Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Herkese Açık İnternet Kameralarıyla Issız Şehir Meydanlarını Fotoğraflamak

Herkese Açık İnternet Kameralarıyla Issız Şehir Meydanlarını Fotoğraflamak

Milan Radisics, evinden çıkmadan şehir manzaralarını fotoğrafladığı "Italy Paused: 40 Pictures About Quarantine From Quarantine" adlı bir proje hazırladı.

COVID-19 (coronavirus) salgını, tüm dünya şehirlerini distopya filmlerindeki gibi ıssız bir görünüme büründürdü. Bu sarsıcı görüntüler sanatçıların algılarını oldukça cezbediyor elbette. Şu an bu hayalet şehir manzaralarını konu alan çok sayıda fotoğraf, film, belgesel ve dijital sanat işine rastlayabilirsiniz internette. Ali Demirel’in dünyanın dört bir yanında meydanları çeken webcam’lerden aldığı görüntülerle hazırladığı film serisi PANDEMICAM serisi bunun en çarpıcı örneklerindendi. Macar fotoğrafçı Milan Radisics de aynı araçları kullanarak Italy Paused: 40 Pictures About Quarantine From Quarantine adlı bir proje hazırladı.

Sosyal izolasyon kuralını yıkmadan şehir manzaraları çekmek

Italy Paused: 40 Pictures About Quarantine from Quarantine, “evinde kal” kuralını çiğnemeden hazırlanan bir proje. Milan Radisics dışarı çıkıp çekim yapamadığından İtalya’nın terk edilmiş şehirlerini uzaktan çekmiş. Kendi fotoğraf makinesi yerine herkese açık web kameralarını ve deklanşör yerine PrtScn tuşunu kullanmaya karar vermiş.

İtalya son günlerde COVID-19’la olan ağır mücadelesi nedeniyle pandeminin merkezi sayılsa da geçmişte de karantinanın kalbi olmuş bir ülke. “Karantina uygulaması, 14. yüzyılda kıyı kentlerini veba salgınlarından korumak için başlatılmış. Venedik’e enfekte olmuş limanlardan gelen gemilerin inişten 40 gün önce demir atması gerekiyordu. Karantina adı verilen bu operasyon, 40 gün anlamına gelen İtalyanca quaranta giorni kelimelerinden türetilmişti.” diyor Milan Radisics. Bir hava fotoğrafçısı olan Radisics İtalya’nın bu geçmişini göz önünde bulundurularak projesine başlamış.

Ülkenin en popüler noktalarını gösteren, herkesin erişebildiği web kameraları bulmuş. Roma’daki Pantheon tapınağından ve Trevi Çeşmesi’nden, St. Mark Meydanı’na ve Venedik’teki Ponte Rialto’ya kadar, şu anda hayalet şehri andıran en kalabalık noktaların ekran görüntülerini almış. Projenin fikir olarak ne kadar güçlü olduğunu ve bunların fotoğrafçı gözüyle alınan ekran görüntüleri olduğunu akılda tutmak gerek elbette.

Milan Radisics’in çalışmalarını Behance portfolyosu, Instagram’ı ve Vimeo kanalı üzerinden takip edebilirsiniz.

Italy Paused

Italy Paused

Görsel: Behance