Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsansı Robot Ai-Da’nın Tasarımları Londra Tasarım Bienali’nde

İnsansı Robot Ai-Da’nın Tasarımları Londra Tasarım Bienali’nde

“Dünyanın ilk ultra gerçekçi insansı robot sanatçısı ve tasarımcısı” Ai-Da’nın tasarladığı ev eşyaları koleksiyonu, Londra Tasarım Bienali'nde sergileniyor.

Ai-Da gözlerindeki kameraları, yapay zeka algoritmalarını ve robotik kolunu kullanarak resim yapan bir robot sanatçı. Üretimleri çağdaş sanat kapsamında değerlendiriliyor. 2023 Londra Tasarım Bienali için resim yapmaya ara verdi. İngiltere’ye giden – götürülen – robot, 3B baskıyla üretilmek üzere ev eşyası prototipleri tasarladı. Koleksiyonda tabak, kase, sürahi, fincan, çaydanlık, vazo gibi 3B baskı nesneler yer alıyor. Her biri seramik sanatçısının elinden çıkmış el yapımı heykeller gibi.

Her bir parça, Ai-Da robot tarafından son derece gelişmiş bir yapay zeka teknolojisi kullanılarak tasarlanmış. 25 Haziran 2023’e kadar sürecek olan Londra Tasarım Bienali 2023’ün bir parçası olarak Somerset House’da düzenlenen ‘AI Mind Home’ sergisinde izleyiciyle buluşuyor. Sergi, genel anlamda yapay zeka teknolojilerinin yaratıcı dünyaya ve tasarım endüstrilerine neler getirebileceğine ışık tutmayı amaçlıyor.

Tasarımlarda, modern sanattan kintsugi’ye farklı akımların ve geleneklerin izleri okunabiliyor

İlk bakışta işlevsel gibi görünen bu tasarımların aslında onları işlevsel olmaktan çıkaran unsurların olduğu, yakından incelendiğinde ortaya çıkıyor. Prototipler, pratik ve işlevsel Modernist tasarımdan izler taşıyor; eko-inşa ve başarısız fayda unsurlarını birleştiriyorlar.. Cila ve altın tozu kullanımından vazgeçerek ve kırılabiliriliğin ve yazılım hatalarının korunmasına izin vererek; Japon kırık çömlek tamir etme sanatı, kintsugi’nin yeniden yorumlanmış hali gibi görünüyorlar.

Tasarımlar; Bauhaus, St Ives Group, Picasso’nun Madoura çalışmaları, Bloomsbury’nin Omega Workshop’u ve Cornwall’daki Leach Pottery gibi çeşitli sanatsal hareketlerden ve atölyelerden etkilenmiş. Robot sanatçı, modern ve çağdaş sanat uzmanı Aidan Meller tarafından tasarlandı Kendisi, Ai-Da’nın yaratıcı yönetmeni ve proje lideri. Robotun yapay zeka yetenekleri ise Oxford ve Birmingham Üniversitelerindeki profesörlerin ve doktora öğrencilerinin imzasını taşıyor.

Yapay zeka ve yaratıcılık alanındaki diğer gelişmelere buradan göz atabilirsiniz.

ai-da insansi robot-londra tasarim bienali

Görsel: Ai-Da Robot