Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Saatte 100 Kilometre Hız ile Elektrikli Scooter Yarışı

Saatte 100 Kilometre Hız ile Elektrikli Scooter Yarışı

2021’de başlaması planlanan Elektrikli Scooter Şampiyonası'ndaki özel tasarım yüksek hızlı scooter'lar saatte 100 kilometre hızla yarışacak.

Elektrikli scooter’lar artık gündelik hayatın bir parçası haline geldi. Şehir içi ulaşım için alternatif ve çevre dostu bir çözüm sunuyor. Bu nedenle farklı özelliklere sahip scooter’ların çeşitliliği artarken bu araca yönelik ilgi de aynı oranda artış gösteriyor. Elektrikli scooter’larda kullanım rahatlığı, hafiflik ve hız tercih edilmede önemli kriterler arasında yer alıyor. Ortalama bir elektrikli scooter 20-25 km hız ile giderken bazı scooter’lar 45 km/s hıza kadar çıkabiliyor. Peki 100 km/s hıza ulaşan bir elektrikli scooter ile neler yapılabilir?

Elektrikli Scooter Şampiyonası şehirlere heyecanın yanısıra sürdürülebilir çözümleri getirecek

2021’de başlaması planlanan Elektrikli Scooter Şampiyonası (eSkootr) özel tasarlanmış yüksek hıza ulaşabilen scooter’ların yarıştığı bir şampiyona olacak. Şampiyona için yayınlanan lansman videosunda özel ekipmanlar giyen sürücüler yüksek hızlı scooter’lar ile yolların tozunu attırıyor. Dünyanın farklı büyük şehirlerinde yapılması planlanan şampiyona ile heyecan dolu yarışlar gerçekleştirilirken geleceğin sürdürülebilir şehirlerinin teşvik edilmesi planlanıyor.

Bu serinin arkasındaki fikir 2014 yılından bu yana gerçekleştirilen Formula E elektrikli yarış serisine benziyor. Formula E sadece bir elektrikli araç yarışı olmanın dışında dünyanın farklı noktalarında yarışlar düzenleyerek temiz enerjiyi teşvik ediyor. Aynı şey eSkootr için de geçerli olacak. Farklı şehirlerde gerçekleştirilecek yarışlarla kentsel ulaşım hakkında daha sürdürülebilir politikalar üretmesi için hükümetleri, endüstrileri ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirmiş olacak.

Sürücülerin güvenliği öncelikli sorun

Her ne kadar heyecanı yüksek bir etkinlik gibi görünse de diğer yarışlara kıyasla sürücülerin daha fazla kaza riski içerisinde bulunması en büyük soru işaretleri arasında kalıyor. Özel ekipmanlar ile yarışacak olsalar dahi bu kadar yüksek hızda gerçekleşecek bir devrilme sonrası yarışmacıların sakatlanması söz konusu olabilir. Son derece fiziksel bir spor olacağı için viraj alma teknikleri ve sürücülerin yarış içi vücut pozisyonları oldukça önem taşıyor. Yarışçıların; otomobil, motosiklet ve bisiklet sürücülerinin yanı sıra patencilerden, kayakçılardan ve daha pek çok farklı alandan olabileceği söyleniyor.

Belirlenecek ilk yarış pistlerinin bu yılın sonuna doğru açıklanması bekleniyor. Yarışlarda kullanılacak özel tasarım scooter’ların prototiplerin de aynı zamanlarda gösterileceği tahmin ediliyor. Bu prototip üreticilerden birinin Rion2 RE90 Racing Edition tasarımcıları olan Rion Motors olması bekleniyor.

Elektrikli Scooter Şampiyonası organizatörleri arasında Formula 1 sürücüsü Alex Wurz, Formula E sürücüsü Lucas Di Grassi, A1GP sürücüsü Khalil Beschir ve girişimci Hrag Sarkissian yer alıyor.

Görsel: Twitter