Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Buddy, Ailenizin Robotu

Buddy, Ailenizin Robotu

Blue Frog Robotics tarafından geliştirilen Buddy; aile yaşamı içerisinde pek çok kolaylık ve yardım sunan sevimli bir robot.

Buddy, bildiğiniz robotlardan değil; öyle soğuk veya korkutucu bir görünümü yok, hain planları arasında dünyayı ele geçirmek de yok. Sevimli, dost canlısı, minnoş bir tip Buddy. İsmiyle müsemma, tek amacı size arkadaşlık etmek, aileniz için destek sağlamak olan sevimli mi sevimli bir ev robotu. Ev işlerine yardım ediyor, çocuklarla oynuyor, yaşlı aile bireyleriyle ilgileniyor, evinizi ve akıllı cihazlarınızı koruyor. Bir robot daha ne yapsın?

Teknoloji İle Sevimliliğin Birleşimi

İnsanda hemen fotoğraf çekme isteği uyandıran sevimli görünümüyle Buddy, 56 cm boyunda ve 7 kg ağırlığında minyon bir arkadaşımız. Dışarıdan bir oyuncağa benzese de oyuncaktan çok daha fazlası. Blue Frog Robotics tarafından yaratılan Buddy, aile yaşamının bir parçası olmayı amaçlayan, işlevsel bir robot. Motorlu iki tekerleği üzerinde son derece mobil olan Buddy, ifadeleri yansıtan bir başa ve pek çok ölçüm yapabilen ve farklı şeyleri algılayabilen sensörlere sahip. Mesafe sensörü, bir odometre, bir ivmeölçer, 7 yer sensörü, RGB kamera, 3B kamera, ısı matriksi, 3 dokunsal sensör ve dizili 4 mikrofon içeriyor. Tüm bunlar Buddy’e oldukça kapsamlı otonom yetiler kazandırıyor ve Buddy’nin kendi başına etrafta dolaşıp çevresiyle etkileşime girebilmesine ve kendi kendine öğrenebilmesine yardım ediyor.

6-8 saat arası pil ömrü olan Buddy, 8 inç bir dokunmatik ekranla çalışıyor. Bu ekran aynı zamanda robotumuzun yüzü ve beyni yerine geçiyor. Android tabanlı bilgisayarı, uygulama ve veriyi barındırıyor. Buddy, ailesiyle daha iyi etkileşim kurmasını sağlayacak ifadeleri de bu ekran aracılığıyla yansıtıyor. Mutsuz, kızgın, üzgün, sevinçli olduğunu belli ediyor, hatta üşüdüğünde dişleri takırdıyor. Bu anlamda Japonların “kawaii” adını verdikleri o aşırı bir tatlılık haline sahip. Bu da robotu uzak ve sevimsiz bir hale büründürmek yerine özellikle çocukların kolaylıkla bağ kurabileceği, dost canlısı bir karaktere dönüştürüyor, yakınlığı kolaylaştırıyor.

Robotun etkileşimleri kullanıcılar tarafından ses kontrolü, vücut dili, ekran ve tablet ya da akıllı telefonlar üzerinden uzaktan kumanda aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Ses tanıma ve yüz algılama gibi teknolojileriyle Buddy, kendisine söylenenleri duyuyor, anlıyor ve mikrofonları sayesinde yanıtlayabiliyor. Bu sevimli arkadaşımızın üzerinde elektromanyetik bağlantılar içeren alanlar da bulunuyor. Bu sayede dilendiğinde üzerine kollar veya şarj istasyonu gibi aksesuarlar eklenebiliyor.

buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu

buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu

Buddy Ev İçerisinde Pek Çok Fayda Sağlıyor

Peki bu robotu aldık, ne yapacağız bununla derseniz; yapabilecekleriniz çok çeşitli. Bunlardan en önemlisi aile hayatına sunduğu destek. Küçük çocukları olanlar veya yaşlı aile bireylerinin bakımını üstlenenler için önemli bir yardım sağlıyor. Çocuklarla eğitici ve eğlenceli oyunlar oynuyor, hikayeler anlatıyor, hafızayı güçlendirecek ya da becerilerini geliştirecek faaliyetler sağlıyor. Yaşlılara ise ilaç ve randevu hatırlatmaları yapıyor ve düşme durumunda uyarı veriyor. Ayrıca onlara sadece eşlik ederek bile değerli psikolojik faydalar sunuyor.  Üstelik Skype gibi teknolojileri onlar için daha erişilebilir hale getiriyor. Uzaktan video bağlantısı kurmanızı sağlayarak da sevdiklerinizi kontrol etmenize izin veriyor.

Bunun dışında Buddy bir nevi kişisel asistanız gibi de çalışıyor. Anımsatıcı, çalar saat ve yapılacaklar listesi görevleri de görüyor. Peşinizde dolanıp size o gün yapmanız gerekenleri hatırlatabiliyor, siz yemek yaparken o size tarifi okuyabiliyor. Alışveriş listenizi sizin için anımsıyor, hava durumunu veriyor. Video aramaları yapıp mesajlarınızı okuyabiliyor, yanıtlayabiliyor ve randevularınızı takip ediyor.

Buddy’nin bir diğer önemli faydası ise güvenlik. Nerede olursanız olun robotunuza bağlanıp evi onun gözlerinden görmeniz mümkün. Siz evde yokken Buddy, evde dolaşarak evin güvenliğini sağlıyor. Hırsız, yangın veya duman gibi tehlikeler algıladığında ise anında uyarı veriyor. Ayrıca akıllı evler için de her şeyi sesle kontrol edebileceğiniz bir ana noktaya dönüşüyor, bu da büyük bir pratiklik sağlıyor.

Tüm bunların dışında Buddy’nin bir misyonu da robotik dünyasını demokratikleştirmek ve herkesin erişimine açmak. Tam da bu nedenle açık kaynaklı bir platform kullanıyor. Bu da demek oluyor ki, Buddy’i geliştirmek isteyen tüm yazılımcılar Buddy topluluğun parçası olarak bu alanda çalışabiliyor.

buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu

buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu

buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu

2015’teki Prototipten CES’e

Buddy çok güzel bir fikir. Erişilebilir fiyatı, sempatikliği, kullanım kolaylığı ve vadettiği faydalar ile herkesin evinde robot olduğu gelecek hayallerine yaklaşıyor olduğumuzun habercisi adeta. Bu nedenle, 2015 yılında Buddy henüz prototip aşamasındayken kitlesel fonlama araçlarına başvuran Blue Frog Robotics, o zamandan büyük heyecan yaratmış. İlk kullanıcılar tarafından robot henüz tam anlamıyla son haline ulaşmış olarak değerlendirilmese de potansiyeli kesinlikle kabul görmüş. 2016 yılında ise gerek Indiegogo gerek kendi siteleri üzerinden önsatış başlatılmış. Burada 1000’den fazla robot için talep toplanmış. Şu anda ise Buddy, gerçek lansmanına hazırlanıyor. Açılış fiyatının 1500 dolar civarında olacağı düşünülüyor.

CES 2018 Innovation Awards kapsamında Yılın En iyi İnovasyonu ödülünü alan Buddy, insansı görünümlü robot Sophia ve sahibini tanıyan robot köpek Aibo‘dan sonra çok konuşulacak robotlardan biri olacağa benziyor.

buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu

buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu

buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu

buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu

buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu

buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu

buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu buddy_robot_bluefrogrobotics_bigumigu

Görsel: Blue Frog Robotics