Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekanın İnsana En Karmaşık Zaferi: AlphaGo Filmi

Yapay Zekanın İnsana En Karmaşık Zaferi: AlphaGo Filmi

AlphaGo'nun geçtiğimiz yıl dünyanın en iyi Go oyuncusu Lee Sedol'u yenerek yapay zekanın geldiği noktayı insanlığa ispatama hikayesi film oldu.

Yapay zeka şirketi Google DeepMind, 2010’da DeepMind olarak doğdu ve 2014’te Google’ın satın almasıyla ismini değiştirdi. Google DeepMind, makinelere kendi kendilerine, düşe kalka, deneye yanıla daha iyi olmayı öğreten bir şirket. Web Summit’te Max Tegmark’ın oturumunda da birkaç örneğini izlediğimiz bu projeler vizyoner yaklaşımlarıyla dikkat çekiyor. Yapay zekanın gelişme basamaklarının en altında Pong, Breakout gibi oyunlar yer alıyor. 20-30 yıllık oyunlar basit arayüzleri ve mekanikleri sayesinde yapay zekanın emekleme dönemini oluşturuyor. Biraz daha gelişmiş müsabakalar için yapay zeka satranç oynamaya başlıyor ve dünya şampiyonlarını yeniyor. Ve geriye elde edilmesi gereken son bir zafer kalıyor; Go’da başarılı olmak.

Sonsuz ihtimalin oyunu Go

Satranç ve Go dünya çapında popüler iki strateji oyunu. Ancak aralarındaki benzerlik tam bu noktada bitiyor. Satranç 8×8 karelik bir alanda oynanıyor ve taşların akışı kurallarla belirlenmiş durumda. Go’da ise taşlar arasında hiyerarşi bulunmuyor, yani tüm taşlar eşit. 19×19’luk bir alanda, satrancın 4 katı, oynanan Go’da her bir hamleden sonra yapılabilecek sonsuz ihtimal bulunuyor. En iyi Go oyuncuları bile kimi zaman bazı hamleleri sadece içgüdülerine güvenerek yapıyor.

Google DeepMind’ın geliştirdiği AlphaGo, Go oynamak üzere Alphabet çatısı altında Londra’da geliştirilmiş bir yazılım. Eğer AlphaGo,  her bir hamlesinden sonra sonsuz ihtimali bulunan bir oyunda insanı yenebilirse, yapay zekanın geldiği nokta hakkında da önemli bir mihenk taşı olacaktı. Ve Ekim 2015’te 19×19’luk alanda handikap olmadan bir profesyonel Go oyuncusunu yenen ilk bilgisayar yazılımı oluyor. Makinelerin yükselişi devam ediyor ve Mart 2016’da 18 kez Dünya Go Şampiyonu olmuş Lee Sedol’u yenerek rüştünü ispat ediyor.

Ödüllerinden ardından yolculuğun belgeseli

Cannes Lions 2016’da Innovation kategorisinde de Grand Prix ile ödüllendirilen AlphaGo, Lee Sedol’u 5 maçlık bir seride 4-1 yenerek Go sıralamasında en üst derece olan 9-dan seviyesinde başarı gösteriyor. Ardından Korea Baduk Association (Kore Go Derneği) AlphaGo’yu 9-dan seviyesiyle ödüllendiriyor. AlphaGo’nun tüm yolculuğu da Greg Kohs yönetmenliğinde aynı isimli bir belgesel filme dönüştürülüyor. Bir yazılımın dünya şampiyonunu alt etme hikayesi Tribeca Film Festivali ve BFI London Film Festival’da başta olmak üzere pek çok festivalde resmi seçkiye kalırken Traverse City Film Festival’da da ödüle layık görülüyor.

AlphaGo Filmi’nin takviminde hala dünyanın farklı noktasındaki birkaç festivalde gösterim yer alıyor. Alaska, İsviçre, Meksika, Almanya ve New York gösterimlerinin ardından da tüm dünyada dijital izlemeye açılması olası. Hatta 2 Aralık itibariyle de ABD bölgesine özel Google Play Movie‘de yerini almış durumda. 8 Aralık’ta da diğer akış servislerine eklenecek. Bu film yapay zekanın ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve neler yapabileceğini geniş kitlelere gösterebilecek için büyük potansiyele sahip.

Fragmanın altında ise AlphaGo ile Lee Sedol arasındaki ilk iki maçı izleyebilirsiniz.

Görsel: AlphaGo Movie