Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Odaklanan Çarpıcı İşler [Bigumigu’da 2019]

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Odaklanan Çarpıcı İşler [Bigumigu’da 2019]

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: cinsiyet eşitliğini savunan, kadınların ücret eşitliği talebini destekleyen, kalıplaşmış kadın-erkek rollerini sorgulayan çarpıcı işleri derledik.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2019’un Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Cinsiyet kodları, kadın-erkek eşitliği, cinsel istismar, çalışma hayatında ücret eşitliği mücadelesi ve benzeri konular her sene olduğu gibi bu sene de gündemi belirleyen konular arasında yer aldı. Özellikle iş hayatında kadın ve erkek arasındaki ücret eşitsizliği başta olmak üzere toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili markaların ve kadın derneklerinin sosyal sorumluluk projeleri, sosyal medya odaklı kampanyaları ve çarpıcı işleri yayınlandı. Spor, çalışma hayatı, gündelik yaşam ve daha pek çok farklı alanda seçmiş olduğumuz bu senenin dikkat çeken toplumsal cinsiyet eşitliği temalı işlerini derledik.

Kadın-erkek eşitliği ve cinsiyetçilik gibi konular ilginizi çekiyorsa daha önce hazırladığımız cinsiyet eşitliği odaklı işler derlememize de göz atabilirsiniz.

Nike ABD Kadın Futbolcularının Başarısını Kutluyor

Nike de Wieden + Kennedy Portland imzası taşıyan Never Stop Winning adlı 60 saniyelik siyah beyaz bir reklam filmiyle FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda Hollanda’yı 2-0 yenen ve böylelikle üst üste iki toplamda ise dördüncü şampiyonluğunu kazan ABD kadın futbol takımının başarısını kutladı. Reklam filmi sporda cinsiyet ayrımcılığı konusunda da verdiği mesaj ile önem taşıyor. Megan Rapinoe ve takım arkadaşlarının geçtiğimiz Mart ayında Futbol Federasyonu’na açtığı cinsiyet ayrımcılığı davası ile gelir eşitsizliğine vurgu yapmıştı. Federasyona, kadın sporculara erkek emsallerine göre daha az saygı gösterildiği konusunda şikayetlerini iletmişlerdi. Rapinoe, turnuva finali öncesi gerçekleştirdiği basın toplantısında Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) erkek futbolculara karşı gösterdiği saygıyı kadın futbolculara göstermediğini ifade etmişti.


DNB Bank Soruyor: Dünyayı Kim Yönetiyor?

Norveç’in finansal hizmet şirketlerinden DNB Bank, Beyoncé’un “Run the World (Girls)” şarkısı ile yatırım yapan kadınların oranına dikkat çekiyor. TRY tarafından hazırlanan film sektörde oluşan cinsiyetler arası uçuruma işaret ediyor. DNB Bank açmış olduğu internet sayfası üzerinden yatırım alanındaki kadın-erkek arasında oluşan uçuruma sayılarla örnekler gösteriyor. DNB Bank, sermayede oluşan açığın nasıl göründüğünü ve kadın yatırımcıların bu alanda nasıl hareket edebileceği ile ilgili ipuçlarını paylaşırken yer alan sayısal verilerle insanları aydınlatmayı ve farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. DNB Bank #girlsInvest etiketi ile gerçekleştirdiği proje ile daha fazla kadının yatırım alanında yer almasını hedefliyor. Ancak bu durumun sağlanması ile kadınların da dünyanın yönetimi hakkında söz sahibi olabileceğine vurgu yapıyor.


Kadına Yönelik Cinsel Şiddeti Bitirmek için Erkekler Empati Kurmalı

McCann Worldgroup, Birleşmiş Milletler’in Latin Amerika’da 10 Aralık’a kadar sürecek kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırma kampanyası için kadınların günlük yaşamlarında maruz kaldıkları korkuya dikkat çekiyor. Bölgede Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri’nde (Women Empowerment Principles) imzası bulunan ajans hapse girmek üzere olan bir adam ile bara giren bir kadının yer aldığı kampanya hazırladı. Paralel ilerleyen hikayelerde hücresine doğru götürülen adam ile barda ilerleyen kadının maruz kaldığı taciz karşılaştırılıyor. Sözlü ve fiziksel tacizin hayatın her alanında kadınların karşılaştığı bir problem olduğunu gösteriliyor.


