Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gözleri Zihin Kontrolüyle Hareket Ettirilen Elbise

Gözleri Zihin Kontrolüyle Hareket Ettirilen Elbise

Anouk Wipprecht, “ScreenDress” isimli zihin kontrollü 3B baskı elbiseyle moda ve teknoloji iş birliğinin geleceğini araştırıyor.

Hollandalı tasarımcı Anouk Wipprecht moda ve teknolojinin kesişimi üzerine araştırmalar yapıyor. Kullanıcının kişisel alanını koruyan örümcek elbise gibi marjinal tasarımlarla daha önce adından söz ettirmiş. 6-11 Eylül 2023 tarihleri ​​arasında Avusturya’nın Linz kentinde düzenlenen Ars Electronica Festivali’nde ise beyin aktivitesine göre hareket eden göz bebeklerine sahip 3B baskı elbise ile konuşuluyor.

Zihin kontrollü dijital gözler, kullanıcının bilişsel yükünü ve aktivitesini gerçek zamanlı olarak ölçerek onlara beyninin o anda ne kadar uyaran aldığını gösteriyor. Hareketli gözlere sahip 3B baskılı elbise, kullanıcının eylemleri ile beyninin yaptığı bir dizi harekete nasıl tepki verdiğini kıyaslarak bu ikisi arasındaki doğrudan ilişkiyi göstermeyi amaçlıyor. “ScreenDress” adı verilen zihin kontrollü 3B baskılı elbise, beyin-bilgisayar arayüzü üzerinden çalışıyor.

Giyilebilir arayüzler ve moda

“Son 20 yıldır yapmaya çalıştığım şey bedenlerimizi elektronik, robotik moda tasarımı ve giyilebilir arayüzlere bağlamak. Peki teknolojik ifadeye sahip kıyafetleri bedenlerimize, vücut sinyallerimize ve hatta duygularımıza bağlayabildiğimizde bu ne anlama gelecek? Hangi diyalogları tetikleyebiliriz? Bunun gibi tasarımlarla keşfettiğim şey bu.”diyor Anouk Wipprecht.

Her göz küresinin içindeki yonga setleri, beyin aktivitesini kaydeden elektroensefalogram sensörüne bağlı. Bu göz seti tamamen, PTC’nin Onshape tasarım yazılımı kullanılarak üretilmiş ve HP Inc. ile basılmış. Genel olarak yazılım arayüzü, kullanıcının zihinsel aktivitelerini tahmin etmek için makine öğrenimini kullanıyor ve giysinin şekillendirilmiş boyun kısmından uzanan altı dairesel ekran, bu aktivite/iş yükünü gerçek zamanlı olarak gösteriyor.

Elbisedeki EEG sensörü, Unicorn Headband adı verilen 4 kanallı yeni bir BCI kafa bandı. Anouk Wipprecht, bu kafa bandını makine öğrenimi yazılımıyla geliştirmek için NeuroTech şirketi g.tec ile işbirliği yapmış Giyilebilir cihaz, zihinsel iş yükünü tahmin etmeden önce, elbiseyi ilk kez giyen her kullanıcıya yönelik ayarlarını iki dakikalık bir eğitim seansıyla yapıyor. Kullanıcının zihinsel iş yükü arttıkça her gözün irisi ve gözbebeği genişliyor.


Görsel: Anouk Wipprecht