Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Influencer’ların Çekimlerini Yapay Zekayla İzleyen Proje: The Follower

Influencer’ların Çekimlerini Yapay Zekayla İzleyen Proje: The Follower

Dries Depoorter "The Follower" isimli projesinde, yapay zekayı ve herkesin erişimine açık kameraları kullanarak influencer’ların çekim süreçlerini kaydediyor.

İnsanlar, sokakta ya da bir mekanda iyi bir selfie çekmek için şekilden şekle girebiliyor. Bunu izlemek de oradan geçenler için ayrı bir eğlence. Hele de bir influencer’a denk gelirseniz, birbirinden absürt sahnelerle karşılaşmanız olası. Bu absürtlüğün kendisini bir içerik kaynağı olarak kullananlar da yok değil. Tüm hileli ve çetrefilli poz verme süreçlerini influencersinthewild isimli Instagram hesabı üzerinden paylaşan Tank Sinatra, tüm dünyayı bol bol gülümsetiyor. 5 milyona yakın takipçisi olan bu hesabın en büyük destekçileri de takipçileri. Hesap, vahşi ortamında bir influencer’ı iş başında çekmeyi başaran herkesten içerik kabul ediyor. Şu an okumakta olduğunuz haberin konusu olan The Follower projesinde ise içerikleri yakalayan takipçiler değil yapay zeka. Gelin hep birlikte projeye yakından bakalım.

Yapay zeka, kamera görüntülerini tarayıp influencer’ın hesabını ve çekilen fotoğrafı buluyor

The Follower’ın arkasındaki isim, Belçika’da kariyerini sürdüren sanatçı ve konuşmacı Dries Depoorter. Kendisi daha önce Die With Me sohbet uygulamasıyla yaptığı deneysel projesiyle tanınıyor. Depoorter, The Follower için halka açık alanları gözlemleyen, sürekli canlı yayın yapan ve internet kullanıcısı olan herkesin erişebileceği sokak kameralarını kullanmış. Hatırlarsanız sokak kısıtlamalarının olduğu ilk pandemi dönemlerinde, bu kameralarla ilginç film ve fotoğraf projeleri hazırlanmıştı. Depoorter, kendi projesi için bu kameralarla haftalarca görüntü kaydetmiş.

Kamera görüntülerini dikkatle izleyen ve bazen bir influencer’ın 30 dakika boyunca aynı pozu çekmek için uğraştığını fark eden Depoorter zihninde bir soru belirmiş. Bu soru, o kişiyi Instagram’da bulup bulamayacağı imiş. Depoorter kayıtları topladıktan sonra, yapay zekalı bir yazılımla görüntüleri taramış. Yazılımı 100.000’den fazla Instagram takipçisi olan influencer’ları bulması ve bunları çektikleri fotoğrafla eşleştirmek üzere yazılımı eğitmiş.

Depoorter’ın projesi; fenomenlerin sosyal medyada paylaşmayı seçtikleri fotoğraflarla bu fotoğraflarda mükemmel görünmek için verdikleri mücadeleyi yan yana karşılaştırmalı olarak görmemizi sağlıyor.

Sanatçı, projeyi 12 Eylül 2022’de başlatmış. Bu haberde gördüğünüz eşleştirmeleri, 10 günlük sonuçlarla oluşturmuş. Yeni görüntüleri ve sonuçları bulup paylaşım yapmaya devam edeceğini belirtmiş.

Gelişmeleri sanatçının , Instagram ve hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: The Follower