış gerçeklik deneyimlerinin yanı sıra merkezi olmayan ve yeni dünyalar inşa etmek gibi sentetik olarak adlandırılan deneyimler de sunulacak.

Görseller: Pexels