Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Büyükanneniz Artık Yalnız Hissetmeyecek

Büyükanneniz Artık Yalnız Hissetmeyecek

ElliQ; yaşlı bireylerin yalnızlık hissini azaltan, hayattan kopmamalarına yardım eden ve onları daha aktif bir hayata yönlendiren bir sosyal robot.

Geçtiğimiz haftalarda aile yaşamının parçası olmak isteyen sevimli robot Buddy‘i tanıtmıştık. Çocuklarla oynayan, ev işlerinde yardım, yaşlı aile üyeleriyle ilgilenen eden bu robota benzer bir başka robot-asistan ise ElliQ. CES 2018‘de Competitive Smart Home kategorisinde En İyi İnovasyon ödülü alan ElliQ tüm aileye destek olmak iddiasında değil; sadece yaşı ilerlemiş bireylere eşlik etmeyi amaçlayan bir cihaz.

İsrail merkezli Intuition Robotics tarafından yaratılan ElliQ; yaşı ilerleyen bireylerin hayattan kopmamalarını sağlamayı, onları aktif ve dış dünyayla bağlantıda tutmayı hedefleyen bir asistan. Daha doğrusu “aktif ve kendi kendine yeten bir yaşlılığa yönelik bir refakatçi.” ElliQ, sağladığı destek ile toplumun büyük bir kısmını oluşturan 60 yaş üzeri bireylerin sıklıkla hissettiği yalnızlık, depresyon ve hayattan kopma hislerinin önüne geçmeyi hedefliyor.

İsmi “Ellie Q” (Eli-kü) şeklinde telaffuz edilen cihaz, bir tablete bağlı etkileşimli bir robot. Yaşlı bireylere iki önemli yoldan destek veriyor: Birincisi, tablet arayüzündeki video sohbetler aracılığıyla aileleriyle kolay yoldan iletişim kurmalarını sağlayarak. İkincisi, aile orada olmadığında onlara özel aktiviteler öneren ve ilaçlarını almasını hatırlatan bir refakatçi rolünü üstlenerek.

Lambaya Benzeyen Sosyal Robot

Sesli komutlara yanıt veren Siri ve Alexa gibi sesli asistanlardan farklı olarak ElliQ, bilişsel teknolojileri kullanarak kullanıcısının hareketlerini izliyor ve onları harekete teşvik edecek proaktif önerilerde bulunuyor. Ayrıca, sadece ses ile mesafeli bir etkileşim sağlamak yerine dünyaca ünlü endüstriyel tasarımcı Yves Behar‘ın tasarımı sayesinde kolay yaklaşılabilir, korkutmayan bir robota dönüşüyor.

Buddy kadar sevimli ve insancıl bir görüntüsü olmayan ElliQ, ilk bakışta tuhaf bir lambayı (Pixar logosundaki lambayı hatırlatabilir!) andırsa da farklı hareketlerle duygularını ifade edebiliyor. Mutlu olduğunu, kafasının karıştığını veya söyleneneni anlayamadığını belli edebiliyor. Gözleri, ağzı ya da alıştığımız anlamda bir yüzü yok ama hareketli kafası ile siz konuşurken size dönerek dinlediğini hissettirebiliyor, onunla konuştuğunuzda yüz kısmının ışığı yanıyor. Kısacası ışık, ses, görsellik, beden dili ve konuşma arayüzü ile doğal bir iletişim kuran EllliQ; robot köpek Aibo gibi bağ kuracağınız, belki de sevgi hissedeceğiniz bir robot değil de hayatınızı kolaylaştırmak için orada olan sosyal bir hizmet robotu.

ElliQ_intuition robotics_robot_bigumigu

Yaşlı Bireyler İçin Önemli Bir Destek

ElliQ; özellikle yalnız yaşayan yaşlı bireyler için önemli işlevler sağlıyor. Bir asistan gibi çalışarak yaklaşan randevuları hatırlatıyor, takvimi yönetiyor, diğer aile bireylerinin ve arkadaşların takviminize randevu eklemesine izin veriyor. Bunun dışında ailenizin size yolladığı fotoğrafları gösteriyor, Facebook Messenger üzerinden gelen mesajlarınızı okuyor ya da yanıtlıyor. İçerisindeki mikrofon dizisi sayesinde sizi uzaktan bile duyabililiyor.

Kullanıcısının zevklerini, tercihlerini ve alışkanlıklarını öğrenme yetisine sahip olan ElliQ; sadece ciddi işlerde destek vermiyor. Dilerseniz size şakalar yapabiliyor, briç gibi oyunlar oynayabiliyor. Ayrıca belli bir süre hareketsiz kalındığını sezdiğinde yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler öneriyor. Entegre Harman Kardon hoparlörleri sayesinde sizin için dilediğiniz radyo kanallarını oynatabiliyor, müzik çalabiliyor. Video oynat dediğinizde TEDx gibi kaynaklardan videolar açabiliyor. (Burada bir Netflix gibi bir içerik sağlayıcı ile entegrasyonun eksikliğinin hissedildiğine ilişkin geri dönüşler var.)

ElliQ’nun en önemli faydası kullanım kolaylığı. Özellikle yaşı ilerlemiş insanlar için pek çok uygulama ile boğuşmak yerine onları bir tek yerden kolayca kontrol edebilmek önemli bir artı. Özellikle 7/24 bakıma ihtiyaç duymayan, bağımsız yaşlı bireylerin ruh sağlığı için anlamlı bir fark yaratabilecek bir cihaz. Aynı şekilde bu kişilerin aileleri için de aile büyüklerinin yakınında olamadıkları zamanlarda iç rahatlatıcı pek çok özellik sunuyor.

2017’nin Şubat ayından beri deneme aşamasında olan ElliQ için internet sitesi üzerinden bekleme listesine yazılabiliyorsunuz. Henüz fiyatı açıklanmayan ürünün piyasaya çıkış tarihi de belli değil.

ElliQ_intuition robotics_robot_bigumigu

ElliQ_intuition robotics_robot_bigumigu

ElliQ_intuition robotics_robot_bigumigu

ElliQ_intuition robotics_robot_bigumigu

Görsel: ElliQ