Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocukluktan Çıkıp Büyümek İsteyen Roblox, Reklamverenleri Eğlenceye Çağırıyor

Çocukluktan Çıkıp Büyümek İsteyen Roblox, Reklamverenleri Eğlenceye Çağırıyor

Yıllık geliştirici etkinliği RDC'de platforma gelecek yenilikleri paylaşan Roblox, yaş ortalamasını büyüterek reklam deneyimini çeşitlendirmek istiyor.

Çevrim içi oyun platformu Roblox, yıllık geliştirici etkinliği olan RDC 2022‘de platforma getirilecek yeni özellikleri paylaştı. Uzun süredir 13 yaş ve altı kitlenin favorisi olan ancak kullanıma dair yaş yönergeleri yayınlayacağını açıklayan platform, daha büyük yaş gruplarına özel, farklı deneyimler sunmaya odaklanıyor. Bu yılın ikinci çeyreği itibarıyla günlük aktif kullanıcı sayısı yüzde 21 artışla 52,2 milyona ulaşan Roblox, Ağustos ayındaki finansal değerlendirmesinde kullanıcıları arasında en hızlı büyüyen kitlenin 17-24 yaş grubu olduğunu açıklamıştı.


Geçtiğimiz yıl 13 yaş üzerine yönelik deneyimler için uygulamaya koyduğu yaş doğrulama sisteminin detaylarını duyuran şirket, RDC’de açıkladığı üzere yakınlığa dayalı sesli sohbet gibi bazı yeni özellikleri de 13 yaş altının kullanımına kapattı. Son dönemde gerçekçiliği öne çıkaran ve bu doğrultuda yüz animasyonlarıyla gerçekçi dijital avatarlar yaratan bir girişim olan Loom.ai‘yi satın alan platform, daha gerçek sanal deneyimler oluşturulmak üzere basit grafiklerin ve araç setinin iyileştirileceğinin sözünü geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yineledi.

Tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriğe dayanan Roblox’un gelecek planları arasında yer alan reklamlar ise kullanıcılarından çok reklamverenleri mutlu edecek. Platfom, ana işi ve gelir kaynağı olan oyuncuların seviye atlamak ve oyunlarda ürün satın almak için kullandıkları sanal para birimi Robux’a bağlı kalmakla birlikte reklam deneyimlerini çeşitlendirerek kendi deyimiyle ‘erken ve stratejik bir bahis’ oynuyor. Mart 2021’de NY Borsası’nda halka arz edilen ve aynı yıl Kasım ayında piyasa değeri 80 milyar doları geçen şirket, 2022 yılı boyunca ABD’de yaşanan ekonomik yavaşlama nedeniyle piyasa değerinin yüzde 60’ını kaybetmişti. Mevcut işini sanal ürünlerin ötesinde çeşitlendirmeye yönelik reklam atağının nedeni kuvvetle muhtemel bu.

Hali hazırda “portallar” olarak adlandırdığı deneysel bir biçiminde çevrim içi reklam denemeleri yapan Roblox, bu yılın sonuna kadar geliştiriciler ve markalarla test edilecek olan izleyiciyi içine çeken AR/VR/MR teknolojilerini kapsayan Immersive formatındaki reklamları hayata geçirecek. 13 yaş altı kullanıcılar immersive reklamlarla etkileşime geçemeyecekler. Kullanıcıyı markalı deneyime taşıyacak etkileşimli video reklamları gibi yeni özelliklerin en üst yaş grubuyla sınırlı tutulması planlanıyor.

Reklamlara ek olarak, yeni içeriklerin keşfedilmesini kolaylaştırmak amacıyla kullanıcıların ilgilerini çekebilecek sanal dünyalara ve deneyimlere daha kolay erişmelerine yardımcı olacak bir araç, sohbet özellikleri ve yüz animasyonlarını içeren daha iddialı avatarlar da platformdaki yerlerini alacak. Geçtiğimiz yıl Discord’un rakibi Guilded’i satın alarak topluluk oluşturma konusuna daha fazla eğileceğinin sinyalini veren platform, yakın zamanda kullanıcıların favori geliştiricilerini takip etmelerini sağlayan bazı temel grup işlevleri sunmaya başlamıştı. Yeni topluluk özelliklerinin de yavaş yavaş sisteme entegre edileceği açıklandı.

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Roblox (@roblox)’in paylaştığı bir gönderi


Görseller: Roblox, Twitter, Instagram