Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
DALL-E 2 Yeni Outpainting Özelliğiyle Görüntüleri Genişletebiliyor

DALL-E 2 Yeni Outpainting Özelliğiyle Görüntüleri Genişletebiliyor

DALL-E 2, yeni "Outpainting" özelliği sayesinde kullanıcılara görüntüleri yaratıcı yollarla genişletme imkanı sunuyor.

Metinden görüntüye yapay zeka araçları şu sıralar yaratıcı dünyanın gözdesi. Biz de bu araçların en iyilerini detaylarıyla şu derlemede anlatmıştık. Bunların içinde DALL-E, yeni versiyonuyla DALL-E 2 profesyonellerin en çok ilgi gösterdiği araçlardan. Nisan ayında duyurulmasından bu yana, yüksek kaliteli görüntüleriyle sanatçıları, araştırmacıları ve medya alanında çalışanları büyüledi. OpenAI, aradan 4 ay geçmişken DALL-E 2’ye yeni bir çarpıcı özellik daha ekledi. Outpainting isimli bu özellik sayesinde artık DALL-E 2, yarattığı orijinal görüntüleri yaratıcı yollarla orijinal sınırlarının ötesinde genişletme yeteneğine sahip.

Outpainting ile tuvalin sınırlarını genişletmek

DALL-E 2, kullanıcı tarafından girilen metinlere/prompt’lara göre 1024 x 1024 piksel görüntüler oluşturabiliyor. Ayrıca diğer görüntülerde gördüğü nesnelere ve stillere dayalı olarak da yeni görüntüler oluşturabiliyor. Örneğin, bir fare resminin hem sokak sanatı hem de art deco stilinde versiyonunu üretebilir. Ardından bu iki stilin öğelerini, farenin orijinal resminde birleştirebilir. Ayrıca düzenleme yeteneklerine de sahiptir. Bir kullanıcı, oluşturulan bir görüntünün bir bölümünü silebilir ve ardından DALL-E 2’ye o alana belirli bir nesne veya stil eklemesini söyleyebilir. Örneğin, tasarımcı bir görüntünün ön planındaki dışavurumcu kırmızı gülleri beğenmezse, onları silebilir ve DALL-E 2’den oraya foto gerçekçi beyaz orkideler koymasını isteyebilir. Şimdi ise düzenleme arayüzüne görüntülerin genişletilmesini sağlayacak Outpainting için bazı yeni düğmeler ekleniyor. Nasıl diğer düzenlemeler ek prompt’lar girilmesi gerekiyorsa, kullanıcının Outpainting için de yeni prompt girmesi gerekebilir. Özellikle de görüntünün genişletilmiş alanına, “kırmızı kedi şeklinde saat” gibi belirli bir nesne ekleyecekse.

DALL-E 2; storyboard çizerleri, oyun tasarımcıları, grafik tasarımcılar ve diğer tüm yaratıcılar için zamandan tasarruf etmeyi vadediyor

DALL-E ürün müdürü Joanne Jang, yeni özelliğin doğrudan DALL-E 2 kullanıcılarından gelen geri bildirimlerden kaynaklandığını belirtmiş. Yeni özellik hakkındaki yorumlar, özellikle belirli bir görüntünün birden çok boyutunu ve versiyonunu oluşturması gereken grafik tasarımcılar için kullanışlı olacağı yönünde. Jang, film yapımcılarından örnek vererek bu alandaki kullanıcıların storyboard hazırlama süresini yarıya indirmek için DALL-E 2’yi kullandığını söylemiş. Bu kullanıcıların, yaratıcı süreç sırasında daha yakın veya daha geniş çekimlerle denemeler yapmak isteyebileceğini ve bunun için de Outpanting özelliğini kullanabileceğini vurgulamış. Jang’a göre oyun tasarımcıları ve konsept sanatçıları da yeni sahneler ve eylemler oluşturmak için ihtiyaç duydukları süreyi azaltmak amacıyla DALL-E 2”yi çoktan kullanmaya başladı.

Ne yazık ki bu yeni özellik, ücretsiz değil. Her DALL-E beta kullanıcısı, ilk kullanım ayında 50 ücretsiz kredi ve sonraki her ay 15 ücretsiz kredi alıyor. İsteyen kullanıcılar, 15 dolar karşılığında 115 kredi daha alabiliyor. Oluşturulan her bir görsel, bir krediye mâl oluyor. Bir kullanıcı, Outpainting özelliğiyle bir görüntüye ek bir bölüm oluşturduğunda, bu ona ek bir krediye mal olacak.

Outpainting, kullanıcıların geri bildirimleri nedeniyle eklendi

Şu anda 3.000’den fazla sanatçı dahil olmak üzere DALL-E beta programına bir milyondan fazla kullanıcı davet edilmiş durumda. Sonuç olarak, OpenAI, DALL-E’nin araçlarının nasıl geliştirileceğine dair birçok farklı türde geri bildirim alıyor. Farklı amaçlarla yazılımı kullanan kullanan farklı türde kullanıcıların şu ana kadar en sık dile getirdiği şey ise en boy oranlarındaki esneklik olmuş. Dolayısıyla ilk hayata geçirilen yeniliklerden biri de bunu sağlayan Outpainting özelliği olmuş.

Görsel: Johannes Vermeer ‘in “İnci Küpeli Kız” tablosuna sanatçı August Kamp tarafından uygulanan Outpainting