Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
CES 2018’in Çok Amaçlı Dostane Robotları

CES 2018’in Çok Amaçlı Dostane Robotları

Günlük hayatımıza kolaylaştıracak olan ve her yaştan kişiye yardımcı olmak üzere geliştirilen birçok robotun lansmanı CES 2018'de yapıldı.

Robotlar geleceğimizin pek çok yerinde bizlerle. Teknoloji ve tasarım alanında robotlara ya da robot gelişimi için önemli olan makine öğrenmeye, yapay zekaya bir yönelim söz konusu. Belli ki 5-10 yıla yazılımcı olmasak da kod bilmek İngilizce bilmek gibi olacak. Teknolojik aletler sadece bizimle de konuşmuyor üstelik, birbirleriyle de konuşuyorlar. Robotik alanında yapılan bu çalışmalar doğrudan tüketiciye ulaştığı için hem gündem yaratmayı hem de ilgi toplamayı başarıyor. CES de tüketici odaklı yapısı ve gündemin göbeğine yerleşen ürünlerin tanıtılmasıyla birçok şirket için önemli bir podyum oluyor. Bu sene yine robotlar oradaki konukların ilgi odağındaydı. Tüm bu öne çıkma yarışı içerisinde dikkat çekenleri derledik.

Aibo

Sony tarafından ilk olarak 1998 yılında geliştirilen evcil hayvan robot projesi Aibo’nun yeni modeli tanıtıldı. En son 2006 yılında piyasaya sürülen versiyonun ardından geçtiğimiz Kasım ayında yapay zeka ile donatılan Aibo duyurulmuştu. Japonya dışındaki ilk tanıtım ise CES 2018’te gerçekleştirildi. Özellikle yapay zekanın öne çıktığı robot köpek, burnunda yer alan kamerayla yüz tanıma fonksiyonuna sahip. Ayrıca gelen komutları göre öğrenme ve sevildikçe kendini eğitme özelliklerine sahip. Aibo’nun sırtında, kafasında ve çene altında hareket algılama sensörleri yer alıyor. Bu sensörler ile sevildiğinde şımarıyor, bir köpeğin sadakatini taklit ederek sunmayı amaçlıyor. Şarjı bittiğinde ise 3 saat boyunca üzerine yatıp şarj olacağı yatağına gidiyor.

Honda 3E(Empower, Experience, Empathy) Robotları

Honda, şirketin 3E (Empower, Experience, Empathy) programının bir parçası olan hareket kabiliyetli ve bizimle arkadaşlık etmeyi amaçlayan yeni dört robotunu bizlerle tanıştırdı. Şimdilik bu robotlar konsept aşamasında olarak değerlendiriliyor fakat Honda, şirketin açık yenililik dediği kapsamda, o yaklaşımının bir parçası olarak aynı fikirde iş ortaklarıyla çeşitli platformlarda bu robotları geliştirmeyi planlıyor. 3E-D18, uzaktan uygulamalar için tasarlanmış özerk arazi aracı olan bir robot. 3E-D18 arama-kurtarmadan tarıma kadar uzaktan yardımcı olabileceği birçok konu başlığıyla ilgileniyor. 3E-C18 ise D18’den daha az maceraperest olsa da, yine de inatçı bir robot. Kapalı ve açık alanda kullanılmak üzere tasarlanan C18, kargo taşımasının yanı sıra çevredeki insanların davranışlarını gözlemliyor ve özerk olarak çalışmayı öğreniyor. 3E-C18’e benzer şekilde, 3E-B18 de içeride veya dışarıda çalışabiliyor. Ancak B18 insanlar gibi daha hassas öğeleri taşımak için yapıldı. 3E-A18, eşyalarınızı zihinsel ve duygusal rahatlığınızı destekleyecek kadar taşımak için tasarlanmadı. A18, doğuştan bir yardımcı.

Buddy

Buddy, bildiğiniz robotlardan değil; öyle soğuk veya korkutucu bir görünümü yok, hain planları arasında dünyayı ele geçirmek de yok. Sevimli, dost canlısı, minnoş bir tip Buddy. İsmiyle müsemma, tek amacı size arkadaşlık etmek, aileniz için destek sağlamak olan sevimli mi sevimli bir ev robotu. Ev işlerine yardım ediyor, çocuklarla oynuyor, yaşlı aile bireyleriyle ilgileniyor, evinizi ve akıllı cihazlarınızı koruyor. Bir robot daha ne yapsın?

LG CLOi

Kısmen dijital asistan, kısmen akıllı cihaz CLOi, ona bağlı tüm LG cihazları için merkezi bir hub görevi görüyor. CLOi’den çamaşır makinesini başlatmasını, akıllı buzdolabınıza erişmesini ve bunun gibi diğer şeyleri yapmasını isteyebilirsiniz. Görünüş olarak da CLOi zaten sizden bir cevap bekler gibi bakıyor. Gerçi CES 2018’de LG, CLOi’nin itaatsizliğinden sahnede biraz zor anlar yaşamıştı. Sahnedeyken komutlara yanıt vermeyen CLOi, sosyal medyada da biraz alaya alındı.

Sophia

Ah Sophia, gerçekten son yılların en çok konuşulan robotu Sophia. 2017 bitmeden Suudi Arabistan’dan vatandaşlık alan Sophia’ya çok göz önünde diye ve kem gözlerden kaçınsın diye Bigumigu olarak biz bile nazar boncuğu taktık. Hanson Robotics’in geliştirdiği Sophia, dünyanın en akıllı robotu olarak biliniyor. Sophia CES 2018’de yeni yürüme yeteneklerini bizlere sergiledi ve ilk kez yürüdü.

Robot Sophia’ya Nazar Boncuğu Taktık! [Web Summit 2017]

Walker

Ubtech’in Walker’ının danslarına hazır olun. Çift ayaklı bot, evinizin etrafında dolaşabiliyor ve devriye gezebilecek bir güvenlik izleyicisi gibi davranıyor. Gözüne bir şey takılınca da aktiviteyi kaydeder veya sizi uyarır. Walker ayrıca dokunmatik ekrana ve sesli komutlara da yanıt verir.

Puppy1

90FUN tarafından geliştirilen Puppy1 isimli bavul kendi kendine dengesini kurabilen ve otomatik takip sistemi olan bir bavul. Puppy1, Segway tarafından uygulanan teknolojinin benzerini kullanıyor. Patentli olan teknoloji kullanıcıya eller serbest, otomatik bir deneyim ve kullanışlı bir bagaj arkadaşlığı sağlıyor.

Görsel: Sony