Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
OpenAI’dan Tüm Geliştiricilere Açık DALL-E API

OpenAI’dan Tüm Geliştiricilere Açık DALL-E API

Açık beta aşamasındaki DALL-E API ile artık tüm geliştiriciler ve işletmeler; DALL-E’yi kendi uygulamalarında, ürünlerinde ve hizmetlerinde kullanabilecek.

OpenAI’nin görüntü üreten yapay zeka sistemi DALL-E için artık public beta (açık beta/genel beta) aşamasında bir API var. Bu gelişme yalnızca geliştiricileri değil, hepimizi yakından ilgilendiriyor. İsteyen her geliştirici; sistemi uygulamalarda, internet sitelerinde ve çeşitli hizmetlerde kullanabilecek. Alt yapısında DALL-E olan ürünlerin geliştirilmesiyle birlikte de yapay zekalı araç çok daha geniş kitlelerce kullanılmaya başlayacak.

OpenAI, DALL-E API’yi dün bir blog gönderisiyle duyurdu. Duyuruda, herhangi bir geliştiricinin bir OpenAI API hesabı oluşturduğunda DALL-E 2’nin gücünden yararlanmaya başlayabileceği belirtiliyor. duyurdu. Şu anki verilere göre üç milyondan fazla kişinin kullandığı yapay zekalı araçla günde dört milyondan fazla görüntü üretildiği bilgisine de yer verilmiş.

Microsoft ve Shutterstock, DALL-E API’yi kullanmak için çoktan harekete geçti

DALL-E API için fiyatlandırma, çözünürlüğe göre değişiyor. 1024×1024 görüntüler için, görüntü başına maliyet 0,02 dolar. 512×512 görüntü için, görüntü başına 0,018 dolar ve 256×256 görüntü için, görüntü başına 0,016 ABD dolar fiyat belirlenmiş. OpenAI’nin kurumsal ekibiyle çalışan şirketlerin için toplu indirimlerden faydalanması mümkün.

Bir moda tasarım platformu olan Cala ve dekoratif karolara çevrimiçi fotoğraflar basan Mixtiles gibi şirketler, API’yi kendi özel kullanım durumları için uyguladılar ve test ettiler. Microsoft da bu konuda hızlı davranan şirketlerden. DALL-E’yi yeni grafik tasarım uygulaması Designer’a entegre ediyor. Ayrıca DALL-E’yi Bing’e ve Microsoft Edge’e Image Creator ile entegre ederek, arama sonuçlarında aradığını bulamayan kullanıcıların görüntü oluşturmasına olanak tanıyacak. Shutterstock ise geçen hafta API’yi müşterilere DALL-E tarafından oluşturulan görüntüleri sunmak için kullanacağını duyurdu.

Cala’ya ait aşağıdaki görseller geçtiğimiz ay basına dağıtılmış ve herkese açık DALL-E API’nin gelmekte olduğunun sinyalleri verilmişti:

API ile oluşturulan görüntülerin filigran içermesinin gerekmemesi önemli bir değişiklik olacak. OpenAI, DALL-E 2 beta lansmanı sırasında hangi görüntülerin sistemden geldiğini göstermenin bir yolu olarak filigranlamayı tanıtmıştı. Ancak API’nin başlatılmasıyla bunu isteğe bağlı yapmayı seçti.

Yapay zeka ve telif hakkı konusundaki tartışmalar devam ederken yapılan bu hamle nasıl bir etki yarattı?

Yapay zeka ile görüntü üreten araçlar konusunda; telif hakkı, gizlilik ve güvenlik (tehdit ve benzeri amaçlarla sahte görüntü üretimi) konusundaki etik tartışmalardan sonuç alınmadan bu API’nin sunulması herkes tarafından hoş karşılanmıyor. Ağustos ayında Getty Images, DALL-E 2 ve benzeri araçlar kullanılarak oluşturulan illüstrasyonların yüklenmesini ve satışını yasaklamıştı. Newgrounds, PurplePort ve FurAffinity gibi siteler de benzer kararlar almıştı. Bunun ardından Getty Images CEO’su Craig Peters yasağın DALL-E 2 gibi sistemler için eğitim veri setleri telif hakkıyla korunan görüntüler içerdiğinden, “belirtilmemiş hak sorunları” konusundaki endişelerden kaynaklandığını söylemişti. Açıkçası yasağı güçlü bir çözüm olarak görmesem de Peters’ın çıkışını haklı buluyorum.

Zaten eleştiride bulananların çoğu, kendilerini DALL-E ile ilgili endişelendiren şeyin yalnızca ticari markalı çalışmaların ihlali olmadığını söylüyor. Sistem artık birkaç metin dizisiyle stili çoğaltılabilen sanatçıların geçimini tehdit ediyor, buna rıza göstermeyen sanatçılar da dahil. DALL-Enin eğitimi için kullanılan görsel havuzlarında bu sanatçıların haberi olmadan onların işlerine yer veriliyor.

Şu anda yaratıcı insanlarda da “yapay zekalı araçlardan faydalanma hevesiyle, eserlerinin yine bu yapay zeka araçlar tarafından çalınması endişesi” başa baş gidiyor. Yapay zekanın eserlerinizle beslenip beslenmediğini sorgulayabileceğiniz aşağıdaki arama motoru da bu nedenle ilgi çekmişti. Bu noktada bir parantez açayım, OpenAI için adil olmak gerekirse, şirket, DALL-E 2’nin eğitim veri setindeki görüntülerin büyük kısmını lisansladı ve bu konuda rakiplerine kıyasla çok daha titiz davrandı.

Yapay Zekanın Eserlerinizle Beslenip Beslenmediğini Öğrenin

Tartışmalar devam ederken bir orta yol bulmaya çalışan Getty Images rakibi Shutterstock, içerik oluşturmak için DALL-E ‘yi kullanmaya başlayacağını ancak aynı zamanda şirket metinden görüntüye yapay zeka sistemlerini eğitmek için iş sattığında, yaratıcı kişinin hakkını ödemek için bir “katkıda bulunan fonu” başlatacağını duyurdu. Ayrıca, telif hakkıyla korunan çalışmanın platforma girme potansiyelini en aza indirmek için üçüncü taraflarca yüklenen yapay zeka sanatını da yasaklıyor.

Teknoloji uzmanları Mat Dryhurst ve Holly Herndon, insanların çalışmalarının veya benzerlerinin yapay zekanın eğitimi için kullanılmasında söz sahibi olabilmesi için iSource+ adlı bir girişime öncülük ediyor. OpenAI, sanatçıların haklarını koruyabilmek adına bu platfomla anlaşma yapıp yapmayacağına dair henüz bir açıklama yapmadı.

Görsel: OpenAI blog, Twitter