Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google’dan Metni Müziğe Dönüştüren Yapay Zekâ Aracı: MusicLM

Google’dan Metni Müziğe Dönüştüren Yapay Zekâ Aracı: MusicLM

Google, hem metin hem de sesli istemle herhangi bir türde birkaç dakika boyunca tutarlı ve karmaşık müzikler üretebilen yapay zekâ aracı Google MusicLM'yi geliştirdiğini duyurdu.

Metni görsele dönüştüren araçlarla modadan tasarıma çeşitli alanlara gösterişli bir giriş yapan, ChatGPT ile pek çok insana kariyerinin geleceğini sorgulatan yapay zekâ, Google ile birlikte bu kez müzik endüstrisine adım atıyor. 26 Ocak tarihinde yayınlanan bir araştırma notu ile Google’ın metinden herhangi bir türde müzik üretebilen yapay zeka aracı geliştirdiği ortaya çıktı. Google MusicLM adlı uygulamanın, hem metin hem de sesli istem ile birkaç dakika boyunca tutarlı ilerleyebilen 24 kHz ses kalitesinde müzik üretebildiği açıklandı.

Google MusicLM,  fikri mülkiyet hakları, telif ihlalleri gibi konulardaki riskler ve etik kaygılardan dolayı şimdilik piyasaya sürülmeyecek. Bu nedenle teknoloji devi, yapay zekâyı halka açık 280 bin saatlik müzik veri kümesi üzerinde eğitmemeye karar verdi. Zira Google araştırmacılarına göre algoritma, 280 bin saatlik bir müzik veri kümesi üzerinde eğitildikten sonra  açıklamaları için karmaşık açıklamalara sahip anlamlı şarkılar üretebilir.

Müzik üreten ilk ve tek yapay zekâ elbette Google MusicLM değil. Öncesinde müziği görselleştirerek besteleyen bir yapay zekâ olan Riffusion, yine Google’ın kendi AudioML‘si ve OpenAI’nin Dance Diffusion‘ı gibi başka girişimler de bulunuyor. Ancak teknik sınırlamalar ve sınırlı eğitim verileri nedeniyle bu zamana kadar hiçbiri tutarlı kompozisyona sahip komplike parçalar üretemedi.


Bu noktada Google MusicLM benzerlerinden ayrılıyor. Zira yapay zekâ aracı görsel ve açıklama kombinasyonu yoluyla da eğitilebiliyor ve belli bir enstrüman türünü tarafından çalınan sesleri üretebiliyor. Ayrıca deneyim düzeyini ayarlayarak, örneğin ‘antrenmanlar için motivasyon müziği’ gibi temalı müzikler hazırlayabiliyor.

Yapay zekâ ayrıca ıslık çalınması, mırıldanma, seslendirme veya bir enstrümanda çalınması fark etmeksizin mevcut melodiler üzerine müziği inşa edebiliyor. Araştırmacılarına göre, sıralı olarak yazılmış bir dizi açıklamayı alıp bunları müzikal bir hikayeye veya anlatıya dönüştürebilir. Google MusicLM tarafından belli istemlere karşılık olarak üretilen örnek müzikleri buradan dinleyebilirsiniz.

Görseller: Twitter, Pexels