Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Paris Şehir İçine 30 Kilometre Hız Sınırı Getiriyor

Paris Şehir İçine 30 Kilometre Hız Sınırı Getiriyor

Paris, daha sürdürülebilir ve çevreci bir kent misyonu hedefi doğrultusunda kent genelindeki hız limitini 30 km/s’e düşürdü.

Özellikle metropollerin büyük sorunu haline gelen kentsel hareketlilik yalnızca bu kentlerde yaşayanlar için değil aynı zamanda tüm gezegen için bir sorun aslında. Sürdürülebilir kentsel mobilite sistemleri, çevreci çözümler, elektrikli araçlar ve bu araçlar için sunulan altyapılar, yaya ve bisiklet yollarının geliştirilmesi, hükümetlerin mikro mobiliteye yönelik attığı adımlar son 10 yılda iklim krizinin de etkisiyle daha fazla gündeme gelen konular oldu.

Daha düşük karbon salınımı için araç kullanımını azaltmak gerekiyor

Karbon salınımından kaynaklı iklim değişikliğinden bahsettiğimiz zaman her ne kadar büyük şirketlerin ve taşımacılık sektöründeki devasa araçların gezegene saldığı karbondioksit miktarı üzerinden bir hesaplama modeli karşımıza çıkıyor olsa da karayolu seyahati burada pastanın büyük bir kısmını kapsıyor.

Ulaşım, küresel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık beşte birini (%24) oluşturuyor. Ulaşımdaki karbondioksit emisyonlarının yüzde 60’ına ise otomobiller neden oluyor. Tabii bir otomobilin ürettiği karbondioksit miktarını düşürken sadece sürüş sırasında ortaya çıkan karbon salınımını değil aynı zamanda üretim bandındaki süreci de düşünmek gerekiyor.

Kentlerin trafik sorunu ve iklim krizinin nedenlerini de göz önünde bulundurduğumuzda şehir içi ulaşımda karbon emisyonunu düşürmek öncelikli hedef olmalı. Fransa’nın başkenti Paris de çevreci önlemler kapsamında şehir genelinde hız sınırını saatte 30 kilometreye düşürerek şehirde daha çevreci ve alternatif ulaşım araçların kullanılmasının önünü açıyor.

Daha çevreci ve bisiklet dostu bir kent hedefi

Karar şehir içindeki kaza oranları azaltmayı amaçlarken bir yandan da şehri daha yaya dostu bir kent modeline dönüştürmeyi kapsıyor. Bu sayede çevre kirliliği ve gürültü kirliliğinin azaltılması, bisiklet sürücüleri ve elektrikli paylaşımlı araçlar için daha fazla imkanların sunulması hedefleniyor.

Paris’te 30 km/s hız sınırı uygulaması hali hazırda kentin yaklaşık yüzde 60’ında uygulanıyordu. Kararla birlikte kentin Champs Elysees gibi ana yolları ve çevre yolları dışında her alanda bu hız sınırı geçerli olacak.

Paris Belediye Başkanı şehir içinde daha az araç kullanmayı teşvik etmeye çalışıyor

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun vaatleri arasında da bulunan hız sınırı, Dünya Sağlık Örgütü’nün geçtiğimiz Mayıs ayında yayınladığı kentlerde sıkı hızı sınırı çağrısını da destekliyor. Hidalgo, sürdürülebilir şehir konsepti kapsamında kentteki bisiklet şeritlerini genişletirken yol kenarlarındaki 140 bin otomobil park alanının neredeyse yarsını da kaldırmayı hedefliyor.

Karardan memnun olanların yanı sıra bu hız limitinin trafiği daha çok sıkıştıracağını düşünenler de bulunuyor. Özellikle kargo ve taşımacılık şirketleri başta olmak üzere ürün teslimatı gerçekleştiren dükkan sahipleri, taksiciler, bazı araç sahipleri bu kararın neticesinde trafiğin daha çok artacağını ve işletmelerin zarar edebileceğini söylüyor. Yine de tüm bu eleştirilere karşın başkentteki yetkililer kararın kentteki insanların yüzde 59’u tarafından olumlu karşılandığını söyleyen anket sonuçları olduğunu bildiriyor.

Görsel: paris.fr 1, 2