Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Piñata: Gözlerini Bağla, 3 Kere Dön ve Vur

Piñata: Gözlerini Bağla, 3 Kere Dön ve Vur

İngiliz ekip Tripod City, Meksika'da ölüm ve hayatı inceledikleri serinin video ayağında bizleri The Piñata King belgesel kısası ile piñata yapımı görmeye çağırıyor.

Her kültürde farklı eğlence metodları vardır. Kimi kültürde keçi kovalarlar, kimi kültürde eşeğe vururlar. Yanlış anlamayın, piñatadan bahsediyorum. Meksika’da piñata eskilerden beri oluşmuş bir gelenek. Yüksek bir yere asılan piñata, her yıl aralık ayının 18 ile 24’ünün gecesi arasında yapılan şenliklerde oynanır. Ayrıca Paskalya ve doğum günü kutlamaları gibi özel günlerde oynanmakta. Meksiko’nun hemen dışındaki küçük bir toplulukta ise neredeyse herkes piñata yapmakta.

İngiliz ekip Tripod City de bu küçük topluluğu gidip gözlemlemişler ve piñata yapımları üzerine 3 dakikalık The Piñata King isimli bir kısa belgesel yayınlamışlar. Belgesel kısasında çocukların çok hızlıca vurarak parçaladığı piñataların bu kadar özenle yapıldığını ve ne kadar el işçiliği olduğunu izlemekse ayrı bir deneyim. Meksiko’nun dışında yaşayan bu topluluk çocukların gördüğünde mutluluk duyduğu karakterlerin piñatalarını yapıyor. Genel olarak filmlerde gördüğümüz alışagelmiş eşek şeklinden bağımsız, Disney prensesleri, ünlü çizgi film ve süper kahraman karakterlerin piñatalarını yapıyorlar. Meksiko’da yaşayan Francisco ise kısa belgeselimizin ana karakteri yani piñata kralı. 50 yıldan fazladır Francisco ve piñata topluluğu birlikte üretiyorlar. Başlangıçta sadece bir aile bunu yaparken şu an tüm köy piñata üretimine dahil.

Meksika’da Yaşam ve Ölüm Nerede Bitip Başlıyor?

İngiliz ekip Tripod City hem fotoğraf kolektifi hem de belgeselci bir ekip. Aslında The Piñata King onların üzerinde çalıştığı “Sweet Dreams” isimli fotoğrafik projelerinin video ayağı. Kolektif üçlünün The Piñata King belgesel kısasını da içeren Meksika’da ölüm ve yaşam üzerine bir fotoğraf projesi olan Sweet Dreams projesi ise Kickstarter’de fonlandı ve 9bin euro toplayarak hedefine ulaştı. Ekibin ayrıca bu projeye dahil olan The Renegade adında bir belgesel kısaları daha var.

Tripod City üyeleri Charlie Kwai, Chris Lee ve Paul Storrie; önyargılı kavramları araştırmayı ve hala aktarılmaya devam eden gelenekleri ya da zanaatleri incelemeyi ilgi çekici buluyorlar. Tripod City olarak projelerinde farklı ülkeler ve kültürlerin birden fazla perspektifini sunmayı deniyorlar.

Kolektif üçlü Meksiko’ya yaptıkları gezi sırasında Francisco ve onun piñata köyünü keşfetti. Chris Lee, The Piñata King hikayesinin hem deneyimlerini kapsadığını ve yakaladıkları imajlara bir ses kattığını düşünüyor. The Piñata King, Meksiko’da hala yaşayan ve kısada olsa gördüğümüzde ilgimizi çekecek bir kültürü anlatıyor. Eğer ilginiz varsa, 3 dakikanızı ayırıp piñata yapımı üzerine hoş bir video izleyebilirsiniz. Her ne kadar eşek tüketilebilir bir şekle bürünüp Disney karakteri olsa da artık, çocukların ona vururkenki heyecanı ve üretirlerkenki umutları aynı.

Görsel: Vimeo