Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sosyal Medyanın İçerik Bombardımanı Dijital Elbiseye Dönüştü

Sosyal Medyanın İçerik Bombardımanı Dijital Elbiseye Dönüştü

Felicita Gāga, sosyal medyanın içerik bombardımanını dijital bir elbiseye dönüştürdü.

Design Academy Eindhoven mezunu Felicita Gāga, felaket kaydırması (tek seferde çok fazla olumsuz habere maruz kalma) deneyiminden ilham alarak sosyal medyanın kaosunu dijital bir giysiye dönüştürdü. “Threads of Influence” isimli proje, sosyal medya velvelesinden yapılmış, rahatsız edici ama yine de tamamen bırakılamayacak kadar bağımlılık yaratan dijital bir elbise” etrafında şekilleniyor. Böyle bir elbisenin fiziksel olarak mevcut olmadığının altını çizeyim. Ancak dijital moda evreninde gerçek. Başla bir deyişle Gāga, hazırladığı filmle dijital moda tasarımını tanıtıyor.

Çılgın metaverse partilerinde giyilebilecek bir elbise

Gāga, her gün kendi seçimi dışında maruz kaldığı sosyal medya içerik bombardımanının hacmini somutlaştıran giyilebilir bir tasarım yaratmak istemiş. Gāga, yeşil ekran teknolojisini kullanarak, dijital elbisesini giyen genç bir kadını gösteren bir film çekmiş. Farklı görseller arasında geçiş yaptığı için elbisenin görünümü sürekli değişiyor. İlk sahnelerde elbise çeşitli geleneksel Letonya halk kıyafetleri şeklini alıyor. Zaman geçtikçe bu görsellerin yerini, Gāga’nın sosyal medya akışlarında tipik olarak beslendiği içerik türünü yansıtan görseller ve videolar alıyor. Film ilerledikçe içerik giderek daha da rastgele ve gürültülü hale geliyor; çeşitli kendin yap videoları, müzik videoları, televizyon klipleri, mimler, ünlülerden içerikler ve hayvan videoları elbisenin üzerinde beliriyor.

Gāga’nın amacı günümüz toplumuyla, özellikle de sosyal medya kullananlarla bağlantı kurabilecek modern bir halk hikayesi yaratmak. Gāga başlangıçta fiziksel bir moda koleksiyonu tasarlamayı amaçlamış. Geleneksel Letonya halk kıyafetlerinin çağdaş sokak giyimiyle nasıl birleştirilebileceğini keşfetmek istemiş. Ancak tarihi tasarımları orijinal bağlamlarından ayırmakta zorlanmış.

Bu durum onu, felaket ya da kıyamet kaydırma deneyimini taklit eden bir tasarım yaratmaya itmiş. Tasarımın, sosyal medya kültürünün insanların dünyayı deneyimleme biçimini nasıl şekillendirdiğine dikkat çekeceğini umuyor.

Threads of Influence, Gāga’nın Design Academy Eindhoven’daki Lisans programının mezuniyet projesi. Hollanda Tasarım Haftası sırasında okul sergisinin bir parçası olarak izleyiciyle buluşmuş. Tasarımcı, görselleri ve klipleri manuel olarak birleştirerek elbisenin görsellerini oluşturmuş. Çoğunlukla da kendi sosyal medya akışındaki içeriklerden faydalanmış.

Dijital modanın artık hızla büyüyen bir sektör olması ve kendine ait bir moda haftası olması dolayısıyla tasarımın bir video oyunu veya metaverse ortamında kullanılabilecğini düşünüyor.

Gāga, insanların çılgın metaverse partilerinde bu dijital elbiseyi giydiğini hayal ediyor ve Mark Zuckerberg bir metaverse toplantısı için davetiye gönderseydi, bu elbiseyi giyeceğini sözlerine ekliyor.

Görsel: Felicita Gāga