Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekâ Sohbet Robotu ChatGPT ve Maskeledikleri

Yapay Zekâ Sohbet Robotu ChatGPT ve Maskeledikleri

Open AI tarafından geliştirilen ve Türkçe dahil pek çok dilde yanıt verebilen şimdiye kadarki en gelişmiş sohbet robotu ChatGPT, ırkçılık ve cinsiyetçiliği maskeliyor.

Metinden görsel oluşturan yapay zeka programı DALL-E’nin yaratıcısı yapay zekâ araştırma şirketi Open AI, GPT-3 tabanlı dil modellerinin son üyesi yeni sohbet robotu ChatGPT’yi beta kullanımına açtı. Lansmanın üzerinden henüz 1 hafta bile geçmeden 1 milyon kullanıcıyı aşan ChatGPT, insan veya makine dili gibi bir dil yapısına ait içerikler oluşturabilme konusunda kendinden önce gelen modellerden çok daha gelişmiş bir yapıya sahip.


Diyalog biçimindeki içerik üretme formatı, ChatGPT’nin takip sorularını yanıtlamasına, hatalarını kabul etmesine, yanlışlara itiraz etmesine ve uygunsuz istekleri reddetmesine olanak tanıyor. Cümle yapısını ve kelimelerin anlamlarını algılayabilme yeteneği benzerlerine kıyasla oldukça gelişmiş olan sohbet robotu, Türkçe dahil olmak üzere pek çok dilde yanıt verebiliyor. Bigumigu ekibi olarak ChatGPT’nin kendisine ne olduğunu ve nasıl çalıştığını sorduğumuzda aşağıda bulunan görselde görebileceğiniz yanıtları aldık:

Film senaryosundan akademik makaleye farklı türden metinler oluşturabilen ChatGPT, aynı zamanda sınıflandırma ve çeviri yaparken, tavsiyede bulunabiliyor. Bunların yanı sıra yazılımdaki kod hatalarını tespit ederek, matematik denklemlerini çözebiliyor. Diğer bir ifadeyle ChatGPT hem sayısal hem de sözel anlamda oldukça yetenekli bir sohbet robotu. Aracı değerlendiren bazı Twitter kullanıcıları, yetenekleri nedeniyle ChatGPT’yi Google’a bir alternatif olarak tanımlıyor.


ChatGPT’ye yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarının geleceğini sorduğumuzda ise etkileşimli ve daha kişisel bir deneyim sunmak için daha duyarlı hale geleceklerinin yanıtını aldık. Siz de denemek için bu web sitesi üzerinden bir hesap oluşturabilir ve sohbet ekranını açarak ChatGPT’ye merak ettiklerinizi dilediğiniz dilde sorabilirsiniz.

Generative Pre-trained Transformer 3” yani Üretken Önceden Eğitilmiş Transformatör 3 olarak açıklanan ve şimdiye dek yaratılan en büyük yapay sinir ağı olan GPT3, OpenAI tarafından piyasaya sürülen önceden eğitilmiş algoritmaları kullanarak metin oluşturabilen modelin üçüncü versiyonu. Elon Musk tarafından kurulan OpenAI’nin önümüzdeki yılın başlarında sohbet robotunun API erişimini açması bekleniyor.

Berkeley Üniversitesi’nden bilişsel dil bilimi üzerine çalışmalar yürüten Profesör Steven T. Piantadosi ise yapay zekâ alanında son dönemin en çığır açıcı gelişmesi olarak görülen ChatGPT ile ilgili önemli bir noktaya dikkat çekiyor. Piantadosi Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, ChatGPT’nin ırkçı ve seksist bir algoritmaya sahip olduğunu bir örnekle dile getirdi.

Birinin iyi bir bilim insanı olup olmayacağını kontrol etmek için Python programlama dilinde bir işlev yazmasını istediği ChatGPT Piantadosi’ye, “beyaz” ve “erkek” yanıtını verdi. Görünen o ki ChatGPT’ye göre iyi bir bilim insanı olmak için beyaz ve erkek olmak gerekiyor. Open AI’nın son şahikasıyla aslında önyargı sorununu çözmediğini belirten bilim insanı, filtrelerle geçici olarak maskelenen algoritmalardaki ırkçı ve cinsiyetçi yaklaşımı tek bir cümle ile açığa çıkarmış oldu. Piantadosi’nin sorusunu Bigumigu ekibi olarak ChatGPT’ye sorduğumuzda biz de aynı yanıtı aldık. Öte yandan ChatGPT’ye ırkçı ve cinsiyetçi olup olmadığını sorduğumuzda ise bizi şöyle yanıtladı:

İnsandan öğrenen algoritmaların insan doğasında bulunanları yansıtmasında şaşılacak bir durum olmayabilir. Zaten asıl şaşırtıcı olan doğamızdaki kusurlara hiç olmadığı kadar hakim olduğumuz günümüzde, bu kusurları ısrarla açtığımız yeni alanlara da taşıyor olmamız. Algoritmalardaki ırkçı ve cinsiyetçi yaklaşımları tanımak ve nerelere uzanabileceğini görmek açısından eğer halen izlemediyseniz, Netflix’te yayınlanan Coded Bias adlı 2020 yapımı belgeseli mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz.

Görseller: Open AI, Twitter, ChatGPT