Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Isıyla Biçimlendirilen Elbise

Isıyla Biçimlendirilen Elbise

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), ısıyla etkinleşen ipliklerden örülmüş bir elbise ve onu ısıyla şekillendiren bir robot kol geliştirdi.

MIT’deki Self-Assembly Lab araştırmacıları ve MIT öğrencileri tarafından kurulmuş olan moda markası Ministry of Supply, 4B örgü bir elbise üretti. Elbise, ısıyla etkinleşen iplik sayesinde şeklinin anında değiştirilmesine olanak tanıyor.

Proje, bir giysi yapmak için kesilip birlikte dikilmesi gereken düz tabakalar yerine kumaşların üç boyutlu şekiller halinde örüldüğü “3 boyutlu örgü” fikri üzerine inşa edilmiş. Dördüncü boyut konsept olarak zamanı temsil ediyor, çünkü 4D Knit Dress (4B Örgü Elbise) basit bir tüp şeklinde örülüyor ancak daha sonra programlanmış bir robot kolun ısı uygulamasıyla şekli değiştirilebiliyor.

Self-Assembly Lab, elbisenin ısıtma sonrasında yumuşaklığını ve esnekliğini koruduğunu; üretim sürecinin de verimli ve ölçeklenebilir olduğunu vurguluyor. Elbise aynı zamanda makinede – soğuk suyla – yıkanabiliyor.

Başka elbiselere dönüşebilen tek bir elbise ve sürdürülebilir moda

Elbiseyi vücuda oturan bir elbiseden hacimli balon elbiseye kadar herhangi bir şeye dönüştürebilmek mümkün. Dolayısıyla kullanıcının tek bir elbiseyle aslında birden fazla elbiseye sahip olmasını sağlıyor. Ayrıca bu teknikle kullanıcının vücuduna mükemmel bir şekilde uyacak giysiler yaratılabiliyor. MIT’nin Self-Assembly Lab’inden araştırmacılar, 4D Knit Dress’in hem üretimden hem de fazla stoktan kaynaklanan israfı azaltan, geleneksel olarak üretilen giysilere daha sürdürülebilir bir alternatif olduğunu vurguluyor.

Isıyla giysi modelleyen robot terzi

Isıyla etkinleşen iplik, Self-Assembly Lab tarafından geliştirilmiş ve yapımında naylon kullanılmş. Elbisenin dokumasına viskon ve polyester karışımlı yumuşak bir iplik de karıştırılmış. İpliğin yanı sıra örgü yapısı da kumaşın dönüşme şeklini yönlendiren önemli bir etken.

Şu an Boston’daki tek bir mağazasında bu elbiseden bulunduran Ministry of Supply, aynı mağazada robot kolu, bir mankenin etrafında çalışırken sergiliyor. Ellbisenin daha fazla mağazada yerini alması için endüstriyel örgü ortaklarıyla üretim sürecini hızlandırmaya başlamış.

Projede emeği geçen Self-Assembly Lab ekibi üyeleri şöyle: Sasha Mckinlay, Danny Griffin, Sofia Chen, Lavender Tessmer, Natalie Pearl, Susan Williams, Agnes Parker, Jared Laucks, Skylar Tibbits.

MIT’nin geliştirdiği bu yeni tekstil tekniği, modanın geleceğini değiştirecek mi? Siz ne dersiniz?

Görsel: MIT, MIT Self-Assembly Lab