Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sosyal Robot Dünyasında Yepyeni Bir Yaklaşım: Furhat [Web Summit 2018]

Sosyal Robot Dünyasında Yepyeni Bir Yaklaşım: Furhat [Web Summit 2018]

Web Summit'te lansmanı yapılan Furhat, sosyal robot kavramını yeniden tanımlayıp yüzünü ve karakterini sonsuz kombinasyonla kişiselleştirme imkanı sunuyor.

Sosyal robot kavramı birkaç senedir hayatımızda ve her sene kendini daha da duyuruyor. Adeta bir fenomen olan Sophia, Amazon Alexa kullanan Omate Yumi, hizmet sektörünün ilk robotlarından Pepper, aile robotu kavramını sahiplenen Zenbo ve Buddy bu segmentin birkaç örneği. Furhat Robotics’in geliştirdiği ve Web Summit’te lansmanını yaptığı Furhat ise sosyal robot kavramına yepyeni bir yaklaşım getiriyor. Bugüne kadarki bütün robotların tek bir yüzü vardı. Her bir karaktere bürünebiliyor ve sesini değiştirse de gördüğümüz şey aynı kalıyordu. Irkını, ten rengini, cinsiyetini kısacası bakıştığımız yüzünü değiştiremiyordu. Bu da şirketlerin yeni bir pazara girerken yeni bir robot yapmasını gerektiriyordu. Furhat ise ters projeksiyon ve açık kaynaklı sistemiyle her yüze ve kılığa bürünebiliyor.

Furhat Türkçe dahil 40 dil biliyor

Furhat Robotics’in CEO’su Samer Al Moubayed’in yaptığı sunumla tanıtılan Furhat, açık kaynaklı bir işletim sistemine sahip. Böylelikle istenilen her şey aktarılabiliyor ve her amaca uygun hale getirilebiliyor. Sosyal robot denilince akla gelen ilk şey olan yapay zekaya ise sahip değil. Onun yerine Google altyapısını kullanıyor ve Assistant ile konuşuyor. Yapay zekası olmadığı için her şeyi öğretebiliyorsunuz diyemiyorum ancak her şeyi yaptırabiliyorsunuz. Google desteğiyle Türkçe dahil 40 dil bilen robot; havalimanı ve hastane gibi mekanlarda yol tarifi, her yaştan insana yabancı dil öğretme, işe alım sürecini yönetme ve çalışan eğitimi gibi çeşitli alanlarda kullanılabiliyor.

Ters projeksiyon tekniğiyle çalışan Furhat’ın ön alanında insan yüzü kalıbında beyaz bir alan bulunuyor. Bu sayede de sonsuz yüze sahip olabiliyor. Furhat hangi pazarda hangi demografi için kullanılıyorsa ona uygun bir surete bürünüyor. Bu da çehresizliğiyle tüm dünyaya ve tüm toplumlara hitap edebilecek bir robot olmasını sağlıyor. Ayrıca Furhat sadece insan yüzüne de mahkum değil. İstenildiğinde beyaz bir köpek maskesi takılarak ona uygun projeksiyon yapılabiliyor. Böylece köpek işle sosyalleşebiliyorsunuz. Bunların üzerine yapılabilecek her şey ise kullanıcıların yaratıcılığıyla genişliyor.

6 Kasım’da, Web Summit’teki lansmanıyla birlikte satışa çıkan robot, üniversiteler 15 bin euro fiyat etiketine sahip. Şirketler ise Furhat’ı hizmetlerinde kullanmak isterse tanesini 2 bin eurodan kiralayarak sahip olabiliyor. Bu da aslında hem şirketler de hem robotun geliştiricisi için sürdürülebilir bir model. Çünkü bakım ve kontrol de hizmetin bir parçası oluyor. Örnek kullanımları ve Web Summit’teki lansmanını aşağıdan izleyebilirsiniz. Detaylı bilgiyi ise internet sitesinden alabilirsiniz.

Görsel: Web Summit