Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekâ Destekli Satranç Tahtası

Yapay Zekâ Destekli Satranç Tahtası

Taşların otonom hareket edebildiği AI destekli satranç tahtası GoChess, çevrim içi oyun deneyimini gerçek hayata taşıyor.

Son birkaç yıldır seri şekilde hayatımıza giren DALL-E, Midjourney ve ChatGPT ile birlikte yapay zekâ içeriklerinde hatırı sayılır bir enflasyon yaşanıyor ancak esasında yapay zekâ görkemli ön gösterimini bundan tam 26 yıl önce gerçekleştirdi. 11 Mayıs 1997 tarihinde IBM’in geliştirdiği saniyede milyarlarca hamle hesaplayabilen Deep Blue isimli bilgisayar, satranç efsanesi Garry Kasparov’u yendi. Her ne kadar sonrasında düzenlenen 6 müsabakanın 5’ini Kasparov almış olsa da, insanın bilgisayar karşısındaki ilk yenilgisi bir milat olarak kabul edildi ve yıllar içindeki gelişmeler yapay zekâyı chess.com’u çökertebilecek bir seviyeye taşıdı.

Girişimci Daniel Leibovich, satrançta insan ve yapay zekâ arasındaki rekabeti geliştirdiği GoChess adlı yapay zekâ destekli satranç tahtası ile başka bir boyuta taşıyor. Otonom sürüş teknolojisi ile kendi kendine giden otomobillere benzer şekilde tahta üzerindeki taşların otonom olarak hareket edebildiği GoChess’de rakibinizin olası hamlelerini yapay zekâ desteğiyle görebilirsiniz.

Otonom hareket ayrıca çevrim içi kişilerle veya yapay zekâya karşı satranç oynanabilmesini sağlıyor. İç görüler sunarak koçluk yapabilen satranç tahtası aynı zamanda oyunculara oyun sırasında renk kodlu hareket önerileri sunuyor. 8 x 8 kareli yüzeye sahip arkadan aydınlatmalı GoChess, mıknatıslı satranç taşlarına sahip. Oyunda Şah-mat olması durumunda mıknatıs etkisini kaybediyor ve Şah düşüyor.

Geleneksel satranç tahtalarının aksine AI teknolojisi tarafından desteklenen GoChess sadece oynamak için değil, aynı zamanda antrenman yapmak için ideal görünüyor. Oyun seviyelerini yükseltmek için popüler oyun stratejileri hakkında ve farklı zorluk seviyelerinde oyunculara rehberlik edebilir.

Lichess.org ve Chess.com’a da doğrudan bağlanabilen GoChess, uygulamalar üzerinden çevrim içi oyunculara karşı oynama seçeneği sunuyor. Yapay zekâlı satranç tahtası USB-C ile şarj edilebilen yerleşik bir pile sahip. Kickstarter‘da kitlesel fonlama kampanyası bulunan GoChess’in tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Görseller: Yanko Design, Youtube