Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Boşalan Kent Meydanlarının Distopik Görüntüleri

Boşalan Kent Meydanlarının Distopik Görüntüleri

PANDEMICAM serisi COVID-19 salgını ile birlikte boşalan meydanlarda yer alan kameralardan alınmış canlı görüntüleri bir araya getiriyor.

COVID-19 küresel salgını hızla yayılmaya devam ediyor. Çin’in Hubei bölgesindeki Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs önce Çin’e ardından tüm dünyaya yayıldı. Aradan geçen sürede salgın Çin’de kısmı de olsa kontrol altına alındı. Wuhan’da karantina belirli oranda gevşetildi. Ancak dünyanın geri kalanında yayılım hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Vaka ve hayatını kaybeden kişilerin sayısı yukarı yönlü bir grafik ortaya çıkarıyor. Bu grafiğin hızlı yükselişini yavaşlatmak için zorunlu olmadıkça evde kalmak sosyal mesafeyi sınırlandırmak gerekiyor.

İnsanlar evlerine kapanıyor meydanlar boşalıyor

Avrupa’da Fransa, İspanya, İtalya başta olmak üzere birçok ülkede sokağa çıkışlar sınırlandırıldı. ABD’de bölgesel OHAL ilan edildi. Mekke’de Kabe, Vatikan’da Aziz Petrus Meydanı gibi dini mekanlar geçici süreyle kapatıldı. Ülkemizde de yaşa göre sokağa çıkma sınırlandırılması getirildi. Diğer vatandaşların da zorunlu olmadıkça dışarda bulunmaması isteniyor. Tüm bu çaba virüsün daha fazla yayılmasını engellemek için alınıyor.

İnsanların dışarı çıkmayınca büyük kentlerin meydanları da sessizliğe bürünüyor. Meydanlarda zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için dışarda olan birkaç insan dışında kimse bulunmuyor. Trafik yoğunluğu minimum seviyeye iniyor. Distopik film sahnelerinden çıkmış gibi duran bu görüntüler şehirlerin meydanlarını kayıt altına alan kameralara da yansıyor. Bazı internet sitelerinde yer alan yayınlar üzerinden büyük kentlerdeki meydanları, sokakları, önemli mimari yapıların bulunduğu alanları canlı takip etmek mümkün oluyor. Yönetmenliğini Ali Demirel’in gerçekleştirdiği PANDEMICAM serisi de dünyanın dört bir yanındaki bu görüntülerden oluşuyor.

Kent meydanlarındaki kameralardan alınan canlı görüntüler PANDEMICAM serisinde bir araya geliyor

Seri, bir nevi ülkelerin COVID-19 pandemisine karşı almış oldukları önlemleri gösteriyor. Videolarda İtalya’dan İspanya’ya Birleşik Krallık’tan ABD’ye kadar pek çok ülkenin önemli meydanları ve sokakları yer alıyor. Hepsinde göze çarpan ortak nokta ise sakinlik oluyor. Boş meydanlarda tek tük geçen insanlar ve araçlar dikkat çekiyor.

18-19 Mart tarihleri arasındaki görüntüleri kullanan ekip müziklerle canlı görüntüleri birleştiriyor. İlk seride Gary Jules’un Mad World ve Toto grubunun Africa parçası bulunuyor. İkinci derlemede ise Ludovico Einaudi’nin Dietro Casa parçası sessiz meydanların görsellerine eşlik ediyor.

PANDEMICAM serisinde bir de özel bir iş bulunuyor. Ali Demirel Instagram hesabında paylaştığı PANDEMICAM: Abbey Road Special düzenlemesinde Londra’daki meşhur Abbey Road yaya geçidi bulunuyor. Beatles’ın 11. albümüne de adını veren yaya geçidinin yer aldığı videoya grubun Across the universe parçası eşlik ediyor.

PANDEMICAM ilerleyen zamanlar için bir belge niteliğinde

COVID-19 salgınına karşı insanlığın en büyük savunması sosyal mesafelendirmeye uymak ve evde kalmak. İnsanlar evlerine çekildikçe meydanlar bir film sahnesinden çıkmış gibi görünmeye başlıyor. Bu görüntüler bir yandan ürpertici öte yandan tarifi olmayan bir heyecan uyandırıyor. Dünyanın zorlu bir süreçten geçtiği bu dönemleri atlattığımız zaman insanlardan arınmış olan bu mekanlar yeniden dolmaya başlayacak. Bu tarihi sürece tanıklık edip PANDEMICAM benzeri yaratıcı işler ortaya kondukça yaşanılan dönemin büyüsü daha da ortaya çıkacak.

Künye

Yönetmen: Ali Demirel
Ekip: Yasemin Demirel – İpek Ural
Özel Teşekkür: Selim Ünlüsoy

Görsel: Vimeo