Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sosyal Medyadaki Tepkilere Göre Renk Değiştiren Elbise

Sosyal Medyadaki Tepkilere Göre Renk Değiştiren Elbise

IBM Watson, Marchesa moda eviyle sosyal medyaki etkileşime göre renk değiştirebilen algısal bir elbise tasarladı.

Her yıl, Mayıs ayının ilk Pazartesi günü Metropolitan Sanat Müzesi’nde (Metropolitan Museum Of Art) Anna Wintour Kostüm Merkezi (Anna Wintour Costume Center) için bağış toplamak amacıyla düzenlenen Met Gala, bu yıl da görkemli bir törene ev sahipliği yaptı.

IBM’in süper bilgisayarı Watson ve Marchesa moda evinin ortak çalışması sonucu hazırlanan algısal elbise, törene damgasını vurdu. Bu teknolojik elbise, IBM’in algısal programlama kampanyasının bir uzantısıydı.

And to all a good night… ? #MetGala #MetGala2016 #KKgoestoMetGala

A post shared by Karolina Kurkova (@karolinakurkova) on


Gerçek zamanlı veri analizi yapabilen elbise üstüne yerleştirilen çözümleyici, hayranların duyarlılığını gerçek zamanlı olarak algılayabiliyor ve bu tepkilere göre renk değiştirebiliyor. “Manus x Machina” etkinliği kampsamında galada süper model Karolina Kurkova tarafından giyilen, Watson’ın yapay zeka teknolojisiyle ve Inno360’ın geliştirmeleriyle katkı sağladığı algısal elbisede, 150 LED ışık bulunuyor.


Elbisenin ortaya çıkma hikayesi ise şöyle:

İlk önce, Marchesa tasarım ekibi tarafından elbisenin yansıtmasını istediği 5 duygu belirlendi. Bu duygular; neşe, tutku, heyecan, cesaret ve meraktı. Ardından, IBM araştırma ekibinden bir grup bir araya gelerek bu verileri algısal renk tasarım aracına dönüştürdü. Renkler belirlendikten sonra IBM, Inno360 yazılım şirketinden hafif, parlak ve esnek bir kumaş hazırlamasını istedi. Inno360, istenilen özelliklere sahip olan, LED teknolojisiyle renk değiştirebilen bir kumaş tasarladı.

Üçüncü aşama ise, elbisenin veri-merkezli yapısını oluşturmak oldu. Watson Tone Analyzer, (Watson Ton Çözümleyicisi) Twitter kullanıcılarının sosyal duyarlılığını ölçümlemek için elbiseye yerleştirildi. Elbiseye yerleştirilen LED ışıklar, sosyal medyadan gelen tepkilere göre eş zamanlı olarak değişiklik gösterdi. Böylece insanlar, kültürel bir etkinlik sırasında Watson’ın neler yapabildiğine şahit oldu.

Görsel: YouTube, Instagram