Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Toyota Barista Projesi, Frenlemede Biriken Enerjiyi Geri Kazanarak Kullanıyor

Toyota Barista Projesi, Frenlemede Biriken Enerjiyi Geri Kazanarak Kullanıyor

Toyota, TS040 yarış otomobilinin Le Mans pistinde 1 turda frenleme yüzünden kaybettiği enerjiyi geri kazanıp 171 kişilik bir kahvaltı ziyafeti verdi.

Toyota, frenleme esnasında ne kadar enerji kaybedildiğini göstermek ve bu kaybı geri kazanıp yeniden hızlanırken kullanıma sokan sistemini tanıtmak için hazırladığı “Toyota Barista Project” isimli kampanyasında 171 misafiri ağırladığı bir kahvaltı organize etti.

Klasik frenlerde balatalar, tekerleklerdeki dönme hareketi kaynaklı kinetik enerjiyi sürtünme ile ısıya dönüştürüyor. Toyota’nın “Kinetic Energy Recovery System” (Kinetik Enerji Geri Kazanım Sistemi) ise tekerleklerdeki kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirip depoluyor ve yeniden hızlanma esnasında tekrar kullanıma sokuyor.

https://www.youtube.com/watch?v=ddgvNNw-MbA
Frenlemede kaybedilen enerji küçümsenebilir, bu yeni sistemle aslında ne büyük bir kazanç sağlanacağını göstermek için “Toyota Barista Project” kampanyası hazırlanmış: Toyota’nın hibrit yarış otomobili TS040 Le Mans Grand Prix parkurunu simule eden bir cins otomobil koşu bandına bağlanmış, otomobilin Kinetik Enerji Geri Kazanım Sistemi de 171 kişiye kahvaltı hazırlayacak elektrikli mutfak aletlerine.

Otomobil 1 turu tamamladığında sistem virajlarda yapılan frenlemeler esnasında depoladığı 6.000.000 jullük enerjiyi bu aletlere iletiyor ve 171 bardak kahve, 83 dilim kızarmış ekmek ve 58 sahanda yumurta bu enerjiyle hazırlanıyor.

Aynı sistem Toyota hibrit araçlarında da kullanılacak ve frenleme esnasında kaybolan enerjiyi hızlanırken kullanarak önemli miktarda yakıt tasarrufu sağlayacak.

https://www.youtube.com/watch?v=W9AWeTeElMk
Görsel; Youtube