Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Morgan Stanley’den İzlanda Hükümetine ChatGPT-4 Kullanıcıları

Morgan Stanley’den İzlanda Hükümetine ChatGPT-4 Kullanıcıları

Bir dili yok olmaktan kurtarmaya çalışırken, görme engellilerin hayatını kolaylaştırıyor. ChatGPT-4'ü kimlerin, hangi amaçla ve nasıl kullandığına göz atıyoruz.

Yapay zekâ araştırma şirketi Open AI, Kasım 2022 tarihinden bu yana milyonlarca insan tarafından kullanılan ve yetenekleriyle konuşulan ChatGPT’nin gelişmiş versiyonu ChatGPT-4’ü bu hafta gerçekleştirdiği çevrim içi lansman etkinliğiyle tanıttı. Görsel işleme ve yeni içerik türleri üretme becerisiyle dikkat çeken ChatGPT-4’ü detaylı olarak incelediğimiz yazımıza buradan göz atabilirsiniz. Peki ChatGPT-4’ü kimler, nasıl kullanıyor? Gelin ona da birlikte göz atalım:

Duolingo

Dil öğrenme uygulaması Duolingo, Open AI lansmanıyla aynı gün ChatGPT-4’ü entegre ettiği reklamsız premium abonelik hizmeti Duolingo Max‘ı duyurdu.

Duolingo Max ile yapay zekâ destekli bir öğrenim deneyimi sunan uygulama, kişiselleştirilmiş dil dersleri, uygun fiyatlı ve erişilebilir İngilizce yeterlilik testleri ve daha fazlasını sunabilmek için ChatGPT-4’ten yararlanıyor. Super Duolingo’nun üzerinde konumlanan Duolingo Max aboneliği, Explain My Answer (Cevabımı Açıkla) ve Roleplay (Rol Yapma) adlı iki özelliği de beraberinde getiriyor.

Explain My Answer (Cevabımı Açıkla) özelliğiyle kullanıcılar bir buton aracılığıyla yapay zekâ destekli Duo ile sohbet başlatarak doğru ya da yanlış olarak verdikleri yanıtlara ilişkin basit açıklamalar alabilecek. Roleplay (Rol Yapma) özelliğiyle ise kullanıcılar uygulama içindeki karakterlerle belirlenen senaryolar dahilinde sohbet ederek konuşma pratiklerini geliştirebilecekler. Örneğin uygulama üzerinde Lin adlı karakterin tatil planları hakkında kendisiyle canlı bir sohbet gerçekleştirebilecekler. Herkesin kullanımına açık olan Duolingo Max’ın yapay zekâ destekli bu iki özelliği şimdilik yalnızca iOS’ta İngilizce konuşanlara yönelik sunulan İspanyolca ve Fransızca kurslarını kapsıyor.

İzlanda Hükümeti

370 bin nüfuslu İzlanda, yerel dili İzlandaca’yı kurtarmak için OpenAI’nin GPT-4’ü ile iş birliği yapıyor. İngilizce tercih edildiği için giderek kendi vatandaşları tarafından daha az kullanılan ve dil bilimcilerin tanımıyla dijital ölümle karşı karşıya bulunan İzlandaca’nın kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla hükümet tarafından yeni İzlandaca kelimeler üreten bir departman bile kuruldu.

İzlandaca’nın dijital ortamda kaybolmaması için yapay zekâdan yararlanmak isteyen hükümet, işe öncelikle yapay zekânın İzlanda va İzlandaca ile ilgili yanlışlarını düzeltmeye çalışmakla başladı. Her ne kadar önceki versiyonuna kıyasla daha gelişmiş olsa da, GPT-4 de dilbilgisi ve çeviri hataları ile İzlanda’ya dair yanlış kültürel bilgiler içeriyor. Bunu değiştirmek amacıyla İzlanda hükümeti,  İzlandaca ve İzlanda’ya dair kültürel bilgi konusunda ChatGPT-4’ü eğitmek için 40 kişiden oluşan gönüllü bir ekip kurdu.

Morgan Stanley

New York merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, varlık yönetimi ve geniş bilgi tabanını düzenlemek için ChatGPT-4’ü kullanıyor. Yatırım stratejileri, pazar araştırması ve analist içgörüleri gibi yüzbinlerce sayfalık bilgi, görüş ve rapor içeren bir içerik kitaplığına sahip olan banka, bu büyük veriyi düzenleyebilmek için yapay zekâdan destek alıyor.

Daha önce GPT-3 teknolojisini kullanan Morgan Stanley , PDF formatındaki büyük dosyaları tarayabilen GPT-4 entegreli dahili bir sohbet robotunu 200 kişilik danışman kadrosunun hizmetine sundu. Yapay zekâ destekli sohbet robotu, danışman notlarından iç görüler elde ederek operasyonel iyileştirmeyi ve müşteri görüşmelerini takip etmeyi kolaylaştırıyor.

Be My Eyes

Danimarkalı girişim Be My Eyes, görme engellilere ve görme problemi yaşayanlara günlük aktivitelerinde yardımcı olmak için yazılımlarında GPT-4 destekli, dijital görsel bir asistan olan Virtual Volunteer (Sanal Gönüllü) kullanıyor. Kullanıcıların uygulama aracılığıyla görüntüleri iletebileceği yapay zekâ destekli Sanal Gönüllü, iletilen görüntüyle ilgili tüm soruları yanıtlayacak ve çeşitli istemler karşısında görsel yardım sunabilecek.

Eğer Sanal Gönüllü herhangi bir soruyu yanıtlayamazsa, uygulama kullanıcılara otomatik olarak yardım için görme engeli bulunmayan bir gönüllüye bağlanma seçeneği sunacak. Dünya genelinde 6,3 milyon gönüllüsü bulunan girişim, Open AI iş birliğiyle az gören veya görme engelli bireylere fiziksel ortamlarda daha rahat dolaşma, günlük ihtiyaçları karşılama ve daha fazla bağımsızlık kazandırmayı amaçlıyor.

Stripe

Kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak ve dolandırıcılıkla mücadele etmek için Open AI ile iş birliği yapan şirketlerden biri olan San Francisco merkezli finansal hizmetler şirketi Stripe, işletmelerin platformlarını nasıl kullandıklarını öğrenmek amacıyla web sitelerini taramak için GPT-4 özelliklerini kullanıyor. Şirket ayrıca GPT-4 desteğiyle Discord gibi topluluk forumlarını olası dolandırıcılık faliyetlerini engelleyebilmek amacıyla izliyor.

Khan Academy

2022 yılında bir pilot program çerçevesinde GPT-4 özelliklerini test etmeye başlayan çevrimiçi eğitim kaynakları şirketi Khan Academy, GPT-4 özelliklerinden yararlanarak geliştirdiği Khanmigo adlı yapay zekaya sahip sanal asistanını şimdilik sınırlı bir kitle için kullanıma sundu. Khan Academy ayrıca eğitim materyalleri oluşturmak gibi öğretmenlerin GPT-4’ü kullanabilecekleri yolları test ediyor.

Görseller: Open AI, Twitter, Pexels