Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şehir İçi Ulaşıma Alternatif Çözüm: Cowboy

Şehir İçi Ulaşıma Alternatif Çözüm: Cowboy

Belçika merkezli girişim Cowboy, şehir içi ulaşım rahatlığını sağlayacak hafif, güvenilir ve şık tasarımlı elektrikli bisiklet.

Son yıllarda kalabalık şehirlerin trafik problemlerine farklı çözüm önerileri geliyor. Elektrikli ufak araçlar bu konuda çözüm olabilecek çeşitliliği sağlarken çevre dostu oluşuyla da beğeni topluyor. Elektrikli scooter Stigo ve Pal, Citreoen’in elektrikli ulaşım aracı Ami One Concept, her bisikleti elektrikli bisiklet yapabilen CLIP ve Uber’in satın aldığı Jump yenilikçi girişimlere örnek verilebilir. 2017 yılında  kurulan Belçika merkezli Start-Up şirketi Cowboy da geliştirdiği elektrikli bisikletle şehir yaşamında ulaşımı kolaylaştırmayı hedefliyor.

Siyah şık tasarımı ile dikkat çeken Cowboy, hızı ve torku ölçen akıllı bir motor yardımı sistemi sayesinde motor destekli hızlanma sağlıyor. Kullanıcının pedal çevirme stiline ve durumuna göre hızlanma sağlıyor. Böylelikle hızlanmak isteyen veya yokuş yukarı çıkan kullanıcı motor yardımı sayesinde kolay bir sürüş deneyimi yaşıyor.

GPS teknoloji sayesinde bisikletin konumu rahatça bulunabiliyor. Bu durum bisikletin çalınma durumda kaybetme riskini de ortadan kaldırıyor. Bunun haricinde Cowboy elektrikli bisikletin bir de uygulaması bulunuyor. Sade arayüzünde bisikletin şarj durumu ve sürüş geçmişi gibi bilgiler yer alırken bisikletin LED ışıklarını uygulama üzerinden açıp kapatılabiliyor.

Cowboy şehir içi ulaşımda bisikleti tercih etmeyenleri hedefliyor

Samsung’un son lityum iyon pilini kullanan Cowboy, 70 kilometreye kadar gidebiliyor ve batarya yaklaşık olarak 3.5 saatte şarj edilebiliyor. Bataryanın çıkarılabilir olması sarj işlemini kolaylaştırıyor ve bisikletin manuel kullanımına olanak sağlıyor. 16.1 kilogram ağırlığındaki bisiklet bulunduğu sınıfı olan elektrikli bisikletlerin en hafifleri arasında bulunuyor. Buna rağmen iskeletinin sağlamlığıyla dikkat çekiyor. Ayrıca bir başka güvenlik ayrıntısı olarak bisikletin hızlanma ve yavaşlama durumuna göre öndeki ve arkadaki LED ışıkların yoğunluğu artıyor. Yavaşlama sırasında arkadaki kırmızı ışığın yoğunluğu artarken hızlanma sırasında ön tarafın parlaklığı otomatik olarak yükseliyor.

Cowboy CEO’su Adrien Roose bisikleti pratik ve şehir içi ana ulaşım aracı olabilecek şekilde geliştirdiklerini ve hedef kitlelerinin de bisikletin böyle bir ulaşım aracı olarak kullanmanın mümkün olmadığını düşünenler olduğunu söylüyor. Elektrikli bisiklete sıcak bakmayan bu insanların ise üç ana noktada şikayetleri olduğunu belirtiyor. Yüksek maliyet, düşük tasarım ve gereksiz teknoloji şu ana kadar bisikletin ana ulaşım aracı olmasını engelleyen unsurlar arasında bulunuyor. Cowboy şık ve sade tasarımı, güveli otomatik motor yardımı, LED ışıkları, hafifliği ve teknolojik desteğiyle önümüzdeki süreçte şehir içi ulaşımına alternatif olabilecek gibi gözüküyor.

Görsel: designboom