Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Metaverse Evrenine Adım Atmayı Kolaylaştıran Cihaz

Metaverse Evrenine Adım Atmayı Kolaylaştıran Cihaz

Sony, giyilebilir sensörlerden oluşan Mocopi adlı cihazıyla kullanıcıların hareketlerini gerçek zamanlı olarak 3 boyutlu avatarlara dönüştürüyor.

Japon tüketici elektroniği devi Sony, Mocopi adlı giyilebilir sensörlerle metaverse evrenine adım atıyor. Mocopi, kullanıcının vücudunun farklı bölgelerine takılarak hareketlerini algılayan altı küçük giyilebilir sensörden oluşuyor. Kullanıcının hareketlerini yakalayarak bunları 3 boyutlu sanal bir avatara dönüştürebilen cihazın yakında piyasaya sürüleceği açıklandı. VRChat gibi metaverse uygulamaları için gerçek zamanlı videolar oluşturmak veya avatarlara hareket kazandırmak için kullanıcıların hareketlerini kaydeden Mocopi ayrıca hareket verilerinin 3 boyutlu uygulamalara aktarılmasına izin veren bir SDK (Yazılım Geliştirme Kiti) sunacak.

Her biri 8 gram ağırlığında ve bir kol saati büyüklüğünde olan sensörlerin dördü ayak ve el bilekleri, biri baş, bir diğeri de kalça bölgesinde kullanım için tasarlandı. Sensörler yaklaşık 10 saate kadar pil kullanım ömrüne sahip.

Sensörler tarafından kaydedilen hareketler, akıllı telefonlara aktarılarak herhangi bir ek yazılıma ihtiyaç duyulmaksızın uygulama aracılığıyla 3 boyutlu avatarlara dönüştürülüyor. Mocopi’nin mobil uygulaması şu an için Sony’nin Xperia 1 ve Xperia 5 serilerinin yanı sıra iPhone modelleriyle de uyumlu. Mocopi ile kullanıcılar oluşturdukları dijital avatarları ile birlikte eş zamanlı olarak hareket edebiliyorlar. Ayrıca çeşitli eklentilerle kaydedilen hareketlerden kısa filmler oluşturulabiliyorlar.

Mocopi ile elde edilen hareket yakalama verileri cihazın yazılım geliştirme kitiyle birlikte metaverse dünyasına aktarılabiliyor. Sony, 15 Aralık’ta gerçek zamanlı geliştirme platformu Unity ve Autodesk’in animasyon/mocap uygulaması MotionBuilder ile birlikte hareket yakalama verilerini metaverse hizmetleriyle birleştiren bir yazılım geliştirme kiti sunacağını açıkladı. Aşağıdaki videolardan ilkinde Mocopi’nin tanıtımını, ikinci videoda ise sensörlerin mobil uygulama nasıl eşleştirildiğini ve kullanıcıların vücuduna nasıl bağlandığına dair uygulama tekniklerini izleyebilirsiniz.

Ready Player One izleyicileri veya okurları için Sony’nin cihazı şaşırtıcı olmayabilir ancak hareket yakalama teknolojileri üzerine uzun süredir çalışan Meta’nın bile avatarlarının yakın zamana kadar belden aşağısının olmadığını hatırlarsak, Mocopi bu anlamda büyük bir gelişme olarak yorumlanabilir. Öte yandan her ne kadar Meta metaverse evrenini domine etmeye çalışıyor olsa da, Sony bu alana ciddi yatırımlar yapan ve yön vermeye çalışan bir şirket. Geçtiğimiz Nisan ayında metaverse geliştirme çalışmalarını desteklemek amacıyla Epic Games’e 1 milyar dolar tutarında yatırım yapan Sony, Playstation VR 2 başlığını da 2023 yılının Şubat ayında piyasaya süreceğini açıklamıştı.

Görseller: Sony Japan, Instagram, Youtube