Gazeteci Gözüyle Sporda Cinsiyet ve Ücret Eşitliği Mücadelesi

The New York Times, Droga5 tarafından hazırlanan reklam filmi ile sporda gelir eşitsizliğine ve kadınların talebine vurgu yapıyor. US Open (ABD Açık) yarı finalinde yayınlanan The Truth Has a Voice: Gender Equality isimli reklam filmi kadın sporcuların mücadelelerini ve haksızlık karşısındaki savaşını ön plana koyuyor. The New York Times tarafından 2018 yılında başlatılan “Truth Has a Voice” kampanyası Harvey Weinstein skandalının ortaya çıkışının ardından başladı. İlk defa Golden Globes ödül töreni sırasında cinsel taciz odaklı yayınlanan reklam ilerleyen süreçlerde dünyadaki kadın hakları mücadelesinin sesi olmaya odaklandı. Kampanyanın ABD Açık yarı finaline yayınlanması ise Billie Jean King’in çabalarından dolayı oldukça anlamlı duruyor.


Mattel’den Nötr Cinsiyetli Oyuncak Bebek Serisi

Mattel markası Barbie bebekleri üzerinden cinsel yönelim konusuna giriyor. Şirket, cinsiyet ayrımı gözetmeyen yeni oyuncak bebek serisinin tanıtımını sosyal medyadan yaptığı paylaşımla gerçekleştirdi. Mattel yaptığı açıklamadan cinsiyet konusundaki etiketleri yıkmak ve bebekleri onlarla oynayan çocuklar kadar sınırsız yapmak istediklerini söyledi. Nötr cinsiyetli oyuncak bebek serisi Creatable World değiştirilebilir aksesuarlara sahip. Kadınsı ve erkeksi değiştirilebilir bu aksesuarlar sayesinde çocuklar bebekleri kendi isteklerine göre değiştirebilecek. Çocukların kendilerini belli bir cinsiyet kalıbına sokmadığını söyleyen Mattel klasik Barbie bebeklerinde bulunan belirgin göğüsleri ve Ken’de bulunan geniş omuzları da bu seride kullanmıyor. Bebeklerin yüzü de cinsiyetçi çağrışımlardan arındırılmış. Yüzde belirgin olmayan bir dudak yapısı, uzun olmayan kirpikler ve normal genişlikte bir çene bulunuyor.


Nike’den Tüm Çılgın Kadın Sporculara Büyük Övgü

Nike, Oscar ödül töreni sırasında yayınladığı ve Serena Williams’ın seslendirdiği reklam filmiyle tüm kadın sporcuların başarılarını tebrik ediyor. Dream Crazier başlıklı reklam, kadın sporcu kalıplarına karşı konuşarak harekete geçirici bir çağrı olma özelliğini taşıyor. Film, kadın sporcuların başarılarını ve çabalarını ön plana çıkarırken bu durumu, delililik/çılgınlık ile özdeşleştiriyor. Amatör ve profesyonel oyuncuların sahnelerinin bulunduğu reklam “Eğer bizi çılgın olarak adlandırıyorlarsa, çılgınların neler yapabileceklerini onlara gösterelim.” sözüyle sona eriyor.


Gillette’in Çok Konuşulan Reklam Filmi: Erkeklerin Olabileceği En İyi Hal Nedir?

Gillette bu son kampanyasıyla, otuz yıldır kampanyalarının merkezine koyduğu The Best Men Can Get marka sloganını The Best Men Can Be olarak değiştiriyor. Kampanyanın internet sitesi üzerinden yayınlanan açıklamada da bu konunun üzerinde duran Gillette, yıllardır erkeklerin elde edebilecekleri en iyi şeyler üzerinde durarak kendi ürünlerinin de bunlardan biri olduğu mesajını veriyordu. Şimdi ise, marka, kullanıcıları sayesinde toplum üzerinde yönlendirici bir etkiye sahip olmaları bilincinden yola çıkarak, erkeklerin olabilecekleri en iyi halleri üzerine bir kampanya yayınladı. Bu kampanya ile Gillette dikkatleri agresyon, zorbalık gibi stereotipleşen erkeklik kavramlarına ve gündemde sıklıkla karşılaştığımız toplumsal cinsiyet eşitsizliği, cinsel aşağılama ve taciz gibi önemli sorunlara çekiyor.


Erkek Adam Ağlamaz

White Ribbon için ajansı Bensimon Byrne tarafından hazırlanan Boys Don’t Cry toksik maskülenliğin çocukluktan itibaren nasıl filizlendiğini anlatıyor. “Erkekler ağlamaz” veya “Büyüdün sen, adam oldun.” gibi yorumların erkekler üstünde nasıl etki bıraktığını, psikolojisini nasıl etkilediğini ve ilerleyen yaşlarda ne gibi sonuçlara sebebiyet verebileceğini anlatan kampanyanın videosunda genç bir çocuğun hayatından kesitler sunuluyor. Çocukluk süresince yaşadığı zorluklar gösterilirken erkek çocuklarının üzgün hissedebileceği, yeri geldiğinde ağlayabileceği, içe kapanık karaktere sahip olabileceği, çekingen davranabileceği, korkusuz ve güçlü olamayabileceği anlatılıyor.


