Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Robotlar Benim İşimi de Elimden Alacak Mı?

Robotlar Benim İşimi de Elimden Alacak Mı?

İş hayatında görev alan robotların sayısı her geçen gün artarken gelecekte hangi sektördeki insanların işinin tehlikede olduğunu inceleyen bir internet sitesi hazırlandı.

Robotların son yıllardaki yapay zeka, makine öğrenme ve nesnelerin internetiyle yaşadığı büyük yükseliş pek çok sektörde büyük kolaylık ve maliyet kalemlerinde düşüş sağlıyor. Robotlar yükselirken bir kıyamet senaryosu olarak da her şeyi robotların yaptığı ve insanların çalışmadığı bir dünya düzeninini akıllara getiriyor. Hizmet sektöründeki robotların varlığı, ev içinde kullanılan asistan robotlar, market alışverişini eve taşıyan kargo robotları örnekler gelecekte bazı sektörlerde insana ihtiyaç olup olmadığını sorgulatıyor. Moth’un The Guardian için hazırladığı kısa animasyon “The Last Job on Earth” de distopik senaryosuyla anksiyetemizi artırıyordu.

Mubashar Iqbal‘in geliştirdiği ve Dimitar Raykov‘un tasarladığı willrobotstakemyjob.com.com, meslek gruplarıyla robotlar arasındaki ilişkiyi inceleyerek hangi sektörlerin gelecekte robotlara devredileceğini listeliyor. Basit bir arama motoru gibi çalışan siteye mesleğinizi yazıyorsunuz ve bu uzmanlığın ne kadar otomatikleştirilebileceğinin yanıtını alıyorsunuz.

willrobotstakemyjob.com, Carl Benedikt Frey ve Michael A. Osborne’un 2013’te yayınladığı “The Future of Employment: How susceptible are jobs to computerisation?” (İstihdamın Geleceği: Meslekler bilgisayarlaşmaya ne kadar duyarlı?) raporundan ilham alıyor ve ortaya konulan metodolojiyle birlikte 702 mesleğin bilgisayarlaşabileceğine ışık tutuyor. Tahminlere göre ABD’deki istihdamın %47 risk altında görülüyor. Ve bu noktadan da dünyaya endekslenen çıkarımlar yapılıyor.

Robotların geleceği günlere karşılık kişiler çok disiplinli uzmanlıklara sahip olma gibi motivasyonlara sahip oluyor. Öte yandan hala insan dokunuşuna ihtiyaç duyan sosyal ve yaratıcı alanlardaki meslekler güvende olarak listeleniyor. Kaba bir genellemeyle bilginin yoğun olarak kullanıldığı sektörleri güvende, emek gücünün yoğun olduğu sektörleri ise tehlike altında listeleyebiliriz.

Görsel: willrobotstakemyjob.com