Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Wikipedia ve Sosyal Medyanın Eğittiği Robotlar

Wikipedia ve Sosyal Medyanın Eğittiği Robotlar

Google'ın yan kuruluşu Everyday Robots, asistan robotlarını eğitmek için veri tabanı olarak çevrimiçi kaynakları kullanıyor.

Kişisel asistanınız Siri sizinle cinsiyetsiz bir sesle konuşabilir; Google Asistan sizi hava durumundan haberdar ederken, Alexa büyükannenizin sesiyle size hikaye anlatabilir. Sesli asistan teknolojileri hızla gelişirken otonom robotlar da sesli komutlara hızla yetişiyor. Robotlara tıpkı insanlar gibi karar verme, seçme ve bu doğrultuda harekete geçme yeteneği kazandırmaya çalışan otonom robot teknolojileri, geçtiğimiz günlerde Google tarafından yapılan açıklamayla yeni bir boyut kazandı.

İnsanların günlük yaşamlarını kolaylaştırmak misyonuyla robot asistanlar geliştiren Google’a ait Everyday Robots şirketi, söylenenleri anlayabilen ve taleplere uygun çözüm önerileri getirebilen yapay zeka destekli PaLM-SayCan adlı robotu geliştirdiğini duyurdu.

Asistan robotlara karmaşık konuşmaları nasıl yorumlayacaklarını öğretmek için gelişmiş dil modellemesi kullanan Everyday Robots ekibi, veri tabanı olarak sosyal medya ve Wikipedia gibi çevrimiçi kaynaklardan yararlanıyor. Gelişmiş doğal dil işleme sistemi Pathways Language Model (PaLM) ile asistan robotların bir insanın söylediklerini harfiyen yapmak yerine gerçekten ne istediğini doğru bir şekilde anlamasını ve özümsemesini sağlamayı amaçlıyorlar.

İnternet robotlar için doğru bir öğrenim kaynağı mı?

Şimdilik mutfağa giren asistan robotlar, yerleri silme veya kutu kola ikram etme konusunda sınıfı geçmiş görünüyor. Sistem elbette hatasız işlemiyor. Zira veri kaynağı internet olan bir sistemin ırkçı, yanlış veya yanıltıcı sonuçlar ve çözümler üretmesi de son derece olası. Öte yandan robotlar yazılan komutlara sayısız fiziksel çözüm üretmek için halen insan eğitimine ihtiyaç duysa da, yapay zekanın insan etkileşimleri için hangi yanıtın işe yarayacağını sınırlı da olsa belirleyebilmesi robotik alanda yaşanan en büyük gelişmelerden biri sayılabilir.

Everyday Robots’un asistan robotlarının en büyük rakibi ise geçtiğimiz günlerde “Herkes ailesine robot hediye edecek.” diyen Elon Musk’ın Tesla Bot‘u. 2023 yılında üretime geçileceği açıklanan insansı robot Tesla Bot’un prototipi 30 Eylül’de tanıtılacak.

Yapay zeka, bir yandan asistan robotlarla hayatımızı kolaylaştırmaya adayken diğer yandan da tasarım konusunda hayli iddialı. Metinden görsel oluşturan yapay zekalı araçların sanatın geleceğini etkilemesi kaçınılmaz görünüyor. Merak edenler için bu alandaki gelişmeleri aşağıdaki yazımızda derledik:

Metinlerden Görüntü Oluşturabilen En İyi Yapay Zekalı Araçlar

Görseller: Everyday Robots, Youtube.