Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Modanın Yapay Zeka ile Evrimi

Modanın Yapay Zeka ile Evrimi

Moda sektörüne yönelik bir işletim sistemi platformu olan CALA, hayal edilen her tasarımı yapay zeka yardımıyla ürüne dönüştürüyor.

Open AI, kullanıma açtığı DALL-E ve ChatGPT ile bir süredir gündemden düşmüyor. Bir sohbet robotu olan ChatGPT, kendisinden önceki modellerden çok daha gelişmiş yapısıyla kullanıcıları hayrete düşürüyor ve yapay zekanın geldiği nokta üzerine düşündürtüyor. Temelde metinden özgün görüntüler oluşturan veya mevcut görüntüleri düzenleyen yapay zeka sistemi DALL-E ise kullanıcılara hayal ettiklerini yapay zeka yardımıyla görsele dökme olanağı sağlıyor.

3 milyondan fazla insanın kullandığı DALL-E şimdiden birçok uygulamaya entegre edilmiş durumda. Microsoft, web sonuçlarında aradığı görseli bulamayan kullanıcılarına kendi görüntülerini oluşturma fırsatı sunmak için bu sistemi kullanırken; bir fotoğraf girişimi olan Mixtiles’in kullanıcıları, anılarını sanat eserine dönüştürürken DALL-E’den yararlanıyor. Moda dünyasında ise yapay zeka destekli tasarım alanında CALA öncü olarak ilerliyor.

Yapay zekanın gücünü moda markalarıyla buluşturan CALA, moda sektöründe yeni bir boyuta kapı açıyor. Hem web site hem mobil uygulama olarak var olan bu platform, her tasarım fikrinin çizim ya da 3D Görselleştirme bilgisi gerektirmeden somut bir şekilde hayata geçebilmesini sağlıyor. Teknik bilgiye sahip olmayan insanların önlerindeki engelleri yıkıyor. Yapay zekayla bütünleşmiş sistemiyle fikir sahibi herkesin tasarımcı olabileceği bir dünyaya bizi taşıyor. Aynı zamanda tasarımcıların fikirlerini daha hızlı değerlendirmesine ve geliştirmesine olanak sağlıyor.

CALA temelde şöyle çalışıyor: Kullanıcı geniş bir listeden pantolon, ceket, elbise gibi bir ürün şablonu seçiyor. Daha sonra istediği görünümü “kalın, parlak, deri” gibi sıfatlarla tarif ederek materyal belirtiyor. Fermuar, logo gibi süslemeleri de metin olarak yazdıktan sonra sistem 6 sonuç ortaya çıkarıyor. Kullanıcı, bu 6 özgün tasarımdan beğendiklerini seçerek üzerinde değişiklik yapabiliyor ya da hayalindekine en yakın tasarıma ulaşana kadar “yeniden oluştur” özelliğini kullanabiliyor.

CALA ürün tasarımı konusunda sunduğu hizmetlerin yanı sıra tasarımcıları finans, dağıtım, tanıtım gibi alanlarda da destekliyor. Ürün fikri, tasarımı, pazar analizi, üretim yönetimi, web geliştirme, e-ticaret yönetimi gibi süreçleri bünyesinde birleştirerek modada markalaşma aşamalarının tamamını dijital platformunda bir araya getiriyor. Köklü büyük perakendecilerden bağımsız moda tasarımcılarına kadar her büyüklükten şirkete veya bireye uygun olan CALA, küresel tedarik zinciriyle ürün oluşturma sürecinin tamamını tek bir uygulama olarak sağlıyor.

moda

Kullanım kolaylığıyla öne çıkan CALA’nın kurucu ortağı ve CEO’su Andrew Wyatt, CALA’ya Dall-E’yi entegre etmelerinden itibaren geçen bir haftada kayıtlarda 7 kat artış görüldüğünü belirtti ve önümüzdeki dönemlerde hızla yol alacaklarını inandığını dile getirdi.

Görseller: CALA