Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektrikli Otonom Scooter: Pal

Elektrikli Otonom Scooter: Pal

İngiltere merkezli tasarım ajansı Layer ve Çinli elektrikli araç üreticisi Nio’nun ortak çalışması olan Pal, Milano Tasarım Haftası'nda tanıtıldı.

Trafikte artan araç sayısı ulaşım imkanlarını arttırmasına rağmen beraberinde trafik yoğunluğu gibi bazı problemleri beraberinde getiriyor. Son dönemlerde hızla artmakta olan pratik ulaşım araçlarının başında scooter’lar geliyor. Bu senenin dikkat çeken girişimleri arasında elektrikli scooter’lar bulunuyor. SXSW 2019 kapsamında Austin sokaklarında bolca bulunan farklı tasarım ve yaklaşımdaki scooter’ların haberini yapmıştık. Tüm bu gelişmelerin yanında bu seneki Milano Tasarım Haftasında gösterilen bir scooter modeli olan Pal, akıllı telefon uygulaması ile birlikte sürüş keyfini farklı bir noktaya çıkarıyor.

İngiltere merkezli bir tasarım ajansı olan Layer ve Çinli elektrikli araç üreticisi Nio’nun ortak çalışması olan otonom scooter Pal, yapay zeka teknolojisi ve makine öğrenme sayesinde sürücüsünün gittiği rotayı kayıt altına alabiliyor. Otonom scooter, Nio’nun yapay zeka sistemi Nomi sayesinde bir sonraki seyahatte aynı rotaya müdahalesiz ulaşabiliyor. Bluetooth kulaklık aracılığıyla Nomi sistemine bağlanabilen scooter, basit sesli direktifleri ve istekleri yerine getirebiliyor. Bu sayede işe ulaşmak için en kısa ve en iyi yol araç tarafından bulunabiliyor veya scooter’ın bataryası hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Sesli komut dışında scooter’ın üstünde bulunan küçük ekrandan da aracın hızını ve kalan şarjını takip etmek mümkün.

Fütürist tasarım ve kolay kullanım bir arada

Fütürist tasarımıyla da dikkat çeken Pal, kullanılmadığı zamanlarda ise evde duran dekoratif bir eşyaya dönüşüyor. Modüler bataryası scooter’dan ayrı şekilde şarj edilirken yolun uzunluğuna göre yedek batarya ile yola devam etmek mümkün oluyor.

Pal kıvrımlı ve yumuşak hatlarının yanında kolay ve işlevsel kullanımıyla da ön plana çıkıyor. Hassas süspansiyona sahip direksiyonu sayesinde scooter rahatça kontrol edilebiliyor. Sürücü hız değişimini direksiyonu öne veya arkaya götürerek yapabiliyor. Dönüşler içinse sağa veya sola çevirmek yeterli oluyor. scooter’ın altında her tekerlek için bağımsız bir motor bulunuyor. Bu sayede tekerlekler birbirinden bağımsız bir döne hızına sahip oluyor. Pal’ın direksiyona koluna ise çanta sepet gibi bir dizi aksesuar takılabiliyor.

Pal geleceğin ulaşım araçları arasında

Layer tasarım ajansının kurucusu Benjamin Hubert, nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu şehirlerde trafik yoğunluğuna çözüm sunabilecek bir tasarım yarattıklarını ifade ediyor. Tasarımcı sürdürülebilir ve otonom araçlara yakın gelecekte ihtiyaç duyacağımızı belirtiyor. Ufak ve rahat taşınabilir olması dışında tasarımıyla da geleceğin ulaşım aracı olmaya aday Pal, Milano Tasarım Haftası’nda gösterildi. Otonom scooter halihazırda bir prototipten ibaret dolayısıyla satış tarihi ve fiyatıyla ilgi henüz bir bilgi bulunmuyor.

Görsel: dezeen