Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şehir İçi Ulaşımının Yeni Oyuncuları [Bigumigu’da 2019]

Şehir İçi Ulaşımının Yeni Oyuncuları [Bigumigu’da 2019]

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: yakın geleceğin alternatif ulaşım araçları elektrikli bisikletler ve scooter'lar insanların ulaşım tercihlerini değiştirmeyi hedefliyor.

2019 yılını geride bırakmaya hazırlanırken Bigumigu olarak yılın en çarpıcı haberlerini inceledik. Ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2019’un Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Elektrikli bisikletler ve Elektrikli scooter’lar bu sene şehir içi kısa mesafeli ulaşımda ön plana çıkan araçlar oldu. Elektrikli mobilite teknolojisinin son dönemdeki ilerleyişinin bir sonucu olarak çevremizde bu alternatif ulaşım araçlarını görmeye başladık. Bu sene gerçekleştirilen SXSW’de Bigumigu olarak dikkat çektiğimiz elektrikli bisikletler ve scooter’lar ülkemizde de kullanılmaya başlandı.

Austin Teksas’ı Elektrikli Scooter’lar Ele Geçirdi [SXSW 2019]

SXSW her yıl bahar tatili döneminde Austin, Teksas’ta gerçekleşiyor. Teknoloji, müzik, film, komedi gibi pek çok temayı çatısı altında topluyor. Küçük bir şehir olan Austin’de ulaşım otomobil dışında bisikletli çekçek olan pedicab’lerle gerçekleşiyordu. A’dan B’ye ulaşmak için iki kişilik koltuğu olan bisikletlere biniliyordu. Ancak bu yıl pilot bölge olarak kullanılan Austin’de, 5 farklı elektrikli scooter girişiminin araçları bulunuyor. Jump, Lyft, Bird, Spin, Lime markaları kendi kurumsal kimlikleri ve renkleriyle şehrin her yerinde. Birbirinden ayrışmaya ve büyümeye çalışan girişimler şu anda yeni filizlenen pazar içinde en büyük pastayı kapmaya çalışıyor.


Her Bisikleti Elektrikli Bisiklete Dönüştüren Taşınabilir Motor: CLIP

Her bisiklete kolayca takılabilen elektrikli motor CLIP, yokuş tırmanmayı gerektiren zorlu yollarda ve uzun mesafelerde sürücüye destek sağlıyor. Böylelikle elektrikli bisiklete sahip olmak için bisikletinizden vazgeçmek durumunda kalmıyorsunuz. Sırt çantanızda taşıyabileceğiniz CLIP, yokuş yukarı bir tırmanış ya da uzun mesafeler için ekstra güç sağlayan hafif bir elektrikli motor. Hedefe varıldığında, dönüş yolu için hızlı bir şekilde şarj edebiliyorsunuz. 450 watt motor ve 4 Ah / 36 volt lityum iyon pille donatılan CLIP, yalnızca 1,7 kilogram ağırlığında. Cihaz, herhangi bir bisikletin ön çatalına kolayca uyacak şekilde tasarlanmış.


Şehir İçi Ulaşıma Alternatif Çözüm: Cowboy

Belçika merkezli girişim Cowboy, şehir içi ulaşım rahatlığını sağlayacak hafif, güvenilir ve şık tasarımlı elektrikli bisiklet. Siyah şık tasarımı ile dikkat çeken Cowboy, hızı ve torku ölçen akıllı bir motor yardımı sistemi sayesinde motor destekli hızlanma sağlıyor. Kullanıcının pedal çevirme stiline ve durumuna göre hızlanma sağlıyor. Böylelikle hızlanmak isteyen veya yokuş yukarı çıkan kullanıcı motor yardımı sayesinde kolay bir sürüş deneyimi yaşıyor.


 

Çocuğunuzu veya Eşyalarınızı Yanınıza Alabileceğiniz Elektrikli Scooter

Unicorn Scooter, Litvanyalı DADADA Studio çatısı altında Ignas Survila ve Darius Petrulaitis imzasını taşıyor. Tasarımda ilk dikkat çeken şey, scooter’ın ön kısmındaki basamak benzeri yükselti. Bu bölümün işlevi, onu diğer scooter’lardan farklı kılan yanı. Sizden daha kısa boylu birini – videoda da görüldüğü gibi özellikle çocuklar düşünülerek tasarlanmış – veya yanınıza almak istediğiniz eşyaları, bu bölümde rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Örneğin büyük boy kedi maması, bir koli içecek, pazardan aldığınız meyve sebzeler ve buna benzer elinizde taşımanın güç olduğu şeyler için bu scooter oldukça işinize yarayabilir.


