Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lens Olmadan Çekim Yapabilen Fotoğraf Makinesi

Lens Olmadan Çekim Yapabilen Fotoğraf Makinesi

Hollandalı tasarımcı Bjørn Karmann, konum verilerini kullanarak görüntü oluşturan lenssiz bir kameraya sahip yapay zekâ destekli fotoğraf makinesi geliştirdi.

Yapay zekâ, tek başına yaptıkları kadar eklemlendiği nesnelerde yarattığı değişikliklerle de şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Son zamanlarda entegre edildiği günlük hayatlarımızın alışıldık parçaları arasına tükenmez kalem ve satranç tahtasının ardından fotoğraf makinesi de eklendi. Hollandalı tasarımcı Bjørn Karmann tarafından geliştirilen lenssiz bir kameraya sahip olan yapay zekâ destekli fotoğraf makinesi konum verilerini kullanarak görüntüler oluşturuyor. Paragraphica adlı cihazın hem fiziksel bir prototipi hem de çevrim içi kullanıcı deneyimi sunmak amacıyla  dijital bir versiyonu bulunuyor.

Bir görüntüyü fotoğrafa dönüştürmek için konum, saat ve hava durumu verilerini dikkate alan cihaz, esasında yapay zekâ yardımıyla fotoğraf makinesi olmadan fotoğraf çekilebilmesini sağlıyor. Açık API’leri kullanarak konumundan veri toplayan Paragraphica, ilk etapta o anki yer ve anın temsilini detaylandıran bir istem paragrafı oluşturuyor. Örneğin “Amsterdam, Cliffordstraat’ta öğle vakti çekilmiş bir fotoğraf, hava parçalı bulutlu ve 18 derece. Tarih 24 Mayıs 2023 Çarşamba. Yakınlarda otopark ve yoga stüdyosu var” gibi.

Sonrasında metinden görsel oluşturan başka bir API yardımıyla fotoğraf kadrajında yer alanların deyim yerindeyse bir yansımasını ortaya koyuyor. Vizörüyle mevcut konumun gerçek zamanlı bir temsilini görüntüleyen Paragraphica, deklanşöre basıldığı anda temsili görselin fotoğrafik bir versiyonunu oluşturur. Fotoğraf makinesinde geleneksel kameraların çalıştırılma prensibine benzer şekilde fotoğrafın görünümünde ve kalitesinde ayarlamalar yapabilmek için verileri ve yapay zekâ parametrelerini kontrol imkânı sunan üç ayrı kadran bulunuyor.

İlk kadran, optik lenste yer alan odak uzaklığına benzer şekilde davranır ancak bunun yerine kameranın konum ile diğer verileri taradığı alanın yarıçapını kontrol ediyor. İkinci kadran film greni işlevi görürken üçüncü kadran ölçeklendirme kontrolü sağlıyor. Tek bir karttan oluşan mini bilgisayar Raspberry Pi 4 ile özel tasarım elektronik parçalar içeren 15 inç dokunmatik ekrana sahip Paragraphica, Noodl, python ve Stable Diffusion API kullanılarak oluşturuldu.

Lenssiz fotoğraf makinesinin tasarımında yeraltında yaşayan ve ışıktan hoşlanmayan yıldız burunlu köstebekten esinlenilmiş. Alışılmadık bir görünüme sahip olan yapay zekâ destekli kamera, ayrıntılı ve karmaşık verileri yorumlayarak görüntüyü oluşturan kullanıcının bulunduğu konumun neredeyse tüm ayrıntılarıyla eşleşen bir görüntü sunuyor. Standart fotoğraf makineleri gibi lens kullanmak yerine görüntüleri görselleştiren cihaz, bağlamı görüntüye dönüştürebilen ilk fotoğraf makinesi olarak tanımlanıyor.

Paragraphica’nın işleyişi ile ilgili detaylara bu bağlantı üzerinden göz atabilir ve kısa tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Görseller: Twitter, Youtube