Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Paylaşımlı Elektrikli Mini Araç: Zoop

Paylaşımlı Elektrikli Mini Araç: Zoop

Türk elektrikli mini mobilite şirketi olan KODECO tarafından sunulan elektrikli paylaşımlı araç ZOOP, şehir içi ulaşımı için alternatif ve çevreci bir seçenek.

Özellikle büyük şehirlerde trafiğin yükünü hafifleten mikro mobilite araçları çevre dostu bir alternatif olma nedeniyle de son yıllarda kentsel ulaşımın gözdesi. Elektrikli scooter ve elektrikli bisiklet gibi paylaşımlı araç teknolojileri şehir içindeki kısa mesafelerde ve toplu ulaşım araçlarına ulaşımda hızlı bir çözüm sunuyor. SXSW 2019’da Teksas, Austin’i ele geçiren elektrikli scooter’ların bir yıl sonrasında Türkiye’de de ivme kazanan paylaşımlı elektrikli scooter’lar artık güncelik hayatımızın bir parçası. Benzer girişimlerin artmasıyla rekabet ve aynı zamanda kullanıcıların elektrikli paylaşımlı araçlara da erişimi artıyor.

Şarjını güneş enerjisiyle de doldurabilen paylaşımlı elektrikli mini araç

Elektrikli mini mobilite şirketi olan KODECO, ulaşım teknolojilerine yönelik elektrikli mini araçlar geliştiriyor. KODECO ağırlıklı olarak elektrikli scooter’larda ve sonrasında elektrikli bisikletlerde gördüğümüz paylaşımlı araç teknolojisini elektrikli mini araçlara taşıyor. Mikro mobilite ile otomobil arasında bir çözüm üretmeyi hedefleyen KODECO, elektrikli paylaşımlı araçları ZOOP sayesinde şehir içindeki kısa mesafeler için hem çevreci bir çözüm sunuyor hem de yoğun şehir trafiğinden kurtulmaya yardımcı oluyor.

Tek şarj süresinde yaklaşık 100 kilometre yol gidebilen ZOOP, yüzde 100 elektrikli. Lityum iyon bataryalara sahip araç, 220 volt akımla şarj edilebiliyor. Bununla birlikte paylaşımlı aracın üzerinde yer alan paneller sayesinde enerjisini bir kısmını güneşten elde ediyor. Yaklaşık 2 metre uzunluğunda olan mini araç, dar alanlarda ulaşımı ve park yeri bulma ihtiyacını oldukça kolaylaştırıyor. Arkasında yer alan küçük depolama alanı sayesinde yük taşınabiliyor ve saate 70 kilometre hıza çıkabiliyor. ZOOP’ları kullanmak için en az 1 yıllık B sınıfı ehliyet gerekiyor.

Hedef yurt içinde ve yurt dışında daha fazla ZOOP aracı

Paylaşımlı araçları kullanmak için tıpkı paylaşımlı scooter’larda olduğu gibi telefona bir uygulama indirmek gerekiyor. ZOOP uygulaması üzerinden aracın nerede olduğu görülebiliyor. QR kod sayesinde aracı aktif hale getirmek mümkün oluyor. İki kişilik aracın kontrol paneli, ileri ve geri vitesleri için dijital bir ekran bulunuyor. Bu dijital ekranda ayrıca çeşitli turistik noktaların rotalarına hızlıca erişilebiliyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

ZOOP (@zoop.city)’in paylaştığı bir gönderi

KODECO, test sürüşlerini başarıyla atlatan paylaşımlı araçlarını Karşıyaka Belediyesi’nin iş birliğiyle İzmir’de 5 araçla kullanıma sundu. Pilot uygulamanın ardından 5 araçlık filonun genişletilmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün geçtiğimiz Mayıs ayında yayınladığı kentlerde sıkı hızı sınırı çağrısının ardından, Paris’in de çevreci önlemler kapsamında şehir genelinde hız sınırını saatte 30 kilometreye düşürmesi şehir içi ulaşımda elektrikli araçların ve mikro mobilitenin yaygınlaşmasına destek oluyor. Benzer kararların çoğalmasıyla birlikte ZOOP benzeri şehir içi ulaşım çözümlerinin yaygınlaşması ve gelişmesi daha mümkün olacak.

Görsel: YouTube