Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şişirilebilir Elektrikli Bisiklet: Poimo

Şişirilebilir Elektrikli Bisiklet: Poimo

Sırt çantasında taşınabilen termoplastik poliüretandan yapılmış Poimo elektrikli bisikleti çantadan çıkarıp bir dakikada şişirip yola koyulmak mümkün.

Elektrikli bisikletlerin ulaşımda çevre dostu bir alternatif yaratması güzel. Ancak bununla birlikte portatif olması da gerekiyor. Scooter tadındaki elektrikli bisiklet NIU Aero EB-01, Cowboy, Electric Juggernaut MDV tasarımlarıyla ve kullanım alanlarıyla geniş bir yelpazeye hitap ediyor. Ancak ölçülerine baktığımız zaman aynı şeyi portatif oluşları konusunda söylemek mümkün değil. Bir çantaya sığabilecek kadar küçülen yaklaşık 15 kilo ağırlığındaki HiMo H1 ise daha kolay taşınabilir. Poimo elektrikli bisiklet de HiMo H1 gibi bir çantaya sığabilecek kadar küçülebiliyor. Ancak bunu katlanarak değil içindeki havayı boşaltarak yapıyor.

Poimo, elektrikli pompa ile bir dakikada şişirilebiliyor

Poimo (POrtable and Inflatable MObility) Tokyo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılan bir ürün. Henüz prototip aşamasında olan elektrikli bisiklet kullanım öncesi şişiriliyor. Varış noktasına geldikten sonra havası indirilip tekrar çantaya koyulabiliyor. Projeyi geliştirenler arasında olan Ryuma Niiyama gelecekteki şehir ulaşımında şişirilebilir ulaşım araçlarının daha fazla kolaylık sağlayacağı için tercih edileceğine inanıyor.

Poimo elektrikli bisikleti şişirmek bir hava yatağını şişirmekle neredeyse aynı. Esnek termoplastik poliüretandan yapılmış malzemesi ortalama bir sürücünün ağırlığını taşıyabilecek kadar şişiriliyor. Bu da yaklaşık 9 ila 10 psi arası basınç demek. Dolayısıyla bisikleti şişirmek elektrikli pompa ile yaklaşık bir dakikada içinde tamamlanabiliyor. Bir futbol topunun 8,5 ila 15,6 psi aralığında olması gerektiği düşünülürse Poimo’yu da futbol topu gibi el pompası ile şişirmek de mümkün olabilir.

Aynı zamanda hava yastığı görevi üstelenebilen bisiklet gövdesi

Şişirme işleminin ardından diğer ekipmanları ana gövdeye eklemek gerekiyor. Ön ve arka tekerlekler, gidona entegre edilebilen kablosuz denetleyici aparatı, pil ve tabii ki elektrik motoru eklendikten sonra ulaşıma hazır hale geliyor. Tüm bu eklentilerden sonra bisiklet 12 kiloya yakın bir ağırlığa erişiyor. Ekip, prototip aşamasındaki ürünün tüketicilerin kullanımına sunulacağı zaman daha hafif olacağını da belirtiyor.

Poimo’nun en büyük avantajı da bu noktada başlıyor. İçeresinde hava olan bir gövdeye sahip olması ağırlığını azaltırken pil süresini ve menzilini uzatıyor. Sert kıvrımların olmaması ve hava yastığı gibi bir yapıya sahip olması kaza durumlarında da avantaj saplıyor. Prototip ile test sürüşü yapan kullanıcılar da sürüşün kolaylığının yanı sıra bu konuya değiniyor. Çarpma ve düşme gibi ufak kazalar sonucunda gövdenin hava yastığı işlevi görebileceği söyleniyor.

Poimo elektrikli bisiklet geliştirilmeye devam ediliyor. Menzil, pil ömrü, ve fiyat gibi detaylar ürün son aşamaya geldikten sonra açıklanacak.

Görsel: YouTube