Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İsveç’te Elektrikli Araçları Hareket Halinde Şarj Eden Otoyol 

İsveç’te Elektrikli Araçları Hareket Halinde Şarj Eden Otoyol 

İsveç ulaşım idaresi, elektrikli araçları seyir halindeyken şarj edebilen yol inşa ediyor.

Geçtiğimiz yıl elektrikli araçlarla ilgili en dikkat çekici haberlerden biri, İtalya’da inşa edilen “Arena del Futuro” isimli bir test otoyoluydu. Araçları hareket halindeyken şarj edebilen bu otoyol; Fiat, Chrysler, Opel gibi markaların üreticisi olan otomotiv devi Stellantis tarafından tarafından inşa edilmişti. ABD’nin Indiana eyaletinde de bu türden test çalışmaları yürütülüyor. İsveç ise test etmenin ötesine geçip doğrudan uygulamaya geçmeye karar verdi.

Şirketlerin ağır yük taşımada da elektrikli araçlara geçiş yapması için önemli bir adım

“Elektrikli yol” olarak tabir edilen yol, başlıkta da belirttiğim gibi üzerinden geçen araçlara güç sağlayabilecek. Amaç şarj istasyonlarında oluşan yoğunluğu azaltmak. Projeye İsveç ulaşım idaresi Trafikverket öncülük ediyor. Bu kurum, elektrikli araç sürücülerinin yaşamını kolaylaştırmak için şu anda birden fazla elektrikli yol seçeneği üzerinde çalışıyor. Bu seçeneklerden ilki, elektrik hatlarını yukarıya (havaya) dizmek ve bunların enerjiyi aracın altında duran iletken bir toplayıcıya iletmelerini sağlamak. Üzerinde durulan bir diğer seçenek ise elektromanyetik bobinleri doğrudan asfalta yerleştirmek.

Dolayısıyla otoyol, tramvaydaki olduğu gibi havadaki elektrik hatları üzerinden araçlara güç sağlayabilen veya aracın altındaki iletken bir alıcı aracılığıyla araçlara enerji ileten elektrikli raylarla donatılabilir. Başka bir seçenek de, yola gömülü elektromanyetik bobinlerin aküye şarj geçirdiği endüktif bir sistem.

Bu yeni teknolojinin hayata geçirilmesi, yalnızca otomobillerin şarj sorununu hafifletmekle kalmayacak. Aynı zamanda benzinli ağır yük taşıtları (HGV / heavy goods vehicle) kullanan şirketler de elektrikli alternatiflere geçmeye teşvik edilecek.

Yeni otoyolun 2025’te kulanıma hazır gelmesi hedefleniyor. Elektrikli yol; Stockholm, Göteborg ve Malmö’yü birbirine bağlayan Hallsberg ile Örebo arasındaki Avrupa E20 hattından geçecek.

Görsel: Pexels, Stellantis