Electric Juggernaut MDV

Zorlu Araziler İçin Çift Ön Tekerli Elektrikli Bisiklet

Kaliforniya’da faaliyet gösteren Rungu adlı bisiklet ve ATV üreticisi tarafından tasarlanan Electric Juggernaut MDV; ikisi önde bulunan büyük, yumuşak lastiklerle fark yaratıyor. Rungu’nun çift ön tekerli elektrikli bisiklet serisi Electric Juggernaut MDV kayalık, kum, toprak, kar, çamur demeden her türlü zorlu araziyi rahatlıkla aşabiliyor. Bisiklet toplamda 37 kg ağırlığında. Gidona monte renkli LCD ekran, sürücülerin hız ve pil seviyesi dahil gerekli verileri kontrol etmelerini sağlıyor.


Geri Dönüştürülebilir Elektrikli Scooter

Gogoro tarafından piyasaya sürülen, geri dönüştürülebilir polipropilen plastikten yapılmış elektrikli scooter Viva önümüzdeki yıl tüm dünyada satışa çıkıyor. Viva, plastiğin okyanusa karışmak yerine yerine ayağınızı yerden kesen bir scooter’a da dönüşebileceğini gösteriyor. Gogoro kendi müşterileri için GoStations adlı harika bir hizmet sunuyor. Bu hizmet sayesinde kullanıcılar, GoStations noktalarında boş pilleri dolu olanlarla değiştirip hemen yollarına devam edebiliyor. Dolayısıyla şarj için beklemelerine gerek kalmıyor.


Bisiklet-otomobil PodRide

Mekanik mühendisi Mikael Kjellman tarafından tasarlanan bisiklet-otomobil PodRide, zorlu hava koşullarına dayanıklı, alternatif bir ulaşım seçeneği. 4 tekerli elektrikli bisiklet PodRide, otomobil görünümünde olan ve tüm hava koşullarında kullanılabilen bir kişisel ulaşım aracı. Hatta içinde bir çocuk yolcuyu veya alışveriş paketlerini taşıyabilecek bir alan da var. Hem otomobil kadar konforlu, hem daha masrafsız, hem de çevreye duyarlı bir tasarım. İnsan gücüyle çalışıyor. Ancak motor destekli ve motoru daha uzak mesafeye seyahat etmenize ve tepeleri rahatlıkla tırmanmanıza olanak sağlayacak şekilde farklı seviyelere ayarlanabiliyor.


Scooter Tadında Elektrikli Bisiklet: NIU Aero EB-01

NIU tarafından üretilen ve şirketin bugüne kadar ürettiği en verimli enerji araç olan Aero EB-01 yaklaşık dört saatte şarj edilebilen 48 V 21 Ah lityum iyon akülere sahip. Elektrikli bisiklet Avrupa’da 250 W Bafang elektrikli motoru ile 25 km / s maksimum hıza ulaşabilirken 1 kWh’luk çıkarılabilir bataryaları sayesinde tek seferde 120 kilometreye kadar gidebiliyor. ABD’de ise durum biraz daha farklı. Aero EB-01 ABD’de 500 W elektrikli motoru ile 45 km / s hıza kadar çıkabiliyor.


Elektrikli Otonom Scooter: Pal

İngiltere merkezli bir tasarım ajansı olan Layer ve Çinli elektrikli araç üreticisi Nio’nun ortak çalışması olan otonom scooter Pal, yapay zeka teknolojisi ve makine öğrenme sayesinde sürücüsünün gittiği rotayı kayıt altına alabiliyor. Otonom scooter, Nio’nun yapay zeka sistemi Nomi sayesinde bir sonraki seyahatte aynı rotaya müdahalesiz ulaşabiliyor. Bluetooth kulaklık aracılığıyla Nomi sistemine bağlanabilen scooter, basit sesli direktifleri ve istekleri yerine getirebiliyor. Bu sayede işe ulaşmak için en kısa ve en iyi yol araç tarafından bulunabiliyor veya scooter’ın bataryası hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Sesli komut dışında scooter’ın üstünde bulunan küçük ekrandan da aracın hızını ve kalan şarjını takip etmek mümkün.


Yağmura ve Kazalara Karşı Koruma Sağlayan Dört Tekerli Bisiklet

Pek çok insan DryCycle’ı ilk bakışta velomobillerle (bisiklet-otomobil) karıştırabiliyor. Ancak aracı tasarlayan İngiliz bisikletçi ve girişimci Andy Murphy, onu Electrically Assisted Pedal Cycle (Elektrik Destekli Pedallı Bisiklet) olarak sınıflandırıyor. 4 tekerli pedallı bisiklet DryCycle, sürücüyü kötü hava koşullarından koruyor, kaza anında kafa travması yaşama riskini azaltıyor. DryCycle, 250 watt’lık bir Shimano Steps E8000 motor desteğine sahip. Bu motorla saatte 25 km hıza çıkabiliyor. 500 watt saat Shimano pil, dört saatlik şarjla 48 km yol yapma imkanı tanıyor.

Görsel: Bigumigu