İş Yerinde Zorbalığa ve Cinsel İstismara Alet Olmayın

Rethink Canada, The British Columbia Construction Association için iş yerinde yaşanan uygunsuz davranışlara dikkat çeken animasyon filmler hazırladı. BCCA, Construction Workforce Equity Project kapsamında gerçekleştirdiği uzun soluklu araştırmada, iş yerinde aşağılama, taciz ve ayrımcılığın en sık karşılaşılan problemler olduğunu raporladı. BCCA başkanı Chris Atchison çalışma alanında yaşanan bu tip davranışların azalması ve konu hakkında farkındalık yaratmak istedikleri için reklam filmlerini hazırladıklarını söyledi. Filmler inşaat sektöründe sık karşılaşılan problemleri konu ediniyor. Her bir reklam filmi farklı bir konu üzerine yoğunlaşıyor. Animasyonlarda inşaat sırasında kullanılan alet edevat ürünlerinin kullanılması problemlere daha yumuşak bir açıdan yaklaşmayı sağlarken çalışanlara gerekli uyarıları da iletmeye devam ediyor.


Nike Kids Kız Çocuklarını Spor İçin Cesaretlendiriyor

Wieden+Kennedy Amsterdam tarafından Nike Kids için hazırlanan You’re It reklam filmi kız çocuklarını spora teşvik ederken onlara güç veriyor. Reklam İngiliz aksanına sahip bir kızın “I’m It” (Sıra Bende) sözleri ile açılıyor. Ardından Fransız bir kaykaycıya geçiyor. Yüksek bir sıçrama tahtasında çekingen duran kız ise suyun yüzüne çarpmasıyla silkiniyor ve tüm vücuduna eşsiz bir enerji geliyor. Dansçılardan tenisçilere, boksörden yoga yapan küçük kıza kadar farklı alanlarda enerjileri oldukça yüksek çocukların yer aldığı filmde tüm çocukları cesaretlendirmek hedefleniyor. Cesurca ve neşeli bir şekilde haykıran kızlar “Sıra Bende” sloganını tekrarlıyor.


Erkekler, Sizce de Mutfağı Paylaşma Zamanı Gelmedi Mi?

Havas İstanbul tarafından yaratılan ve Finish Türkiye’nin sosyal medya kanallarından yayınlanan ayrıca TV’de de gösterilen reklam filminde Kadın dizinin oyuncularından Feyyaz Duman rol alıyor. MediaCat Lovermarks 2017 listesinde yer alan Finish, 10 kişiden 9’unun kendisini tercih ettiğini dile getirerek açıyor filmi. Bekar ve erkek etiketleriyle karşımıza çıkan Feyyaz Duman ise tek yaşadığı için her işini kendi yaptığından bahsediyor. Makarna ve yumurta gibi basit yemeklerden pilav ve salçalı yemek gibi karmaşık menülere doğru kendini geliştirmeyi de başarmış. Tek yaşadığı için bulaşıklar makineyi kısa zamanda doldurmuyor ve kirlerin kurumasına sebep oluyormuş. Bu nedenle de annesine danışan Feyyaz Duman, Finish Quantum’u öneriyor. Mutfaktaki tüm sorunları çözülürken evlendikten sonra da bu sorumluluklarını yapmaya devam edeceğini dile getiriyor.


2019’da Hiç Dinleyemediğimiz Kadınlar

VMLY&R İstanbul tarafından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu için hazırlanan kampanya sesini hiç dinleyemediğimiz kadınları gündeme getiriyor. Spotify yıl boyunca kullanıcıların dinlemiş olduğu müzikler için yaptığı özeti uyarlayarak kampanyayı düzenleyen VMLY&R İstanbul saldırıya uğrayan ve hayatını kaybeden kadınların listesini ve hikayesini paylaşıyor. Böylelikle son zamanlarda sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan Spotify yılın özeti sırlaması şiddet sonucunda yaşamını yitiren kadınların yer aldığı sırlamaya dönüşüyor.


Atılan Her Golün Değeri 0,8 Olabilir Mi?

IBGE verilerine göre kadınların maaşları erkeklerden ortalama yüzde 20,5 daha düşük. Paulista Futbol Federasyonu için reklam ajansı BETC São Paulo tarafından UN Women desteğiyle hazırlanan Scoreboard For Change kampanyası da kadın ve erkek arasındaki bu gelir eşitsizliğine dikkat çekiyor. 16 Kasım’da oynanan “2019 Kadınlar Paulista Şampiyonası” final karşılaşmasında São Paulo’yu üç golle yenen Corinthians kupaya uzandı. Ancak FPF kanalının skor tabelasında 2,4 yazıyordu. Kampanya kapsamında bu maç özelinde her bir golün değerini 0,8 gol olarak değiştiren ajans aradaki yüzde 20’lik farka vurgu yaptı.

Görsel: Bigumigu