Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir İdam Mahkumunun Son Yemek Seçimi Olarak Whopper

Bir İdam Mahkumunun Son Yemek Seçimi Olarak Whopper

Burger King Fransa, yeni filminde son yemek seçimini Whopper'dan yana kullanan bir idam mahkumun hikayesini işliyor.

İdam mahkumlarının son yemekleri merak uyandıran bir konu. Fotoğraftan porselen boyamaya, grafik tasarımcıların işlerinden resim çalışmalarına pek çok projede bu konuya yer verilmiş. Peki ya reklam? İdam konusu reklama malzeme olabilir mi? Reklamverenimiz Burger King gibi reklam konusunda korkusu olmayan bir marka ise olabiliyor. Buzzman, Paris tarafından Burger King için çekilen son reklam bu hassas konuyu ele alıyor ve insanların Whopper uğruna neleri göze alabileceğini oldukça büyük bir abartıyla vurguluyor.

Film, bir hapishanede açılıyor. Gardiyanlar elektrikli sandalyenin hazırlığını yaparken, az sonra ölüme gidecek bir mahkuma son yemeği getiriliyor. “Son yemek!” diyerek servis tabağının kapağı açılında, içerisinde bir Whopper ve patates kızartması görüyoruz. Yüzünde hançer dövmesi olan sert görünümlü bir adam olan mahkum yemeğine bakarken hücrede bekleyen gardiyanın da istekle yemeği incelediğini fark ediyoruz.

Ivan Grbovic tarafından yönetilen filmin bundan sonrasında gardiyanı üzerinde üniformasıyla hücreden çıkarken izliyoruz. Güvenlik kameralarından geçiyor, dışarıda kendisini bekleyen araca biniyor. İçerideyse mahkum, son yemeğini yiyor. Daha doğrusu biz öyle sanıyoruz. Ancak bir sonraki karede araç içerisindeki gardiyanı dikiz aynasından gördüğümüzde dövmesini görüyoruz ve anlıyoruz ki, ikili aslında yer değiştirmiş. Mahkum, gardiyanın kıyafetleriyle hapishaneden uzaklaşırken gardiyan içeride, Whopper ile baş başa ve keyfi yerinde.

son yemek_burger king_buzzman_last meal_fransa_bigumigu

Abartı Mı Yerinde Bir Kara Mizah Mı?

Film, “Hiçbir şey bir Whopper’dan daha önemli değildir.” diyerek sonlanıyor. Aslında bir yerde çelişkili bir mesaj zira gardiyan için evet, Whopper ölümü bile göze alacak bir şeyken, mahkum için özgürlüğün Whopper’dan önemli olduğu söylenmiş oluyor. Bu çelişkiyi bir kenara bırakacak olursak dahi ben kendi adıma filmin esprisini fazla abartılı buldum. Absürt mizahı ya da kara mizahı çok severim ama buradaki espri çok inandırıcılıktan uzak, fazla karikatürize bir bağlam içeriyor. Bu nedenle ben kendi adıma filme çok bayılmadım ama bu kadar tabu bir konuyu işlemesi nedeniyle dikkate değer buluyor.

Film, Fransız televizyonlarında bu hafta yayına girdi. Bu arada, Fransa’nın idam cezasını yıllar önce kaldırmış olduğunu da hatırlatalım. Dolayısıyla ülkede artık tartışma konusu bile olmayan bir şey olduğu için mizahını yapmak daha kolay hazmediliyor olabilir. İdamın hala var olduğu ya da var olmasa da geri gelsin mi diye tartışıldığı bir takım ülkelerde yayınlanması çok olası bir film değil bana göre.

Künye:

Reklamveren: Burger King
Reklam Ajansı: Buzzman Paris
Pazarlama Yönetmeni: Béatrice Roux
Marketing Proje Yöneticisi: Marine Dupas
Ajans Başkanı: Georges Mohammed-Chérif
Yönetici Yaratıcı Yönetmne: Georges Mohammed-Chérif
Başkan Yardımcısı: Thomas Granger
Genel Müdür: Julien Levilain
Yaratıcı Yönetmen: Jean-Christophe Royer, Tristan Daltroff, Louis Audard
Sanat Yönetmeni: Louis Audard
Reklam Yazarı: Tristan Daltroff
Sanat Yönetmeni Asistanı: Edouard Jacquelin
Müşteri İlişkileri Yönetmeni: Pierre Guengant
Müşteri İlişkileri Yöneticisi: Loïc Coelho
Müşteri Temsilcisi: Clémence Gateau
Müşteri İlişkileri Asistanı:  Antoine Boizeau
Stratejik Planlama: Clément Scherrer
Sosyal Medya Başkanı: Julien Scaglione
Social Media Yöneticisi: Marie Le Scao, Elise Lassimoulie
Halkla İlişkiler ve İletişim Başkanı: Amélie Juillet
Halkla İlişkiler ve İletişim Asistanı: Suzanne Langlais, Victoire Fouquet-Lapar
Hak Yönetimi:  Dee Perryman
TV Yapım Başkanı: Vanessa Barbel
TV Yapım / Etkinlik: Benoit Crouet
Yapım: Wanda
Ses Yapım: Schmooze
Müzik Süpervizörü: Circonflex
Yönetmen: Ivan Grbovic
Yapımcı: Claude Fayolle
Post Prodüksiyon: Olivier Glandais

Görsel: YouTube